Live

80 la sută dintre cei infectați cu coronavirus încă au simptome la două luni după îmbolnăvire (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Un nou studiu efectuat asupra pacienților teoretic vindecați de COVID-19 arată că în patru din cinci cazuri aceștia încă acuzau unele simptome, chiar și după două luni de la externare. 

Cercetarea, publicată în Journal of the American Medical Association (JAMA), a fost efectuată pe 143 de pacienți din Italia care fuseseră spitalizați din cauza noului coronavirus și au supraviețuit după ce au stat două săptămâni internați, timp în care au primit tratament, scrie Forbes. 28 dintre ei au avut nevoie de ventilație, fie mecanică, fie au fost intubați.

Bolnavii au fost externați după ce testele de coronavirus le-au ieșit negative.

Ce neplăceri au avut în continuare pacienții teoretic vindecați

Pacienții au fost evaluați din nou, la două luni de la primele lor simptome de COVID-19. Niciunul nu a mai făcut febră sau nu a mai avut simptome acute de COVID-19, dar mai mult de jumătate dintre ei au spus că resimt o oboseală, iar 43 la sută au spus că au în continuare dificultăți în respirație.

Aproape o treime dintre acești supraviețuitori au acuzat dureri de articulații și 22 la sută dureri toracale.

Numai 13 la sută dintre pacienți au declarat că după două luni nu mai au niciun fel de probleme, în timp ce jumătate dintre subiecți au acuzat cel puțin trei sau chiar mai multe simptome de COVID-19. 

În cadrul studiului, pacienților li s-au pus și mai multe întrebări în legătură cu calitatea vieții lor, iar 44 la sută dintre ei au spus că s-a înrăutățit. 

Medicii cer mai multe studii despre coronavirus

Se spune  despre COVID-19 că îi afectează grav în special pe oamenii în vârstă, dar pacienții chestionați în cadrul acestui studiu au avut vârste cuprinse între 19 și 84 de ani, media fiind de 57 de ani. 

Este de subliniat că acești pacienți au fost internați în spitale, deci studiul nu reflectă situația în cazul persoanelor care au făcut forme ușoare de COVID-19 și care nu au necesitat spitalizare. De asemenea, aproape trei sferturi dintre acești pacienți au dezvoltat forme de pneumonie interstițială și nu este neobișnuit ca oamenii care fac pneumonie să mai aibă unele neplăceri câteva luni după accea, chiar dacă nu sunt cauzate de SARS-CoV-2. 

Însă noul studiu se adaugă dovezilor din ce în ce mai multe că unii oameni rămân cu sechele persistente, mult timp după ce virusul în sine nu mai poate fi depistat prin teste.

Mulți medici au avertizat că boala COVID-19 îi poate incapacita pe unii pacienți pe termen lung, chiar dacă au supraviețuit, și au cerut să se facă mai multă cercetare asupra efectelor atât acute, cât și cronice ale virusului. 

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sunt convinși că dau o adevărată lovitură cu Ianis Hagi și nu mai stau pe gânduri: pregătesc transferul iernii!

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Opoziția cere demisia lui Pedro Sanchez, acuzat de corupție. O plângere va fi depusă pentru anchetarea partidului premierului Spaniei

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Partenerii noștri