Live

7 ani de la tragedia din Colectiv. Rafila: Vom avea 60 de paturi pentru mari arși. Nu sunt suficiente, oricât de multe am face

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Foto: INQUAM Photos/Bogdan Danescu

Se împlinesc șapte ani de la tragedia din clubul Colectiv care a zguduit România și a scos la iveală alte drame: spitale nepregătite și legi nerespectate. România are acum 34 de paturi pentru pacienții cu arsuri grave și va ajunge la 60. Nu va fi însă suficient în cazul unei tragedii de proporții, a spus la Digi24 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În seara de 30 octombrie 2015, muzica de la concertul trupei Goodbye to Gravity s-a transformat în urlete de groază, după ce un incendiu a izbucnit în localul care nu avea toate autorizațiile de funcționare. 65 de tineri au murit, unii arși de vii, alții, ulterior, în spitale, din cauza suprainfecțiilor bacteriene. În jur de 150 de tineri au scăpat cu viață din flăcări, dar cicatricile i-au mutilat pe viață și le aduc aminte zilnic de sistemul bolnav de sănătate în care au fost tratați.

La șapte ani de la tragedia Colectiv, lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat. Infecțiile nosocomiale continuă să facă ravagii în spitalele din țară, iar România este campioană la numărul de pacienți cu arsuri grave, așa-numiții mari arși, pe care nu avem unde să îi tratăm.

„La nivel național există 300 de paturi pentru pacienții cu forme ușoare, cel mult medii ale arsurilor. Pentru tratamentul marilor arși există la nivel național 34 de paturi care sunt funcționale. Ele se găsesc la București, la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși și Spitalul Alexandrescu, unde sunt paturi pentru copii, la care se adaugă paturile de la Iași și Timișoara”, a spus Rafila la Digi24.

El a adăugat că în perioada imediat următoare ar putea fi operaționalizate 3 paturi la Brașov și alte 3 la Craiova, dar că e nevoie și de personal pentru a asigura îngrijirea bolnavilor.

„Există și proiectele finanțate de Banca Mondială care ar trebui să aibă ca dată de finalizare anul 2024, în care vor fi 9 paturi la Târgu Mureș, se suplimentează centrul de la Timișoara de la 5 la 9 locuri, iar cel de la Grigore Alexandrescu la 16 locuri, ceea ce ar face un total de circa 60 de paturi disponibile la nivel național”, a adăugat ministrul.

„Niciodată nu este suficient! Trebuie să fie foarte clar lucrul asta. N-are rost să mințim. Niciodată nu o să fie suficient, pentru că dacă apare un incident de mari proporții, cu zeci de victime, sigur că nu este suficient, mai ales că aceste paturi sunt în bună parte ocupate de pacienți care ajung acolo în mod obișnuit, fără să existe un incident major. Deci e clar că nu sunt suficiente, oricât de multe am face”, a mai spus Rafila.

„Noi trebuie să facem 3 lucruri: să asigurăm un număr de paturi rezonabil, care să poată fi deservit de personal calificat, al doilea element este legat de posibilitățile de transfer în străinătate – și tocmai am finalizat un memorandum cu Belgia – și trebuie să facem campanii serioase de educare și informare care să ducă la evitarea de accidente tragice, uitați-vă ce s-a întâmplat în Coreea de Sud”, a mai spus Rafila.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un britanic a recunoscut că a primit bani de la servicii secrete străine pentru a da foc unui depozit care avea legătură cu Ucraina

Doi copii cu vârste de 1 an și 3 ani au murit după ce casa le-a fost mistuită de un incendiu

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Cazul băiatului mort la spital. Rafila îi critică pe medici: „Nu există motivații atunci când discutăm despre salvarea unui copil”

Partenerii noștri