Live

Live Text Teatrul din Mariupol, unde se adăposteau circa 1.000 de oameni, bombardat de ruși. Clădirea era semnalizată ca adăpost de copii

Data actualizării: Data publicării:
Clădirea teatrului din Mariupol, fotografiată din spațiu de compania Maxar. În fața și în spatele clădirii se vede scris cu litere mari cuvântul COPII. Foto: Profimedia Images

Este a 21-a zi de război în Ucraina, iar sirenele au sunat iar în mai multe orașe. În orașul Mariupol, trupele ruse țin ostatici 400 de medici și pacienți, spune primarul localității. Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul aliaților occidentali și i-a mulțumit lui Joe Biden pentru suportul de 13 miliarde de dolari al Statelor Unite. Se întâmplă în timp ce trei lideri europeni - prim-miniștrii Republicii Cehe, Poloniei și Sloveniei - au mers cu trenul până la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski și a-și arăta sprijinul. Criza umanitară din Mariupol tinde să ia proporții nebănuite, după ce clădirea teatrului din oraș, în care se adăposteau sute de civili - adulți și copii -, a fost ținta bombardamentelor ruse.

Cum arată înaintarea armatei ruse în Ucraina. Trupele se apropie de Kiev, în timp ce în mai multe orașe din sudul Ucrainei au avut loc proteste împotriva invadatorilor ruși. Sursa: Institute for the Study of War

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii

ACTUALIZARE 23.13 Imagini din satelit realizate de compania Maxar Technologies pe 14 martie arată că în jurul clădirii teatrului din Mariupol fusese scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul COPII (дети), scrie CNN.

După bombardarea clădiri teatrului, autoritățile locale au spus că acolo se adăposteau în jur de 1.000 de oameni, adulți și copii, și că rușii „știau foarte bine că acolo se află doar civili”.

Clădirea teatrului din Mariupol, fotografiată din spațiu de compania Maxar. În fața și în spatele clădirii se vede scris cu litere mari cuvântul COPII (дети). Foto: Twitter

Citește și: Joe Biden: Vladimir Putin „este un criminal de război”

Piscina publică din Mariupol, unde se adăposteau mame cu copii, bombardată

ACTUALIZARE 22.35 Piscina publică din Mariupol, folosită de locuitori ca adăpost civil, a fost bombardată de aviația rusă, au anunțat oficialii locali, potrivit CNN.

Clădirea din nordul orașului a fost lovită de o bombă, potrivit imginilor postate de guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

CNN a geolocalizat filmarea și a confirmat autenticitatea ei.

Maxim Kach, reprezentant guvernamental, a declarat că o bombă a lovit clădirea, iar salvatorii încercau să scoată o femeie însărcinată de sub dărâmături.

„Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici, sub 3 ani”, a spus Kach. El a precizat că în clădire nu se adăposteau militari.

Piscina orașului se află la circa 4 kilometri de clădirea teatrului din Mariupol, lovită și ea de o bombă în cursul zilei de miercuri.

Autoritățile locale au spus că în clădirea teatrului se adăposteau în jur de 1.000 de civili, adulți și copii.

Citește și: Kremlinul, după ce Biden l-a numit pe Putin „criminal de război”: Este o „retorică inacceptabilă și de neiertat”

Rusia neagă bombardarea teatrului din Mariupol

ACTUALIZARE 21.00 Ministerul rus al Apărării a negat miercuri că ar fi bombardat teatrul din Mariupol, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters și Agerpres.

În schimb, ministerul rus a acuzat Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice sub pavilion fals împotriva civililor, relatează DPA.

„Avem cunoştinţe credibile că SBU (serviciul de informaţii interne ucrainean) pregăteşte o provocare cu utilizarea de substanţe toxice cu sprijinul statelor occidentale”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

„Scopul provocării este de a acuza Rusia că a folosit arme chimice împotriva populaţiei ucrainene”, a continuat Konaşenkov, fără a furniza dovezi. De partea rusă nu vor fi folosite arme chimice, deoarece toate au fost distruse, a susţinut el.

Citește și: OMS: Atacurile rusești asupra spitalelor din Ucraina devin parte a tacticilor de război

Oficial ucrainean: Nu există informații despre numărul victimelor de la teatrul din Mariupol

ACTUALIZARE 20.55 Nu există încă informații despre starea civililor care se adăposteau în clădirea teatrului din Mariupol, spune guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, din cauză că intrarea în clădire este blocată de dărâmături. 

El spune că este imposibil de determinat numărul victimelor, precizând că în clădire se adăposteau „sute de locuitori din Mariupol˝.

În plus, oficialul ucrainean mai arată că Rusia susține că teatrul era cartierul general al batalionului Azov, dar că rușii „știau foarte bine că acolo se aflau doar civili”.

Cel puțin 500 de locuitori din orașul Harkov au fost uciși până acum în război, a transmis serviciul de urgență din regiunea de est a Ucrainei, citat de Reuters.

Ucraina estimează că 13.800 de soldați ruși au fost uciși

ACTUALIZARE 9.45. Aproximativ 13.800 de soldați ruși au murit de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei pe 24 februarie, anunță armata ucraineană. Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis miercuri dimineață că „armata ucraineană a reușit să dea lovituri devastatoare trupelor de ocupație”.

Potrivit raportului publicat de Ministerul Apărării al Ucrainei, 430 de tancuri, 1375 de vehicule blindate de luptă, 190 de sisteme de artilerie și 108 elicoptere au fost, de asemenea, distruse. Potrivit sursei citate, forțele aeriene au distrus trei avioane de război rusești, un elicopter, trei drone și au doborât două rachete, scrie BBC care transmite că nu a verificat încă în mod independent aceste informații. 

Armata Ucrainei a mai spus că, deși Rusia a continuat să bombardeze „zonele populate ale orașelor ucrainene” în această săptămână, trupele sale nu au reușit să avanseze pe mai multe fronturi, inclusiv în Donețk, Lugansk și Nikolaev. „Inamicul continuă să suporte pierderi la retrageri în anumite zone”, se spune în declarație.

Viktor Orban acuză opoziția unită că vrea să atragă Ungaria în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 8.55 Ungaria nu va trimite armament Ucrainei și nu se va implica în război, le-a spus Viktor Orban susținătorilor săi, marți, la un miting de campanie în care a acuzat opoziția de la Budapesta că încearcă să aducă țara în conflictul armat de la est, relatează Reuters.

Comentariile lui Orban vin în condițiile în care, în mai puțin de o lună, acesta se va confrunta, pentru prima oară de când este la putere, cu o opoziție unită formată din șase partide. Alegerile parlamentare din Ungaria urmează să aibă loc în data de 3 aprilie.

ACTUALIZARE 8.45  Pe rețelele de socializare sunt informații despre explozii în orașele sudice Odessa și Zaporojie. Oliver Carroll, corespondent The Economist, spune că a auzit zgomote puternice în Odessa, care ar putea fi sisteme de apărare aeriană ce acționează contra rachetelor trase de ruși.

În Zaporojie, secretarul consiliului local, Anatoliy Kurtev, a scris pe Telegram că o explozie a lovit o gară.

Explozii în Kiev

ACTUALIZARE 8.35. Mai multe explozii au avut loc în Kiev în această dimineață, scrie BBC. Serviciul de intervenție de urgență din capitala Ucrainei au transmis că un bloc cu 12 etaje din cartierul Sevcenko a fost lovit în timpul bombardamentelor în jurul orei 6.00. O clădire de nouă etaje, din apropiere, a fost de asemenea afectată, spun autoritățile.

Potrivit acestora, două persoane au fost rănite și 35 au fost evacuate din clădire. Incendiul a fost stins la ora 7.45, iar salvatorii caută acum supraviețuitori.

Mai multe imagini video distribuite pe rețelele sociale au arătat coloane mari de fum în jurul clădirilor.

Locuitorii din oraș rămân ascunși în buncăre și subsolurile locuințelor, în Kiev fiind în vigoare o interdicție de ieșire până joi. Autoritățile au avertizat că este un moment „dificil și periculos” pentru capitală.

Blinken, mesaj de condoleanțe pentru jurnaliștii morți în Ucraina

ACTUALIZARE 8.30. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a transmis un mesaj de condoleanțe pentru jurnaliștii Fox News uciși în Ucraina.

El a postat un mesaj pe Twitter cu privire la moartea jurnaliștilor Fox News Pierre Zakrzewski, 55 de ani, cetățean irlandez, și a Oleksandra Kuvshinova, 24 de ani, ucraineană.

„Le sunt recunoscător tuturor celor care își riscă viața pentru a arăta lumii ce se întâmplă în Ucraina. Statele Unite condamnă violența continuă a Rusiei, care pune în pericol siguranța jurnaliștilor și a altor lucrători din media din Ucraina”, a spus Anthony Blinken.

Polonia cere o misiune internațională de menținere a păcii în Ucraina

ACTUALIZARE 8.15. O misiune internaţională de menţinere a păcii ar trebui trimisă să opereze în Ucraina, a declarat liderul partidului polonez de guvernământ PiS în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

"Cred că este necesar să avem o misiune de pace - NATO, eventual o structură internaţională mai largă, dar o misiune care va putea să se apere, care să opereze pe teritoriul ucrainean, care se va afla pe teritoriul ucrainean cu acordul preşedintelui şi al guvernului Ucrainei", a spus Jaroslaw Kaczynski în timpul conferinţei de presă difuzate de televiziunea poloneză.

Această misiune va urmări "să instaureze pacea, să acorde ajutor umanitar dar, în acelaşi timp, va fi protejată de forţe adecvate, de forţe armate", a declarat Kaczynski.

Biden va anunţa o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari

ACTUALIZARE 8.00. Preşedintele Joe Biden va anunţa miercuri o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse, a declarat marţi seară un oficial al Casei Albe.

Preşedintele american urmează să facă acest anunţ după o intervenţie video a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în faţa Congresului Statelor Unite. Aceasta ridică "totalul anunţat doar în ultima săptămână la un miliard de dolari", a spus oficialul american sub rezerva anonimatului.

"În total, preşedintele a autorizat două miliarde de dolari în materie de securitate de la începutul administraţiei (Biden). Statele Unite rămân de departe cel mai mare donator de ajutor de securitate al Ucrainei", a spus el.

Senatul american îl condamnă în unanimitate drept criminal de război pe preşedintele rus Vladimir Putin

ACTUALIZARE 7.40. Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat, transmite Reuters.

Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

"Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean", a spus liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votării.

ACTUALIZARE 7.20. ONU transmite că 70.000 de copii în fiecare zi au devenit refugiați de la începutul războiului pe 24 februarie. Numărul total al refugiaților din Ucraina a depășit trei milioane.

Zelenski: Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina „par să fie mai realiste”

ACTUALIZARE 7.10. Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina „par să fie mai realiste, a spus Volodmir Zelenski într-un mesaj video postat în această noapte.

Liderul de la Kiev a cerut din nou ajutorul aliaților vestici și i-a mulțumit lui Joe Biden pentru suportul de 13 miliarde de dolari al Statelor Unite. Zelenski s-a adresat și cetățenilor ruși, pe care îi îndeamnă să iasă în stradă și să acționeze împotriva propagandei de la Kremlin. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Este dificil, dar important, deoarece orice război se termină cu o înțelegere. Înțelegerile continuă, și, din informațiile mele, pozițiile din timpul negocierilor sună deja mai realiste. Dar este nevoie încă de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.

Invadatorii au comis noi crime de război evidente. Au țintit orașe pașnice, infrastructura civilă. Numărul rachetelor folosite de Rusia împotriva Ucrainei este mai mare de 900.

Invit toți prietenii Ucrainei să viziteze Kievul. E periculos aici, pentru că cerul nostru nu este închis împotriva rachetelor și avioanelor rusești.”

ACTUALIZARE 7.00 Mai multe explozii s-au auzit marți noapte în suburbiile Kievului, în timp ce sirenele de raid aerian au răsunat din nou în capitala Ucrainei, potrivit unei echipe CNN de la fața locului.

O nouă rundă de negocieri miercuri

ACTUALIZARE 6.50 „Contradicţii profunde” persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un „compromis” este încă posibil, a apreciat marţi un consilier al preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak.

„Este un proces de negociere complicat şi extrem de laborios. Dar, desigur, un compromis este posibil”, a spus Podoliak pe Twitter.

Guvernul ucrainean începe să vadă progrese în negocierile sale cu Moscova privind încheierea invaziei Rusiei, a declarat anterior consilierul prezidenţial Ihor Zhovkva, potrivit agenţiei UNIAN, notează Reuters, otrivit Agerpres.

Discuţiile au devenit „mai constructive”, după două zile de negocieri prin videoconferinţă.

„În primele runde, Rusia nu era pregătită să ne asculte poziţia, a dat doar ultimatumuri: ca Ucraina să se predea, depuneţi armele, că preşedintele nostru ar trebui să semneze un act de capitulare”, a spus Shovkva. „Acum, Rusia şi-a schimbat puţin tonul”, a precizat el.

Shovkva a spus că delegaţia ucraineană este „optimistă cu precauţie”, apreciind că un progres ar putea fi obţinut doar de către preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri