38 de arestări în Muntenegru, printre care șase diplomați ruși, pentru suspiciune de spionaj (presă)
38 de persoane, în principal rezidenţi ruşi, au fost arestate în Muntenegru sub suspiciunea de spionaj, a dezvăluit joi cotidianul local Pobjeda, citând surse neidentificate. Șase dintre cei reținuți sunt diplomați ruși.
Premierul Dritan Abazovic declarase anterior, în cursul zilei, într-o transmisiune live a şedinţei de guvern, că este în desfăşurare o „operaţiune internaţională”, cu asistenţa unor parteneri externi, la care participă procuratura de stat muntenegreană, pentru apărarea intereselor ţării, dar nu a dat detalii.
Ofiţeri operativi ai Agenţiei pentru Securitate Naţională din Muntenegru (ANB) şi ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reţinut şase diplomaţi ruşi, 30 de cetăţeni ruşi cu permis de şedere temporară şi doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj, potrivit publicaţiei Pobjeda, preluată de Reuters și Agerpres.
Agenţia de presă de stat rusă TASS a transmis anterior, citând portalul muntenegrean Vijesti, că joi au fost arestaţi la Podgorica câţiva cetăţeni muntenegreni sub suspiciunea că ar fi lucrat pentru serviciile de informaţii ruseşti. Unul dintre aceştia, conform aceleiaşi surse, ar fi un angajat al administraţiei de stat care în decurs de mai bine de zece ani „a acţionat în beneficiul spionajului rusesc”.
Potrivit TASS, Procuratura Specială de Stat muntenegreană ar fi negat informaţiile despre arestări, confirmând doar efectuarea unor percheziţii la cei suspecţi. Poliţia ar efectua doar percheziţii în apartamentele unui număr de cetăţeni „suspectaţi de crearea unei organizaţii criminale şi de spionaj”.
Ambasada Rusiei din Podgorica nu a răspuns deocamdată la o solicitare din partea Reuters pentru a face un comentariu cu privire la aceste reţineri. Nici responsabili ANB şi SDT nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.
Muntenegru, ţară membră NATO şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina. În trecut, Podgorica a expulzat diplomaţi ruşi.
În 2016, Muntenegru a acuzat agenţi ruşi de implicare într-un complot pentru a aduce opoziţia prorusă la putere prin asasinarea premierului de la acea vreme Milo Djukanovic şi zădărnirea integrării fostei republici iugoslave în NATO.
Moscova a respins în mod repetat aceste acuzaţii, calificându-le drept absurde. Muntenegru s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice în 2017.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News