Live

Live Text A 66-a zi de război. Rușii au distrus pista aeroportului din Odesa. 20 de civili - femei și copii, evacuați de la Azovstal

Data actualizării: Data publicării:
A 66-a zi de război în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Este foarte posibil ca negocierile dintre Ucraina și Rusia să se încheie, a declarat Volodimir Zelenski, care a invocat atrocitățile comise de soldații Moscovei. În paralel, ofensiva rusă din estul Ucrainei este în întârziere, susțin oficialii de la Pentagon, care cred că soldații lui Vladimir Putin înaintează cu greutate din cauza rezistenței acerbe a ucrainenilor. Ei precizează, de asemenea, că Moscova a lansat aproape 2.000 de rachete de la începutul războiului, a căror valoare Forbes o estimează la 7,5 miliarde de dolari. Și Kievul a anunțat noi cifre ale pierderilor rusești: peste 23.000 de soldați, aproape 1.000 de tancuri, 155 de elicoptere și 190 de avioane. Statele Unite îl acuză pe Vladimir Putin de depravare, din cauza atrocităților comise în Ucraina. Este mesajul transmis aseară de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, pe care emoțiile l-au împiedicat, la un moment dat, să-și continue declarațiile. Tot ieri a fost confirmată și prima victimă americană a războiului - un tânăr de 22 de ani care lupta de partea armatei Kievului.

Hartă realizată în noaptea de 29 spre 30 aprilie de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază cele mai noi evoluții de pe câmpul de luptă.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

20 de civili - femei și copii - au fost evacuați de la Azovstal, la Mariupol

ACTUALIZARE 22:09 Militarii ucraineni asediați de invadatorii ruși la Azovstal au confirmat, sâmbătă seară, că 20 de civili ucraineni au fost lăsați să părăsească oțelăria.

Comandantul adjunct al Batalionului Azov, Sviatoslav Palamar, a precizat că persoanele evacuate, femei și copii, au ajuns „într-un loc adecvat”.

Anterior, presa de stat din Rusia susținea că 25 de oameni au fost evacuați de la Azovstal.

Boris Johnson se declară „mai angajat ca niciodată” să consolideze Ucraina

ACTUALIZARE 21:55 Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, i-a spus, sâmbătă, președintelui Volodimir Zelenski că este mai angajat ca niciodată să consolideze Ucraina, conform unui comunicat venit de la Downing Street Nr. 10.

Într-un apel telefonic, Johnson i-a transmis lui Zelenski că Marea Britanie va continua să furnizeze ajutor militar și umanitar Ucrainei.

Pista aeroportului din Odesa a fost distrusă de bombardamentele rușilor

ACTUALIZARE 20:26 Exploziile de sâmbătă seară din Odesa au fost produse de noi bombardamente ale rușilor, care au țintit aeroportul din oraș. Conform guvernatorului regiunii, Maksim Marcenko, rachetele rusești au distrus pista aeroportului, însă nu au fost înregistrate victime.

„Astăzi, duşmanul a lovit din Crimeea cu un sistem de rachetă pentru apărarea de coastă Bastion. Pista aeroportului din Odesa a fost distrusă. Mulţumesc lui Dumnezeu, nu au existat victime”, a spus Marcenko într-o postare pe Telegram.

Mai mulți ucraineni, între care o femeie însărcinată, au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia

ACTUALIZARE 19:39 Paisprezece ucraineni, printre care şi o femeie însărcinată, au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, au anunțat, sâmbătă, autoritățile ucrainene, fără a dezvălui numărul ruşilor care au fost predaţi Moscovei.

„Astăzi, am procedat la un nou schimb de prizonieri. Paisprezece dintre ai noştri se întorc acasă, şapte militari şi şapte civili. Una dintre femeile militar este însărcinată în cinci luni”, a declarat viceprim-ministra ucraineană Irina Vereşciuk, pe Telegram.

Anterior, Irina Vereşciuk a acuzat Rusia că a „deportat” un mare număr de civili de-a lungul frontierei şi că îi foloseşte ca „ostatici”.

„Ei au capturat toţi aceşti ostatici - civili, femei, angajaţi ai consiliilor locale, pentru a încerca să-i folosească. Ştim că există peste o mie de ostatici acolo, între care aproape 500 de femei. Ştim că sunt în închisori şi în centre de detenţie provizorii la Kursk, la Briansk, la Riazan, la Rostov”, a mai spus ea.

Irina Vereşciuk a vorbit şi despre dificultatea de a obţine eliberarea femeilor.

„Acum refuzăm să organizăm un schimb fără nicio femeie pe listă. Aşa încercăm într-un fel sau altul să ne salvăm femeile şi civilii”, a precizat ea.

Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc între Kiev şi Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie.

Oficial ucrainean: Rușii pregătesc accentuarea acțiunilor militare în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 19:39 Rușii își accentuează gradual intensitatea ofensivei lor în estul Ucrainei, spune un oficial de la ministerul apărării ucrainean, conform BBC.

Oleksandr Motuzianik a declarat că „există semne că agresorul pregătește acțiuni militare de și mai mare anvergură”.

„Vedem semne că Rusia își mărește numărul de trupe în zona estică de operațiuni, dar și dorința de a obține teritoriu ucrainean”.

Oficialul a spus și că Rusia continuă să bombardeze partea de sud a orașului Mariupol, distrus deja aproape în totalitate după aproape trei luni de asediu.

„Principalele eforturi ale ocupanților sunt de a bloca unitățile noastre în apropiere de Azovstal, deși alte trupe sunt defășurate mai la est”.

Explozii în Odesa

ACTUALIZARE 18:56 Mai multe explozii au fost semnalate în orașul Odesa de martori oculari și de presa locală. Exploziile au fost auzite în jurul orei locale 6, iar un martor ocular a declarat pentru CNN că a văzut un avion de luptă pe cer.

Exploziile au fost auzite la puțin timp după sunetul sirenelor.

Trupurile torturate a trei bărbaţi, găsite îngropate în apropiere de Bucha 

ACTUALIZARE 17.10 Trupurile vizibil torturate a trei bărbaţi care au fost împuşcaţi mortal au fost găsite, sâmbătă, într-o groapă comună în apropiere de Bucha, cu mâinile legate şi ochii acoperiţi, a anunţat poliţia din Kiev, potrivit AFP.

"Victimele au fost torturate multă vreme (...) În final, fiecare dintre ele a primit un gonț în tâmplă", a precizat într-un comunicat şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebitov.

"Victimele aveau mâinile legate, material textil în jurul feţei pentru a nu vedea nimic şi unele aveau căluş în gură", a adăugat el.

Trupurile celor trei bărbaţi au fost găsite la Miroţke, un sat apropiat de Bucha, devenit un simbol al atrocităţilor războiului din Ucraina şi în care numeroase cadavre de civili au fost descoperite.

"Potrivit datelor preliminare, ocupanţii au încercat să ascundă urmele violenţelor lor, deci au aruncat trupurile într-o groapă şi le-au acoperit cu pământ", a precizat Nebitov, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Două autobuze trimise pentru a salva civili dintr-un oraş ucrainean, date dispărute

ACTUALIZARE 17.00 Două autobuze trimise pentru evacuarea civililor dintr-un oraș ucrainean atacat de forțele rusești ar fi dispărut, anunță BBC, care citează un oficial militar.

Un oficial militar din Popasna, din regiunea Donbas, a declarat că unul dintre autobuzele conduse de voluntari a fost atacat. Mikola Hanatov a precizat, de asemenea, că nu sunt veşti despre al doilea autobuz, vehicul utilizat în mod normal pentru transportul elevilor, la volanul căruia se afla un profesor de istorie.

Unul dintre voluntari, Galina Kroshka, spune că vineri au fost trimise trei autobuze la Popasna pentru a ajuta la evacuarea a sute de civili.

Două dintre ele nu au reușit să se întoarcă în orașul Bahmut.

„Suntem foarte îngrijorați. Autobuzele noastre nu s-au întors și nu am mai avut niciun contact cu acestea de ieri”, a declarat Galina.

Popasna este o localitate intens disputată în ultimele săptămâni, dar există rapoarte potrivit cărora forțele rusești controlează acum aproape întregul oraș.

Macron i-a promis lui Zelenski că Franța își va consolida ajutorul militar pentru Ucraina

ACTUALIZARE 16.48 Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o discuție prin telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă Palatul Elysee, potrivit căruia Franţa va consolida ajutorul umanitar pentru Ucraina și va continua să trimită material militar acestei țări.

În contextul în care preşedintele ucrainean i-a mulţumit pentru "trimiterea de material militar de anvergură care contribuie la rezistenţa ucraineană", şeful statului francez "a indicat că acest sprijin va continua să fie consolidat, la fel ca asistenţa umanitară furnizată de Franţa", potrivit unui comunicat citat de AFP.

"Misiunea experţilor francezi care contribuie la adunarea de probe pentru a lupta împotriva impunităţii şi a permite activitatea justiţiei internaţionale în legătură cu crimele comise în cadrul agresiunii ruse se va prelungi", a adăugat el.

SUA, Franţa, Republica Cehă şi alţi aliaţi i-au furnizat Kievului sute de piese de artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a o ajuta să contracareze ofensiva Moscovei în Donbas. Franţa trimite, în ceea ce o priveşte, tunurile sale automotoare Caesar, care sunt ultramoderne.

Potrivit Palatului Elysee, ajutorul umanitar francez către Ucraina reprezintă în acest stadiu "peste 615 tone de echipament transportat, între care material medical, grupuri electrogene pentru spitale, ajutor alimentar şi vehicule de urgenţă"

Rusia susţine că dialogul privind stabilitatea strategică cu SUA este oficial „îngheţat”

ACTUALIZARE 15.36 Dialogul între Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică este oficial „îngheţat”, a declarat sâmbătă un înalt oficial al Ministerului de Externe rus, citat de agenţia TASS, relatează Reuters.

Vladimir Iermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul MAE rus, a spus că acele contacte ar putea fi reluate odată ce Rusia încheie ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

Iermakov a mai spus că Moscova crede că SUA intenţionează să finalizeze proiecte pentru desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie în Europa şi în regiunea Asia-Pacific. El nu a prezentat dovezi pentru a-şi susţine afirmaţia, notează Reuters.

„Apariţia unor astfel de arme în acele regiuni va înrăutăţi şi mai mult situaţia şi va alimenta cursa înarmării”, a mai spus el, potrivit TASS.

Evaluare britanică: Rusia este forţată să îşi reorganizeze trupele în nord-estul Ucrainei

ACTUALIZARE 15.22 Rusia este nevoită să îşi reorganizeze forţele în nord-estul Ucrainei după eşecul unor încercări de a avansa, conform unei evaluări a Ministerul britanic al Apărării, citată de DPA.

Rusia se confruntă în continuare cu provocări considerabile şi „a fost forţată să îşi unească şi să îşi reorganizeze unităţile epuizate şi disparate în urma încercărilor eşuate de a avansa în nord-estul Ucrainei”, susţin analiştii.

Multe dintre aceste unităţi „au cel mai probabil un moral scăzut”, se mai arată în raport.

Rusia speră „să corecteze lucrurile care i-au limitat anterior invazia printr-o concentrare geografică de forţe de luptă, prin scurtarea liniilor de alimentare şi prin simplificarea mecanismelor de comandă şi control”, se precizează în analiză.

În ciuda unor îmbunătăţiri locale, „lipsa competenţelor la nivel de unitate şi sprijinul aerian inconstant au făcut ca Rusia să nu îşi poată folosi pe deplin capacitatea de luptă”, au adăugat serviciile secrete britanice.

Zelenski: Soldații ruși încearcă să elimine viaţa din Donbas

ACTUALIZARE 15.20 Trupele ruse fac tot posibilul pentru a distruge „orice urmă de viață” din Donbas, estul Ucrainei, a spus sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„În Donbas, ocupanţii fac tot posibilul pentru a elimina orice viaţă din acest teritoriu. Bombardamentele brutale constante, atacurile ruseşti constante asupra infrastructurii şi cartierelor rezidenţiale sunt dovada faptului că Rusia vrea ca acest teritoriu să fie pustiu”, a afirmat el într-un mesaj video transmis la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, scrie DPA, potrivit Agerpres.

Cine era "Fantoma din Kiev"

ACTUALIZARE 14.50 Povestea pilotului ucrainean care a fost numit "Fantoma din Kiev" după ce a doborât zeci de avioane rusești a fost dezvăluită de jurnaliștii de la The Times of London.

Maiorul Stepan Tarabalka a eliminat peste 40 de avioane ale rușilor până în data de 13 martie când a fost doborât în urma unui atac.

Eroismul pilotului în vârstă de 29 de ani a ajuns legendar când guvernul ucrainean a făcut public că în chiar prima zi de război a doborât șase avioane ale rușilor.

"Oamenii îl numesc <Fantoma din Kiev>. Și pe bună dreptate - acest as al UAF (Forțele Aeriene Ucrainene) domină cerurile capitalei și țării noastre și a devenit deja un coșmar pentru aeronavele rusești invadatoare", spunea guvernul ucrainean.

Ulterior, Statul Major al armatei Ucrainei a postat pe Twitter o fotografie a pilotului în cabina aeronavei sale MiG-29, având fața acoperită, cu mesajul: "Invadatorule, vin după sufletul tău!".

Citește continuarea AICI

Noi atacuri ale rușilor în Donbas, fără succes

ACTUALIZARE 14.25 Statul Major General al Ucrainei a transmis sâmbătă că Rusia a lansat noi atacuri asupra regiunilor de est, dar fără succes pentru Moscova. Convingerea actuală este că armata rusă îşi concentrează acum puterea pe revendicarea unor părţi din sudul şi estul Ucrainei, după eşecul ofensivei sale mai ample, comentează DPA.

„Luptele continuă”, se arată într-un raport al Statul Major General. Rusia continuă să trimită trupe în apropiere de oraşul Izium din regiunea Harkov. Forţele ruse încearcă să avanseze în mai multe locuri, dar trupele ucrainene resping atacurile, se precizează în raport, potrivit DPA și Agerpres.

În regiunea Dnipropetrovsk, unităţi ruseşti au tras în ţinte cu rachete şi artilerie. Forţele armate ruse se regrupează parţial şi îşi consolidează trupele, mai atrage atenţia raportul.

În regiunile estice contestate Lugansk şi Doneţk, au fost respinse 14 atacuri. Forţele ucrainene susţin că au distrus 11 tancuri, nouă drone şi şapte sisteme de artilerie. O mare parte a luptelor s-au concentrat în regiunile estice Lugansk şi Doneţk, care sunt parţial controlate de separatiştii pro-ruşi.

Citește continuarea AICI

Ucrainenii anunță că Rusia a pierdut 23.000 de militari în război

ACTUALIZARE 14.10 Ucraina susține că Rusia a pierdut peste 23.000 de militari de la începutul războiului și că, totodată, are pierderi foarte mari în ceea ce privește vehiculele și echipamentele.

Ucraina a actualizat sâmbătă informațiile privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.

Partea ucraineană susține că 23.200 de ruși au fost uciși în perioada 24 februarie-30 aprilie.

De asemenea, sursa arată că 2.445 de vehicule blindate au fost distruse de la începutul războiului. Rușii au mai pierdut 155 de elicoptere, 1.008 de tancuri, 190 de avioane, 436 de sisteme de artilerie, 1.700 de autovehicule militare și 8 nave, potrivit ucrainenilor.

Autoritățile din Mariupol îi acuză pe ruși că au furat din spitale zeci de ventilatoare

ACTUALIZARE 13.50. Autoritățile din Mariupol acuză că soldații ruși au furat din spitale ventilatoarele care erau folosite pentru tratamentul pacienților grav bolnavi, potrivit Sky News.

Reprezentanții Consiliului local din Mariupol susțin că rușii au „furat" ventilatoarele din oraș, adăugând că acestea erau „extrem de necesare în tratamentul pacienților grav bolnavi".

„Doar în spitalele din Mariupol existau 60 de ventilatoare. Acum, aceste echipamente sunt cele pe care ocupanții ruși le duc pe teritoriul lor. În loc să își dezvolte medicina, Rusia îi jefuiește pe alții", anunță ucrainenii.

Și primarul orașului îi acuză pe ruși de jaf.

„Timp de 8 ani am dezvoltat sistematic fiecare domeniu, iar o atenție deosebită am acordat celui medical. Nu numai că armata rusă ne-a distrus orașul și a ucis peste 20.000 de locuitori din Mariupol, dar a început să jefuiască și ceea ce a rămas. Este un jaf și o crimă de război", a spus primarul orașului Mariupol, Vadym Boychenko.

Cel puțin șase oligarhi ruși s-ar fi sinucis în doar trei luni

ACTUALIZARE 13.20. Cel puțin șase oligarhi ruși s-ar fi sinucis începând cu sfârșitul lunii ianuarie, iar trei dintre ei ar fi ucis membri ai familiilor lor înainte de a-și lua viața, relatează CNN. Patru dintre aceștia aveau legături cu gigantul energetic rus de stat Gazprom sau cu una dintre filialele sale.

Un director executiv de top de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninski, în apropiere de Leningrad, în 30 ianuarie 2022, potrivit RIA Novosti. Conform sursei citate, la fața locului a fost găsit un bilet de adio, iar anchetatorii investighează moartea ca fiind o sinucidere. Radiodifuzorul național rus RenTv a identificat bărbatul ca fiind Leonid Shulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest.

La doar o lună distanță, pe 25 februarie, un alt director de top de la Gazprom, Alexander Tiulakov, a fost găsit mort în același sat, în garajul său, potrivit Novaya Gazeta, un ziar rus independent. Novaya Gazeta a raportat că acesta s-a sinucis.

CNN a cerut Comitetului de Investigații al Rusiei să comenteze cele două cazuri, dar nu a primit niciun răspuns.

Citește continuarea AICI

Ucraina acuză Rusia că a furat „câteva sute de mii de tone” de cereale din zonele ocupate

ACTUALIZARE 12.10 Rușii au furat „câteva sute de mii de tone” de cereale în zonele din Ucraina pe care le ocupă, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al agriculturii, citat de Reuters.

Într-o declarație la televiziunea națională ucraineană, Taras Vysotskiy, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, că aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale erau stocate în teritoriile ocupate. Demnitarul și-a exprimat îngrijorarea că cea mai mare parte din cantitate ar putea fi furată de ruși.

Ministerul de Externe din Ucraina a acuzat joi Rusia de furtul de cereale din teritoriile ocupate, un act despre care a spus că sporește amenințarea la adresa securității alimentare globale.

Peste 200 de copii uciși și aproape 400 răniți în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 11.30 Autoritățile ucrainene au comunicat că 219 copii au fost uciși și peste 398 au fost răniți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Cei mai mulți copii au fost uciși sau răniți în regiunile Donețk și Kiev.

De asemenea, au fost avariate 1.570 de instituții de învățământ, dintre care 111 au fost distruse în totalitate.

Ministerul de Interne a declarat că a primit peste 7.000 de rapoarte de persoane dispărute de la începutul războiului. Aproximativ jumătate dintre acestea au fost găsite.

De asemenea, aproximativ 2.000 de cadavre sunt neidentificate. Până în prezent, au fost comandate 927 de examinări ADN în cadrul dosarelor penale.

O centrală electrică din Rusia, cuprinsă de flăcări

ACTUALIZARE 11.00 Imaginile momentului vin din estul Rusiei. O centrală electrică recent inaugurată a fost distrusă de un incediu devastator. Există suspiciunile unui sabotaj intern. 

Este vorba despre cea mai mare termocentrală electrică inaugurată de ruși în 2019.

Pagubele în urma atacului sunt estimate la circa 500 de milioane de dolari.

Centrala furniza energie electrică pentru o treime din populația insulei Sahalin. Sunt mai multe discuții că ar fi vorba despre un sabotaj, în contextul în care și zilele trecute au avut loc o serie de incendii pe teritoriul Rusiei despre care un consilier al lui Volodimir Zelenski a spus că vor continua atâta timp cât va continua invazia în Ucraina.

30 de persoane au fost evacuate în siguranță din termocentrală, spun autoritățile.

Autoritățile au transmis că este posibil ca focul să fi pornit de la compartimentul turbinei termocentralei.

Imaginile arată că termocentrala este distrusă aproape în totalitate. Pompierii intervin la fața locului. 

ACTUALIZARE 10.30 Ucrainenii folosesc din plin dronele împotriva soldaților lui Vladimir Putin.

O demonstrează şi imaginile în care un dispozitiv exploziv este lansat dintr-un astfel de aparat de zbor. Acesta intră prin trapa unei mașini în care se află militari ruși și explodează.

Rușii fac presiuni la centrala de la Zaporojie

ACTUALIZARE 10.20 Autorităţile ruse au trimis specialişti în domeniul nuclear la centrala de la Zaporojie, care fac presiuni și cer date confidențiale, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Oficialii ucraineni au transmis AIEA ultimele informaţii despre centrala nucleară, care este sub control rusesc, dar operată în continuare de stafful ucrainean, a precizat într-un comunicat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Stafful ucrainean lucrează "sub o presiunea incredibilă", potrivit oficialilor ucraineni, citaţi în comunicat.

Conform Ucrainei, opt reprezentanţi ai Rosenergoatom, o unitate a companiei nucleare ruse de stat Rosatom, au fost trimişi la centrală, scrie DPA, citată de Agerpres. Ei ar fi cerut rapoarte zilnice de la conducerea centralei despre "aspecte confidenţiale" ale funcţionării uzinei.

Ridicarea sancțiunilor face parte din negocierile de pace, spune Rusia

ACTUALIZARE 10.10 Negocierile de pace dintre Moscova și Ucraina „nu merg bine”, dar continuă prin videoconferință în fiecare zi, spune ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, adăugând că ridicarea sancțiunilor impuse țării sale face parte din discuții, potrivit The Guardian.

Ministrul rus spune că în prezent, delegațiile celor două țări discută zilnic un proiect al unui posibil tratat de pace prin videoconferință.

„Acest document ar trebui să stabilească elemente ale stării de lucruri post-conflict precum neutralitatea permanentă, statutul non-nuclear, non-bloc și demilitarizat al Ucrainei, precum și garanțiile securității acesteia. Pe ordinea de zi a discuțiilor mai sunt incluse probleme privind denazificarea, recunoașterea noilor realități geopolitice, ridicarea sancțiunilor, statutul limbii ruse și altele”, a afirmat Lavrov.

„Suntem în favoarea continuării negocierilor, deși acestea nu merg bine”, a mai spus ministrul rus. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei trebuie întărite și nu pot face obiectul negocierilor.

ACTUALIZARE 10.00 Artileria ucraineană a distrus aproximativ 30 de tancuri și transportoare ale armatei ruse lângă localitatea Izium, din Ucraina, potrivit UNIAN.

Dezvăluiri de la discuția care i-a uluit și îngrozit pe miliardarii ruși

ACTUALIZARE 9.45 Apar tot mai multe fisuri în relația dintre Vladimir Putin și oligarhii săi, au declarat mai mulți oameni de afaceri, pentru jurnaliștii de la Washington Post. Sub protecția anonimatului, ei au povestit cum a decurs întâlnirea dintre președintele rus și 37 de oligarhi, la câteva ore de la începerea războiului.

Când 37 dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia au fost chemați la Kremlin pentru întâlnirea cu Putin la câteva ore după ce acesta a lansat războiul pe 24 februarie, mulți dintre ei au fost deprimați și șocați. "Toată lumea era într-o dispoziție îngrozitoare. Toată lumea stătea acolo prăbușită, zdrobită", a spus un participant. 

"Nu i-am văzut niciodată atât de uluiți. Unii dintre ei nici nu puteau vorbi", a povestit un alt participant.

Au fost ținuți să aștepte, ca de obicei, timp de mai bine de două ore înainte ca Putin să intre în sală, timp suficient pentru a discuta între ei. Pentru unii dintre ei a fost momentul în care și-au dat seama că totul s-a terminat pentru imperiile lor de afaceri. "Unii dintre ei au spus: <Am pierdut totul>", a spus unul dintre participanți.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 9.30. Gardurile din fața ambasadei Rusiei din Tallinn au fost acoperite cu bannere anti-război. Imaginile au fost făcute publice de Ukraina24.

ACTUALIZARE 9.35 Apar noi imagini care arată amploarea dezastrului provocat de soldații lui Vladimir Putin în Irpin, oraș aflat în apropiere de Kiev.

Acesta a fost intens bombardat în timp ce rușii încercau să avanseze spre capitala ucraineană pentru a o ocupa.

Sute de clădiri au fost distruse și până și străzile, copacii și mașinile poartă urmele atacurilor violente comise de trupele Kremlinului.

Zelenski spune că Ucraina va rezolva în curând criza de combustibil

ACTUALIZARE 9.25 Ucraina va rezolva în curând criza de combustibil, chiar dacă forţele ruse au distrus o serie de depozite petroliere, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Rusia a atacat în această săptămână principalul producător de combustibil din Ucraina, rafinăria de petrol Kremenciuk, precum şi alte câteva mari depozite.

„Se înregistrează cozi şi creşteri de preţuri la benzinării în multe regiuni din ţara noastră”, a afirmat Zelenski într-un discurs transmis în cursul nopţii. „Ocupanţii distrug în mod deliberat infrastructura pentru producţia, furnizarea şi depozitarea de combustibil. Rusia ne-a blocat de asemenea porturile, aşa că nu există soluţii imediate pentru a acoperi deficitul”, a adăugat el.

„Dar guvernul promite că într-o săptămână, maxim două, va funcţiona un sistem de furnizare de combustibil pentru Ucraina care va preveni lipsurile”, a mai spus Zelenski.

Ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, a transmis printr-un comunicat că deficitul de combustibil va fi acoperit într-o săptămână, deoarece operatorii din Ucraina au semnat contracte cu furnizori europeni.

Lavrov cere NATO să înceteze să mai înarmeze Kievul „dacă vrea să rezolve criza ucraineană”

ACTUALIZARE 9.10 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, dacă „sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană”. Statele NATO fac tot ce le stă în putință pentru a împiedica negocierea încetării focului, a acuzat Lavrov, lansând mai multe critici referitoare la implicarea Occidentului în războiul din Ucraina.

„În ultimii ani, SUA și aliații săi nu au făcut nimic pentru a stopa conflictul intern din Ucraina...au pompat arme în regimul de la Kiev, au antrenat și înarmat armata Ucrainei și batalioanele de naționaliști, și, în general au derulat acțiuni politico-militare pe teritoriul Ucrainei. Au încurajat direcția agresivă antirusească a autorităților de la Kiev”, a declarat Lavrov, potrivit The Guardian.

Astfel, afirmă ministrul, Rusia nu a avut „o altă opțiune” decât să recunoască Republicile Populare Donețk și Lugansk și să lanseze o „operație militară specială de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, așa cum numește Moscova invazia din țara vecină.

Ucraina avertizează că discuțiile de pace cu Rusia s-ar putea încheia din cauza atrocităților

ACTUALIZARE 8.55 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că există un risc mare ca discuțiile de pace cu Moscova să se încheie, din cauza atrocităților comise de trupele ruse, scrie The Guardian.

"Riscurile ca discuțiile să se încheie sunt mari din cauza a ceea ce au lăsat în urma lor (rușii). Oamenii [ucrainenii] vor să-i omoare. Când există o astfel de atitudine, este greu să vorbești despre astfel de lucruri (discuții de pace - n.r.)", a declarat președintele ucrainean.

Ucraina și Rusia nu au mai purtat discuții de pace față în față din 29 martie, iar situația s-a deteriorat din cauza atrocităților comise de ruși.  

Zelenski a afirmat că situaţia din regiunea Harkov este dificilă, dar există "succes tactic important".

NATO: Sunt în curs de derulare încercări de destabilizare în R. Moldova, anticipăm acțiuni de provocare, sub steag fals

ACTUALIZARE 8.25 NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova, unde sunt deja în curs de derulare încercări de destabilizare, însă nu vede riscuri militare iminente pentru această țară. Este vorba mai degrabă de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pentru Digi24. 

Totuși, Alianța Nord-Atlantică rămâne extrem de atentă în ceea ce privește sprijinul pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, cu atât mai mult cu cât conflictul din Ucraina riscă să fie unul de lungă durată, iar Kievul trebuie să fie sprijinit nu doar pentru a-și limita pierderile, ci pentru a câștiga acest război, a explicat Mircea Geoană. Pe de altă parte, în ciuda retoricii tot mai insistente care vine dinspre Moscova, NATO nu are elemente care să indice că Rusia ar avea de gând să recurgă la arma nucleară. Un astfel de discurs este destinat să pună presiune psihologică asupra Ucrainei și asupra democrațiilor occidentale, a arătat Mircea Geoană, vineri seară, la Digi24. 

Un semn de insolență

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Cum catalogați atacul de la Kiev din timpul vizitei secretarului general al ONU?

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO: Este poate încă un exemplu, dacă mai aveam nevoie de exemple, pentru lipsa minimă de respect față de dreptul internațional pe care conducerea de la Kremlin o arată de la începutul războiului. Evident, nu suntem noi, de la NATO, în măsură să comentăm reacția pe care Antonio Guterres a avut-o la rândul său, dar este clar că este un semn de insolență, este un semn de lipsă de respect pentru cel care conduce ONU și să nu uităm că Rusia face parte din Consiliul de Securitate al ONU, deci este, dacă vreți, un factor agravant în sine.  Este vorba de continuarea unui război care produce în continuare nenumărate pagube și vieți omenești, este o lipsă de minimă decență inclusiv în timpul unui război. Condamnăm în modul cel mai ferm continuarea acestui război de către Federația Rusă.

De ce va fi un conflict de durată în Ucraina

- Într-un interviu pentru BBC ați declarat că războiul ar putea dura ani, că trebuie să ne pregătim pentru un conflict de durată. Dacă puteți să ne explicați.

- Intrăm deja, suntem, cred, în a 65-a zi a acestui război - deja peste două luni de zile - în care am văzut foarte multe elemente ale primei etape a războiului și iată acum a doua etapă a războiului. Noi anticipăm continuarea unei rezistențe și, de ce nu, a unei victorii ucrainiene împotriva forțelor rusești în Ucraina. Suntem încurajați de modul impecabil în care aliații din NATO și partenerii  NATO din întreaga lume susțin Ucraina în această perioadă. Dar și Federația Rusă își recuperează forțele. Sunt din nou într-o zonă mai apropiată de doctrina militară clasică a Federației Ruse -  bombardamente masive, lovituri în profunzime și încercarea de a destabiliza logistica și sistemul de comandă și control al forțelor ucrainene. Situația de pe teren este în continuare complexă și de aceea anticipăm că acest război va continua. Să sperăm că se termină mai repede. Noi nu prorocim un război lung pe ani de zile, ne uităm și la varianta în care un război se poate
termina mai repede - să sperăm că mai repede -, dar cum vedem lucrurile pe teren și cu forțele de ambele părți, probabil vom avea un conflict de mai lungă durată.

Citește continuarea AICI

CNN: Cinci zile care au schimbat fața războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 8.10 Războiul din Ucraina s-a transformat săptămâna aceasta din lupta sângeroasă a unei națiuni pentru eliberarea de sub jugul vicios al Rusiei într-o confruntare uriașă care ar putea să dureze ani de zile, scrie CNN. În fiecare zi am fost martorii unor evenimente și decizii istorice care nu numai că vor influența cine va câștiga cel mai mare război terestru din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar vor determina și felul în care va arăta restul secolului XXI.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că cele două luni de război provocate de decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina au adus lumea într-un moment critic.

„De-a lungul istoriei noastre, am învățat că atunci când dictatorii nu plătesc niciun preț pentru agresiunile lor, vor provoca și mai mult haos și vor fi și mai agresivi”, a spus Biden. „Ei rămân activi, iar costurile și amenințările la adresa Americii și a lumii continuă să crească. Nu putem lăsa să se întâmple asta.”

În decursul a doar câteva zile, o nouă realitate s-a abătut asupra Washingtonului, Europei, Kievului și Moscovei. Războiul se transformă acum într-o confruntare lungă și cruntă care va provoca probabil mii de noi victime și costuri de zeci de miliarde de dolari.

Citește continuarea AICI

Explozii în Harkov

ACTUALIZARE 8.00 Mai multe explozii au avut loc în cursul nopții în Harkov, în zona industrială.

Mai multe imagini care au fost făcute publice arată incendiile de proporții în urma exploziilor.

Putin, acuzat de depravare

ACTUALIZARE 7.40 Atrocitățile comise de soldații lui Vladimir Putin stârnesc indignare și emoții puternice inclusiv la Pentagon, acolo unde oficialii se presupune că sunt căliți și obișnuiți cu duritatea conflictelor armate. Imaginile care vin din Ucraina sunt însă atât de revoltătoare, încât purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, rugat să le comenteze, a avut nevoie, vineri, de câteva momente  ca să-și revină, înainte de a-și putea continua declarațiile. El l-a acuzat pe Vladimir Putin de degenerare morală și cruzime, folosind un cuvânt dur: „depravare”.

Întrebat dacă Departamentul Apărării îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin un „actor rațional”, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a părut să fie în pragul lacrimilor atunci când a făcut referire la atrocităţile atribuite forţelor ruse.

Este dificil să te uiți... îmi cer scuze... este dificil să te uiți la unele imagini și să-ți imaginezi că orice lider rațional, matur, serios, ar face așa ceva. Nu pot vorbi despre psihologia lui (a lui Putin, n.red.), dar cred că putem vorbi cu toții despre depravarea lui”, a spus John Kirby, făcând apoi o pauză de aproape 10 secunde.

La insistențele jurnalistei CNN Barbara Starr în legătură cu această caracterizare, oficialul Pentagonului a calificat justificările lui Putin pentru invazie drept „tâmpenii”, la un moment dat bătând cu degetele pe pupitru pentru a-și sublinia revolta și nervozitatea.

Ministrul de externe rus: Peste un milion de persoane evacuate din Ucraina şi Rusia după 24 februarie

ACTUALIZARE 7.10 Peste un milion de persoane au fost evacuate din Ucraina în Rusia începând cu 24 februarie, a afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în declaraţii publicate sâmbătă dimineaţa, informează Reuters.

Cele 1,02 milioane includ 120.000 de străini şi persoane evacuate din regiunile separatiste din Ucraina susţinute de ruşi, aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk, cărora Rusia le-a recunoscut independenţa chiar înaintea începerii invaziei.

Potrivit datelor ONU, peste 5,4 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse. Moscova o numeşte operaţiune specială de demilitarizare şi denazificare, în timp ce Kievul şi Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.

În comentarii adresate agenţiei chineze Xinhua, publicate pe site-ul ministerului rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că 2,8 milioane de persoane din Ucraina au cerut să fie evacuate în Rusia.

Ucraina afirmă că Moscova a deportat forţat mii de persoane în Rusia.

Franța și Germania, hotărâte să susțină Republica Moldova în fața riscurilor de destabilizare

ACTUALIZARE 7.05 Miniştrii de externe ai Franţei și Germaniei, Jean-Yves Le Drian, respectiv Annalena Baerbock, au declarat vineri că sunt hotărâţi să sprijine Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare cu care se confruntă, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Miniştrii au schimbat opinii despre răspunsul european la războiul din Ucraina şi au discutat despre continuarea şi aprofundarea sprijinului acordat acestei ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe. „Cei doi miniştri au discutat şi despre situaţia din Republica Moldova şi despre hotărârea lor comună de a o susţine în faţa riscurilor de destabilizare”, a adăugat Anne-Claire Legendre.

Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova a fost zguduită săptămâna aceasta de o serie de explozii, incidente care au stârnit temeri cu privire la riscul extinderii conflictului care devastează Ucraina.

Franţa a declarat marţi că sprijină Republica Moldova în faţa „riscurilor de destabilizare” şi a reiterat „sprijinul pentru integritatea teritorială” a acestei ţări, menționează AFP.

La rândul său, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, declara miercuri, în Parlamentul de la Berlin, că nu este clar cine se află în spatele atacurilor care au avut loc în regiunea separatistă Transnistria, dar a descris situația din Moldova ca fiind „extrem de critică”. 

Lavrov: Rusia nu consideră că se află în stare de război cu NATO

ACTUALIZARE 7.00 Rusia nu consideră că se află în stare de război cu NATO, pentru că o astfel de evoluție ar crește riscurile unui război nuclear, o perspectivă ce nu ar trebui permisă, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenția RIA Novosti. În schimb, șeful diplomației de la Moscova acuză că NATO că se consideră în război cu Rusia și susține că țările occidentale au început să vorbească despre război nuclear, și nu Moscova. 

„Nu ne considerăm în stare de război cu NATO, pentru că acesta ar fi un pas ce ar crește riscurile a ceea ce tocmai am discutat (declanșarea unui război nuclear - n.r.)”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru canalul de televiziune Al-Arabia. „Din păcate, există sentimentul că NATO crede că este în război cu Rusia. NATO, SUA, liderii europeni, mulți dintre ei, în special în Marea Britanie, în SUA, în Polonia, în Franța, Germania și, desigur, șeful diplomației europene Borrell spun direct că (președintele rus Vladimir) Putin trebuie să piardă, că Rusia trebuie învinsă. Când cineva folosește o astfel de retorică, cred că are impresia că duce un război împotriva cuiva pe care vrea să îl învingă”, a adăugat Lavrov.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri