Live

Live Text Zelenski a susținut prima conferință de presă de la începutul războiului, în fața ziariștilor din toată lumea

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Luke Harding/ Twitter

„Acesta va fi anul victoriei noastre”, susține președintele Volodimir Zelenski, într-o postare pe Twitter, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian. În același timp, premierul de la Kiev face un apel și susține că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor financiar pentru a-și acoperi doar deficitul bugetar. După ce s-a abținut la votul ONU prin care a trecut o rezoluție fără caracter obligatoriu ce solicită Rusiei să-și încheie ostilitățile și să se retragă din Ucraina, China a făcut public planul de pace în care îndeamnă la „dialog pentru soluții pașnice”.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski susține că Putin ar putea să caute „succesul” în țările din fostul bloc sovietic. Moldova, posibilă țintă

ACTUALIZARE 21:29 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, vineri, într-o conferință de presă cu jurnaliști din toată lumea, la un an de la începutul invaziei ruse, că Moscova va continua să încerce să destabilizeze Republica Moldova și că încercările Moscovei ar trebui oprite cu „mai multe arme” și „mai multe sancțiuni”. El a avertizat că Vladimir Putin caută „un succes” acolo unde există „țări slabe” și că ar putea ataca și state NATO, „dacă SUA abandonează Ucraina”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Declarațiile lui Zelenski vin după ce Rusia a acuzat Kievul că vrea să provoace tensiuni în Republica Moldova, atacând și Transnistria, regiune separatistă pe care Kremlinul o consideră parte a Federației Ruse.

Zelenski a spus că guvernul său respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova și că Transnistria, unde se află așa-zisele forțe ruse de menținere a păcii menite să susțină separatiștii pro-Moscova, este inclusă în teritoriul deținut de Chișinău, potrivit CNN.

UE nu reușește să convină asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza importurilor de cauciuc. Polonia se opune Italiei

ACTUALIZARE 20:58 Înalții diplomați ai UE nu au reușit, pentru a treia zi consecutiv, să cadă de acord cu privire la cea de-a zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit unor surse, relatează The Guardian.

Discuțiile sunt blocate pe chestiunea comerțului cu cauciuc cu Rusia, Polonia respingând cererea Italiei de noi restricții mai relaxate ale importurilor de cauciuc.

Potrivit Reuters, Polonia a spus că restricțiile propuse asupra importurilor UE de cauciuc din Rusia includ o cotă atât de mare de importuri scutite și perioade de tranziție atât de lungi, încât acestea nu ar avea niciun efect în practică.

Declarații ale lui Volodimir Zelenski în timpul conferinței de presă de la Kiev:

  • Victoria „ne va aștepta inevitabil” dacă aliații „își respectă promisiunile și termenele”, a declarat liderul într-o sală plină cu jurnaliști din toate colțurile lumii.
  • Transnistria. Volodimir Zelenski a cerut acţiuni de contracarare a tentativelor Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, după ce Moscova a avertizat asupra efectelor activităţilor ucrainene în apropierea Transnistriei.
  • Făcând apel la țări precum China și India, Zelenski a spus că toate țările, chiar și cele care au fost mai puțin sincere cu privire la sprijinul lor pentru Ucraina, ar trebui să fie implicate în procesul de pace.
  • Președintele ucrainean a vorbit și despre Bucha, atunci când a fost întrebat dacă ar putea alege cel mai rău moment al războiului de până acum. Micul oraș a fost sub control rusesc până când trupele ucrainene au ripostat în aprilie anul trecut pentru a-l revendica, găsind ulterior gropi comune . „A fost oribil”, a spus Zelenski, părând vizibil mișcat.
  • Zelenski a făcut și un selfie cu un jurnalist azer după ce acesta i-a adresat o întrebare șefului de stat despre relația Ucrainei cu Azerbaidjan. Momente ca acesta evidențiază stilul său de conducere neconvențional și modern, scrie BBC.
  • Șeful de stat de la Kiev a făcut referire și la avioanele de luptă care urmează să sosească. El nu a spus ce țări le va trimite, doar că sunt trei și toate europene.
  • Zelenski a vorbit și despre familia sa. Președintele ucrainean a spus că soția și copiii lui sunt cei mai importanți din viața sa, deși nu ajunge să-i vadă foarte des.

Zelenski spune că nu se poate așeza la masa negocierilor cu Putin, chiar dacă Erdogan ar fi mediator

ACTUALIZARE 19:53 Volodimir Zelenski a fost întrebat de un reporter, în cadrul conferinței de presă de vineri, dacă s-ar alătura negocierilor mediate de Turcia, în condițiile în care Vladimir Putin ar veni la masa negocierilor. Președintele ucrainean a spus: „Nu accept”, potrivit CNN.

Erdogan „îmi cunoaște punctul de vedere”, a spus Zelenski. „Am discutat acest lucru înainte de război. I-am spus să-l aducă pe Putin la masa negocierilor. «Putem să facem asta vă rog? Trebuie să evităm un război la scară largă». Însă (Erdogan) nu a putut face asta. Nu doar el – el e puternic – dar el nu poate face asta. Iar acum crede că poate? Acum nu putem noi”, a spus Zelenski.

Zelenski a explicat de ce nu mai poate vorbi cu Putin.

„Nu mai este același om. Nu mai este cineva cu care să vorbesc acolo”, a spus el.

Conferința de presă care a avut loc la Kiev poate fi urmărită aici:

Potrivit lui Zelenski, lucrările de reconstrucţie din Herson, care a fost bombardat zilnic, vor continua până când încălzirea va fi restabilită. „Şi vom reconstrui. Indiferent ce ar putea face aceşti terorişti şi ticăloşi ruşi, vom reconstrui şi repara totul”, a spus el. 

Casa Albă: SUA oferă un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de dolari Ucrainei

ACTUALIZARE 08:15 Washingtonul va acorda o nouă tranşă de ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2 miliarde de dolari, acest anunţ intervenind pe fondul marcării vineri a unui an de la declanşarea invaziei ruse, relatează AFP şi Reuters, citând un înalt responsabil american.

„SUA anunţă un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de dolari Ucrainei”, a declarat joi la CNN consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

El nu a oferit detalii cu privire la această nouă asistenţă. „Vom continua să examinăm ceea ce este necesar şi ne vom strădui să oferim tot ceea ce Ucraina are nevoie pentru a învinge pe front”, a declarat Sullivan la CNN, notează Agerpres.

Înaltul responsabil, care l-a însoţit pe Joe Biden în vizita surpriză întreprinsă la Kiev în această săptămână, a adăugat că administraţia americană se întreabă în permanenţă cum „să ofere Ucrainei instrumentele necesare pentru a câştiga”.

Sullivan a subliniat că preşedintele american, în cursul vizitei sale la Kiev, l-a anunţat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că SUA vor livra Ucrainei „mai multă artilerie, mai multă muniţie, mai multe (sisteme) Himars”, pe lângă promisiunile anterioare de a livra mai multe vehicule blindate şi mai multe tancuri.

Sistemul Himars (High Mobility Artillery Rocket System), fabricate de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe blindate uşoare, utilizat deja eficient de către forţele ucrainene.

În declaraţia sa, înaltul oficial de la Casa Albă a spus că ţările membre G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA) urmează să anunţe vineri noi sancţiuni, care vor viza în primul rând acele state ce furnizează Rusiei produse aflate sub incidenţa sancţiunilor impuse anterior.

Întrebat despre livrarea de avioane F-16 cerute de Ucraina, Jake Sullivan a declarat: „F-16 nu au legătură cu luptele pe termen scurt. Acestea se referă la apărarea pe termen lung a Ucrainei”.

Zelenski: „Acesta va fi anul victoriei noastre”

ACTUALIZARE 08:00 Într-o postare pe Twitter, președințele Volodimir Zelenski spune că în urmă cu un an, Ucraina a ales să lupte împotriva Rusiei și să nu capituleze. „Pe 24 februarie, milioane dintre noi am făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru și galben. Nu fugind, ci înfruntând. Înfruntând inamicul. Rezistență și luptă”, a scris președintele ucrainean.

„A fost un an de durere, credință și unitate. Și acesta este un an al invincibilității noastre. Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”, conchide Zelenski.

Premierul de la Kiev: Ucraina are nevoie de mai mult ajutor

ACTUALIZARE 07:50 După o contracție de 30% a economiei sale în 2022, Ucraina va avea nevoie de 38 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului pentru a-și acoperi doar deficitul bugetar, relatează Reuters.

„Avem nevoie de aceste fonduri pentru costuri critice: finanțarea salariilor și a pensiilor, educație și medicină”, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal la o reuniune recentă a guvernului. „Pentru stabilitatea economică și o luptă de succes împotriva inamicului, Ucraina are nevoie de mai mult ajutor”.

În plus, Kievul va avea nevoie de 17 miliarde de dolari în acest an pentru reparații urgente de energie și deminare, precum și pentru reconstruirea unora dintre infrastructurile sale critice.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a intensificat apelurile pentru un sprijin financiar sporit Ucrainei, în timp ce Statele Unite pregătesc un ajutor economic suplimentar de 10 miliarde de dolari.

Kievul nu a identificat încă sursele de finanțare pentru a acoperi aceste costuri suplimentare și face presiuni pentru un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional. Prim-ministrul Denys Shmyhal a spus că speră să ajungă de acord cu un program multianual de 15 miliarde de dolari. Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a declarat marți că împrumuturile Ucrainei ar putea fi „considerabile”.

Australia trimite mai multe drone Ucrainei

ACTUALIZARE 07:40 Guvernul australian a anunţat vineri că va trimite mai multe drone Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva Rusiei, la un an de la declanşarea invaziei. Totodată, Australia a impus noi sancţiuni financiare ţintite împotriva a 90 de persoane şi 40 de entităţi ruseşti, informează Reuters.

Cele mai recente ţinte ale noilor sancţiuni includ miniştri care coordonează sectoare energetice, industriale şi ale resurselor, precum şi jucători cheie din domeniul apărării, printre care producătorul de arme Kalashnikov Concern, firma de aviaţie Tupolev şi dezvoltatorul de submarine Admiralty Shipyards, scrie Agerpres.

„Continuăm să fim alături de Ucraina”, a declarat prim-ministrul Anthony Albanese. „(Sistemele aeriene fără echipaj) oferă informaţii despre câmpul de luptă, precum şi capacitate de supraveghere şi de recunoaştere forţelor armate ucrainene”. El nu a precizat câte drone vor fi livrate, ce modele şi dacă vor fi înarmate.

Se crede că zeci de mii de civili ucraineni şi militari de ambele părţi au murit şi milioane de persoane au fost forţate să fugă de când preşedintele Vladimir Putin a ordonat în urmă cu un an invazia, pe care el o numeşte „operaţiune militară specială” menită să scape Ucraina de extremişti.

Vladimir Putin a vorbit recent despre arsenalul nuclear al Rusiei în timp ce Statele Unite şi NATO acuză China că ia în considerare furnizarea de arme Moscovei, un partener strategic al Beijingului. China a respins acuzaţia. Ministrul australian de externe, Penny Wong, a declarat pentru postul de televiziune ABC că va îndemna China să ia măsuri pentru dezescaladarea conflictului.

Australia, unul din cei mai mari contributori non-NATO la sprijinul oferit Ucrainei de către Occident, a furnizat asistenţă, muniţie şi echipamente de apărare şi a interzis exporturile de alumină şi minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia.

De la începutul conflictului, Australia a oferit sprijin militar Ucrainei în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari australieni (340 de milioane de dolari americani). De asemenea, a trimis soldaţi în Marea Britanie pentru a ajuta la pregătirea trupelor ucrainene şi a sancţionat peste 1.000 de indivizi şi entităţi ruseşti. 

China a făcut public un plan de pace în Ucraina într-un document cu 12 puncte: dialog pentru soluții pașnice și fără arme nucleare

ACTUALIZARE 07:30 China a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului.

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei „soluţii paşnice”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

„Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, se arată în document, potrivit Reuters. Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

Citește continuarea AICI

 

Editor : Loredana Bancăș | Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina critică Google pentru că a dezvăluit locația unor situri militare

Maia Sandu a fost sunată de Volodimir Zelenski, care a felicitat-o pentru victorie şi a invitat-o la Kiev

Analist: Rusia își va intensifica acțiunile contra Republicii Moldova, după alegerile prezidențiale

Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce scrie presa din Rusia

Partenerii noștri