Live

Galerie Foto 36 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear civil. Cum arată zona de excludere de la Cernobîl, afectată de invazia Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Zona de excludere de la Cernobîl FFOTO: Profimedia Images

În urmă cu 36 de ani, la 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, accident survenit în urma unui lung șir de erori umane care avea să fie catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă. Zona de excludere este în continuare periculoasă. Cu toate acestea, trupele rusești care au invadat Ucraina au trecut cu tancurile și au săpat tranșee în Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă de la Cernobîl.

Reactorul a explodat pe data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23. Acoperişul reactorului, greu de o mie de tone, a fost aruncat în aer, iar învelişul de grafit a luat foc şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.

Abia la 36 de ore de la dezastru au început evacuările în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

Zona morţii” de la Cernobîl - un teritoriu otrăvit de radiaţii - se întinde pe 2.600 de km pătraţi. Este cunoscut oficial drept „zona de excludere”. Este perimetrul care a fost evacuat de armata sovietică după ziua de 26 aprilie 1986.

Citiți și: GALERIE FOTO. 36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Documente de la Arhivele Naționale dezvăluie cum a reacționat regimul Ceaușescu

Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, a preluat controlul asupra centralei, iar pe cei aproximativ 200 de angajați care se ocupă de mentenanță i-au ținut prizonieri timp de câteva săptămâni.

Soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv. Rușii nu au purtat echipament de protecție și nici nu știau unde se află.

Pădurea a primit acest nume pentru că pinii de pe zeci de kilometri pătraţi au devenit roşii după ce au absorbit radiaţia de la accidentul nuclear din 1986.

La începutul acestei luni imagini publicate de Armata Ucraineană arătau că soldații ruși au săpat tranșee în Pădurea Roșie.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri