Live

9 ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. MAE își susține condamnarea „fermă”

Data actualizării: Data publicării:
Forțele armate ruse participă la evenimentul care marchează 9 ani de anexare ilegală a Peninsulei Crimeea, din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia ''fermă'' de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Federaţia Rusă, a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.

"La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, marcaţi la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki", a transmis MAE.

Într-un comunicat remis sâmbătă Agerpres, MAE afirmă că România condamnă utilizarea de către forţele armate ruse a teritoriului peninsulei Crimeea în contextul războiului de agresiune ilegal şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă, la 24 februarie 2022, împotriva Ucrainei.

"România reafirmă, totodată, că nu recunoaşte nici anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a regiunilor din estul Ucrainei (Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie), care rămân parte inalienabilă a teritoriului naţional al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internaţional. Sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susţinerea Ucrainei şi poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse", se mai arată în comunicatul MAE.

Vladimir Putin a spus vineri că Rusia va face totul pentru a preveni ameninţările la adresa securităţii peninsulei Crimeea şi a oraşului-port Sevastopol, anexate în 2014 de Moscova în urma unor referendumuri considerate ilegale de către Occident, în contextul războiului din Ucraina.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Finlanda va menţine închisă frontiera cu Rusia

Joe Biden pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul

Rușii au lansat până acum peste 51.000 de bombe ghidate, unele de până la 3 tone, asupra Ucrainei

Peter Magyar, opozantul lui Viktor Orban, spune că vrea „relații pragmatice” cu Rusia: „Nu cred că există prietenie în politică”

Partenerii noștri