Live

2.000 de soldaţi nord-coreeni se îndreaptă către granița Rusiei cu Ucraina, susține Kievul

Data actualizării: Data publicării:
Primele imagini în care ar apărea trupe nord-coreene care se pregătesc în Rusia

Circa 2.000 de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia se deplasează către vestul acestei ţări în direcţia graniţei cu Ucraina, a declarat joi o sursă militară ucraineană pentru agenţia japoneză de ştiri Kyodo, transmite news.ro

O echipă formată din aproximativ zece ofiţeri ai armatei nord-coreene de află deja în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august. Potrivit sursei citate, misiunea acestei echipe ar putea consta în crearea unei baze a trupelor nord-coreene, verificarea situaţiei de securitate din zonă şi stabilirea unei reţele de comunicaţii.

Autorităţile ucrainene au identificat mişcarea soldaţilor nord-coreeni cu ajutorul datelor obţinute de sateliţii ţărilor aliate, interceptării unor comunicaţii şi informaţiilor obţinute din interiorul armatei ruse.

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile sud-coreene au dat declaraţii repetate despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia, SUA şi NATO au confirmat miercuri informaţia.

Washingtonul a subliniat însă că deocamdată nu este clară misiunea acestor trupe, dacă vor fi implicate de partea armatei ruse în războiul cu Ucraina şi dacă o asemenea angajare în luptă va fi pe frontul din interiorul Ucrainei sau numai pe cel din provincia rusă Kursk.

Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) sud-coreean afirmă că Phenianul a trimis circa 3.000 de soldaţi în Rusia, unde aceştia urmează activităţi de instrucţie pentru a fi introduşi în luptă şi au primit armament, uniforme şi acte de identitate ruseşti. Acelaşi serviciu şi preşedintele Zelenski au estimat săptămâna trecută la aproximativ 12.000 de soldaţi, inclusiv o unitate a trupelor speciale, efectivele nord-coreene care ar urma să fie trimise în Rusia.

Coreea de Sud, un aliat apropiat al Washingtonului - acesta din urmă fiind principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia -, a anunţat joi că va analiza "cu mai multă flexibilitate" ca înainte posibilitatea de a furniza la rândul ei arme Ucrainei în urma informaţiilor privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Băi, Cristina, vrei să încerci?” Ion Țiriac i-a făcut propunerea și i-a pus un avion la dispoziție: ”Am spus imediat `DA`”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA trebuie să ia în calcul o „acțiune militară directă” dacă trupele nord-coreene intră în Ucraina, afirmă un oficial american

Coreea de Sud ia în calcul să trimită arme Ucrainei după ce Kim Jong Un a trimis mii de soldați să lupte pentru Putin

Conflictul din sudul Libanului escaladează. Trei militari libanezi care evacuau răniți au fost uciși de forțele israeliene

Rusia a pompat peste 39 milioane de dolari în două luni pentru a schimba soarta alegerilor din Republica Moldova

Partenerii noștri