Live

450.000 de euro: suma plătită de FSB-ul lui Putin unui fost agent secret german pentru a afla detalii despre armele furnizate Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Un angajat al serviciului secret BND german în fața sediului central, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Serviciile secrete ruse (FSB) l-au plătit cu cel puțin 450.000 de euro un fost angajat al principalului serviciu secret al Germaniei (BND) în schimbul informațiilor referitoare la sistemele de armament pe care Occidentul le-a furnizat Ucrainei în războiul cu Rusia, informează Reuters.

Procurorii germani i-au acuzat de „înaltă trădare” pe Carsten Linke, fost angajat BND și pe un complice al său, Arthur Eller, un comerciant de diamante ruso-german, într-un caz de spionaj care „trădează” cât de vulnerabilă rămâne Germania în fața spionajului Federației Ruse. Cei doi riscă închisoare pe viață.

În urmă cu patru ani, a fost inaugurat un nou sediu, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, al Serviciului Federal de Informații (BND) al Germaniei. În ciuda investiției (care face din sediul BND unul dintre cele mai impozante la ora actuală în întreaga lume), spionii germani au fost luați complet pe nepregătite de declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Două luni mai târziu, conform rechizitoriului procurorilor germani, unul dintre ofițerii de informații germani, șef de departament, punea deja la punct un plan pentru a vinde secrete serviciului de spionaj rusesc - FSB, chiar fostul „loc de muncă” al actualului președinte rus, Vladimir Putin.

Procurorii îl acuză pe Linke de faptul că a acceptat să-i ofere rezidența germană unui bogat om de afaceri rus, o „cunoștință” a lui Eller, comerciantul de diamante german cu origini ruse, aflat și el în banca acuzării în acest caz.

Omul de afaceri rus care solicitase rezidență în Germania - cunoscut doar sub numele de „Domnul Mizaiev” - a sugerat ca Linke și Eller „să facă și ei ceva util pentru ambele țări”. Linke și Eller au negat acuzațiile aduse de procurori.

Cum a fost compromisă o întreagă operațiune occidentală de spionaj legată de războiul din Ucraina

Procesul care se desfășoară în secret, fără accesul presei în sală, ridică mari semne de întrebare referitoare la slăbiciunile actualului sistem de securitate al Germaniei.

„Sunt suficient de bătrân ca să știu cum era pe vremea Germaniei de Est”, a spus avocatul lui Linke, referitor la faptul că fostul angajat al BND nu a avut acces la dovezile aduse de procurori - element care „i-a reamintit” de perioada comunistă. Avocatul a condamnat procesul pe care l-a calificat a fi unul doar pentru „spectacol”.

Procurorii spun că Eller a fotografiat cu telefonul documente clasificate care fuseseră în prealabil tipărite de Linke. Imaginile au fost ulterior predate ofițerilor FSB în timpul vizitelor făcute de Eller la Moscova.

În cele din urmă, FSB le-a dat celor doi telefoane „speciale” pe care să le folosească în acțiunile de spionaj. De asemenea, FSB i-a dat lui Eller „sute de mii de euro cash” pentru „serviciile” sale și ale lui Linke, au mai spus procurorii germani.

Conform publicației germane Der Spiegel, FSB a aflat în acest fel că BND-ul german avea acces la un grup de chat folosit de mercenarii Wagner din Ucraina. Accesul la grupul de chat fusese obținut de „alt serviciu secret occidental”. În acest fel, o întreagă operațiune de spionaj a serviciilor secrete occidentale a fost compromisă.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri