Live

5 motive pentru care munca de eurodeputat este mai puțin distractivă decât înainte

Data publicării:
Foto: Profimedia

Felicitări! În calitate de nou membru al Parlamentului European, aveți una dintre cele mai plăcute slujbe din politică: un salariu brut de 10 075 EUR pe lună, o indemnizație de cazare de 350 EUR pe zi, o grămadă de asistenți care să urmărească toate detaliile și o greutate politică pe care niciun legislativ național nu o poate oferi.

Acestea fiind spuse, ați ratat epoca de aur, scrie Politico. O cultură a muncii în schimbare la Bruxelles - parțial inspirată de Qatargate (scandalul de corupție declanșat în Parlament în preajma Campionatului din Qatar nr) - înseamnă că slujba ta nu va mai fi la fel de liberă (și plină de gratuități) cum a fost pentru predecesorii tăi.

1. Adio “grupurilor de prietenie”

Pe vremuri (a se citi: în 2022), îți puteai arăta entuziasmul pentru o țară fără a fi nevoit să faci parte din comisia pentru afaceri externe sau să te alături unei delegații oficiale - devenind membru al unui „grup de prietenie”. Acest lucru permitea accesul la toate dineurile de lux ale ambasadei, fără adevăruri incomode din partea organizațiilor neguvernamentale curioase sau a misiunilor oficiale de anchetă.
Totuși, aceste căi diplomatice ascunse au fost interzise ca parte a reformelor post-Qatargate.

2. Dezvăluiri, dezvăluiri, dezvăluiri

Valizele pline de bani ale Evei Kaili au distrus definitiv lucrurile. Înainte, trebuia să vă dezvăluiți întâlnirile pe care urma sa le aveți cu lobbyiștii doar dacă aveați un rol important în dosarul în discuție. Acum, aproape toată lumea - și chiar asistenții parlamentarilor - trebuie să își înregistreze întâlnirile online.
Declarațiile financiare au devenit, de asemenea, mai invazive. Deputații europeni trebuie acum să furnizeze mai multe detalii despre activitățile lor secundare - „consultant” nu mai este suficient - dacă acestea sunt plătite cu mai mult de 5 000 de euro pe an. De asemenea, va trebui să vă declarați toate bunurile private la începutul și la sfârșitul mandatului. Dar nu vă stresați prea mult în legătură cu asta: acestea rămân private, cu excepția cazului în care sunteți acuzat de infracțiuni.
Pedeapsa potențială pentru încălcarea regulilor este, de asemenea, dublă față de cea de la începutul ultimei legislaturi: indemnizația ta zilnică poate fi scăzută până la 60 de zile.

3. Mai mulți jurnaliști care vă hărțuiesc

Eurocrații au urlat când POLITICO a intrat în scenă în 2014 cu o echipă mare de reporteri ireverențioși - iar acum mai mulți se alătură ritmului. Publicații vechi precum Euractiv și Euronews - ca să nu mai vorbim de nou-veniți precum Contexte din Franța și Table Media din Germania - fac investiții mari în acoperirea instituțiilor Uniunii Europene și angajează noi reporteri. Acest lucru va face să fie din ce în ce mai greu să ne asigurăm că ceea ce se întâmplă la Bruxelles rămâne la Bruxelles.

4. S-ar putea să trebuiască să vă prezentați la serviciu

Parlamentul precedent a elaborat planuri pentru a se asigura că vă faceți treaba pentru care alegătorii v-au trimis la Bruxelles. În timp ce ideea de a anula dezbaterile în cazul în care mai puțin de o treime din legislatorii UE sunt prezenți a întâmpinat o rezistență puternică, instituția ia măsuri drastice împotriva luărilor de cuvânt “din mers”, fără a participa efectiv la întreaga dezbatere. Noile norme impun membrilor să fie prezenți la o dezbatere la care sunt programați să ia cuvântul.

5. (Puțin) mai greu să vă găsiți următorul loc de muncă

Siguranța locului de muncă este un avantaj cheie al legislației europene: Potențialul dvs. de câștig rămâne ridicat chiar și după ce părăsiți funcția, având la dispoziție o infinitate de funcții de lobby și de „consilier superior”. Cu toate acestea, după Qatargate, ușa rotativă a început să scârțâie: va trebui să așteptați șase luni după încheierea mandatului înainte de a putea face lobby pe lângă foștii colegi. De asemenea, au dispărut insignele permanente de acces în Parlament acordate foștilor deputați europeni - va trebui să vă înregistrați pentru un nou permis la fiecare vizită.

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Politico scrie despre candidatura lui Nicușor Dan, „al cărui prenume se traduce «Micuțul Nic»”

Giorgia Meloni demisionează din funcția de președinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Un europarlamentar român, în topul celor care câștigă cel mai bine în noul Parlament European

Grupul PPE din Parlamentul European cere revizuirea deciziei de a interzice mașinile pe benzină sau motorină

Partenerii noștri