Live

18 pescari italieni stau de trei luni într-o închisoare din Libia, după ce au fost răpiți în apele internaționale

Data publicării:
Manifestație în favoarea pescarilor italieni răpiți. Familiile cer statului să intervină Foto: captură video

Să fii pescar nu e deloc o meserie ușoară. Pe apă, natura poate fi neîndurătoare. Dar vremea schimbătoare și fenomenele extreme nu sunt singurele pericole. În septembrie, 18 pescari din orașul sicilian Madzara del Vallo au pornit spre sudul Mediteranei unde apele sunt bogate în pradă. Libia revendică zona, deși e considerată una internațională. Cu toate acestea, sicilienii au fost arestați de paza de coastă libiană. Familiile nu mai știu nimic despre ei din momentul capturării și cer cu disperare să fie salvați. Povestea nu a fost suficientă să-i descurajeze pe alții să navigheze în aceleași ape. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

S-a încheiat cu succes o nouă zi de pescuit, în ciuda riscurilor. Cutii peste cutii sunt descărcate de pe barcă și înregistrate cu atenție. Bărbații sunt mulțumiți de captură. Mai ales de această delicatesă.

„Aceștia sunt celebrii creveți roșii, mai mari nu există!”, spune Filippo Adamo, pescar.

Creveții mediteraneeni sunt foarte căutați de restaurantele de lux din întreaga lume.

„În vremuri bune, câștigăm chiar și 550 de euro pentru o cutie de 12 kilograme de creveți roșii de calitate superioară. Asta înseamnă 45 de euro pe kilogram”, precizează Filippo Adamo.

Pentru o astfel de captură, pescarii din Mazara del Vallo stau câteva săptămâni pe mare. Uneori chiar și două luni. Totul vine la pachet cu mari riscuri.

Libia vrea suveranitate asupra unor ape internaționale

Cele mai bogate zone de pescuit din sudul Mediteranei sunt în largul coastei libiene - în apele internaționale, pe care Libia le revendică acum drept ape teritoriale. Așa că au apărut tot mai multe incidente. În vara lui 2018, marina libiană a vrut să oprească un pescador italian și să aresteze echipajul. Lucru care chiar s-a întâmplat în septembrie anul acesta.

Cele două bărci de pescuit ale lui Marco Marrone au fost confiscate de Libia. Proprietarul este disperat.

Cei 18 membri ai echipajelor sunt de trei luni într-o închisoare din Benghazi. Niciun pescar italian n-a mai fost în această situație.

„E îngrozitor să nu am acces la bărcile de pescuit și să nu-mi pot vedea angajații. Mă simt ca un părinte căruia i-au fost luați copiii”, spune armatorul Marcoa Marrone.

Ce povestește căpitanul, care a reușit să scape

În timpul acelei confruntări, autoritățile libiene au urmărit nouă nave italiene în larg. Spre deosebire de unii colegi, căpitanul Giuseppe Giacalone a reușit să scape.

„Libienii s-au apropiat, au vrut să aresteze căpitanii și să confiște documentele navelor. Li s-a spus echipajelor să-i urmeze. Noi am fugit, chiar dacă riscam să ne omoare. Paza de coastă este înarmată. Ar fi putut să tragă în noi”, povestește căpitanul Giuseppe Giacalone.

În 2018, pescarii au primit ajutor. Italia a trimis un elicopter în sprijinul echipajelor. Așa că paza de coastă libiană a fost forțată să se retragă.

Pescuit cu mare risc

Dar acum, Italia nu mai oferă o astfel de protecție în sudul Mediteranei, în largul coastei libiene, spunând pescarilor că astfel de operațiuni sunt prea complicate și sensibile din punct de vedere politic. Așa că pescuitul se face cu mari riscuri.

„Avem nevoie de protecție, astfel încât să putem pescui în aceste ape internaționale. În caz contrar, ceea ce s-a întâmplat cu echipajul meu se va întâmpla din nou”, avertizează armatorul Marco Marrone.

Armatorul a protestat timp de două luni în fața Parlamentului italian de la Roma, cerând eliberarea echipajului său și a vaselor de pescuit.

„Riscăm să fim arestați la 74 de mile marine de țărm, pentru că Libia revendică apele internaționale drept propriul său teritoriu. Europa și Italia trebuie să ia măsuri în această situație. Această mare nu are un proprietar, ne aparține tuturor”, arată Marco Marrone.

Drama familiilor: De luni de zile nu avem nicio veste

Mohammed era pe unul dintre cele două vase de pescuit. Azi e unul dintre cei șase tunisieni aflați în detenție într-o închisoare din Benghazi. Familia lui este tot mai îngrijorată. Bărbatul a mai fost arestat de două ori de către Libia. Dar de data aceasta, situația e mult mai gravă.

„Dățile trecute reușeam să luăm legătura cu el, știam de soarta lui. Avea mereu telefonul la dispoziție. Acum nu mai avem nicio veste de la el de luni de zile. Nu avem nicio idee despre ce s-a întâmplat sau dacă mai e în viață”, spune fiica lui, Naoires Ben Haddada

Ori de câte ori poate, fiica lui Mohammed, Naoires, se întâlnește în portul Mazara cu familiile altor pescari reținuți. Împreună cu armatorul Marco Marrone protestează și în același timp se încurajează reciproc.

„Ne luptăm pentru cei 18 pescari italieni - dintre care șase sunt tunisieni, doi senegalezi și doi indonezieni. Toți locuiesc aici în Mazara del Vallo de mulți ani - unii chiar de dinainte ca eu să mă fi născut”, spune Marco Marrone.

Familiile nu au de ales. Bănoasa afacerea cu creveți roșii trebuie să continue, pentru că este singurul lucru care face ca industria pescuitului din Mazara del Vallo să fie profitabilă. Pescarii trebuie să se întoarcă în apele internaționale, inclusiv în apropierea Libiei.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cinematograf din Italia a refuzat difuzarea unui film despre o supravieţuitoare a Holocaustului. De ce s-a temut proprietarul

Elon Musk a pus la îndoială democrația Italiei, iar președintele Mattarella i-a dat imediat replica: „Nu ne dați instrucțiuni”

Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare

O rețea uriașă de falsificatori de opere de artă, atribuite lui Banksy, Warhol și Picasso, a fost descoperită în Italia

Partenerii noștri