11 țări într-o lună, jefuit, pus în lanțuri. Călătoria de coșmar a unui haitian care a căutat salvarea în SUA, dar a fost expulzat
Timp de o lună, Guerrier Antoine a trecut prin cel puțin 11 țări, unde a fost nevoit să facă față diverselor ostilități din partea autorităților și a fost jefuit de bande de tâlhari. A plecat din Haiti în căutarea unui loc de muncă, din dorința de a-și ajuta familia înfometată, într-un moment în care țara este lovită de cele mai puternice crize. Într-un final, bărbatul a ajuns înapoi în Haiti, după ce a fost expulzat din SUA.
"Ne-am lăsat familiile înfometate în Haiti și am plecat în căutarea unui loc de muncă și a unei vieți mai bune. Drumul a fost dificil, iar mizeria ne urmărea peste tot", a povestit Antoine pentru CNN.
În vârstă de 43 de ani, este doar unul dintre miile de haitieni care au trecut prin experiențe similare și au ajuns să fie reținuți de autoritățile americane la granița cu Mexic și trimiși înapoi acasă.
A aterizat în Haiti marți și și-a exprimat dezamăgirea pentru modul în care a fost tratat: "Când lumea vorbește despre SUA, spune că este o țară corectă. Este o minciună", a spus el.
"Noi, haitienii, suntem trimiși la muncile cele mai grele"
Călătoria de coșmar a lui Antoine a început când a zburat spre sud, în Brazilia. A constatat repede că nu câștiga suficienți bani pentru a supraviețui acolo.
"Noi, haitienii, când ajungem acolo ... suntem trimiși la muncile cele mai grele, cu cele mai proaste condiții", a afirmat bărbatul, care a adăugat că nu fost plătit suficient pentru a se întreține și a trimite și bani acasă pentru familia lui.
"De aceea am vrut să părăsim Brazilia și să mergem SU. Ca să putem avea grijă de familia noastră", a spus Antoine.
Bărbatul a trecut apoi prin Bolivia, Peru, Ecuador și Columbia și a întâmpinat situații periculoase. A fost hărțuit și atacat de armată, poliție, criminali și contrabandiști.
O țară devastată de crize
Guerrier Antoine a decis să plece din Haiti, după crizele puternice care marcau țara: asasinarea președintelui Jovenel Moise, cutremurul devastator din august, în urma căruia au murit peste 2.200 e oameni, sărăcia, violența și lipsa îngrijirilor medicale.
Eforturile lui Antoine de a scăpa de mizeria din țara lui s-au încheiat la Ciudad Acuña din Mexic. A fost unul dintre miile de migranți care încercau să traverseze Rio Grande, și care a încercat să își găsească un adăpost precar sub pod la Del Rio, statul american Texas.
Când a încercat să intre în Statele Unite, a fost prins, i-au fost puse cătușe la mâini și la picioare: "M-au luat și m-au legat ca pe un hoț, cu lanțuri la picioare, cu lanțuri la mâini. Ne-au dus în închisoare".
Bărbatul a spus că a fost trimis înapoi în Haiti, fără să aibă niciodată ocazia de a-și susține cererea de azil.
"Aceste expulzări sunt total ilegale. Trebuia să mă asculte un judecător, să am un avocat. Nu am ajuns în fața niciunui judecător ca să stabilească dacă pot primi sau nu azil", a spus el.
SUA, ținta unui val de critici după expulzările de haitieni
Valuri de emigranţi proveniţi din Haiti dar şi din alte ţări precum Cuba, Nicaragua sau Venezuela au luat cu asalt graniţa Statelor Unite cu Mexicul. Migranţii au trecut râul Rio Grande în Texas cu ajutorul unui dig.
Autorităţile nu au intervenit imediat şi s-au rezumat să declare că poliţia de frontieră îi va prinde ulterior pe cei care au trecut ilegal graniţa.
Imaginile surprinse din dronă au arătat cum unii aşteptau sub un pod în timp ce alţii traversau digul spre Texas.
Emisarul Administraţiei Joseph Biden responsabil de statul Haiti, Daniel Foote, a demisionat, joi, în semn de protest faţă de expulzarea "inumană" a mii de imigranţi haitieni.
Daniel Foote fusese numit în funcţie în iulie, imediat după atacul în care a fost asasinat preşedintele statului Haiti, Jovenel Moise. Înainte de expulzarea imigranţilor din orăşelul texan Del Rio, Daniel Foote, diplomat de carieră, era profund nemulţumit de lipsa de măsuri urgente pentru îmbunătăţirea situaţiei umanitare din Haiti.
Daniel Foote i-a scris joi secretarului de Stat american, Antony Blinken, anunţându-l că demisionează cu efect imediat.
"Nu voi fi asociat cu decizia inumană şi contraproductivă a Statelor Unite de a deporta mii de refugiaţi şi imigranţi clandestini în Haiti, o ţară în care oficialii americani stau în locaţii securizate din cauza pericolului generat zilnic de grupurile infracţionale", a afirmat Daniel Foote.
"Abordarea noastră politică faţă de Haiti rămâne profund viciată, iar recomandările mele politice au fost ignorate sau respinse, iar în alte cazuri au fost elaborate în mod diferit de ceea ce am propus", a argumentat Daniel Foote.
Demisia lui Daniel Foote intervine după cea a ambasadorului SUA în Haiti, Michele Sison, care va deveni asistent al secretarului de Stat pentru Afaceri Internaţionale.
ONU: Expulzările de haitieni de către Statele Unite ar putea încălca dreptul internaţional
Administraţia Joseph Biden este criticată dur din cauza expulzării a mii de imigranţi haitieni. Naţiunile Unite şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de expulzările masive de migranţi haitieni la care procedează Statele Unite şi care ar putea să contravină dreptului internaţional.
Expulzările masive şi sumare care se desfăşoară în prezent invocându-se Titlul 42 (un regulament sanitar la care fac referire autorităţile americane pentru a justifica expulzările, n.red.), fără a se încerca să se determine nevoile de protecţie, sunt contrare normei internaţionale şi ar putea fi asimilate returnării, care este condamnată de dreptul internaţional, a subliniat marţi Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, într-un comunicat.
"Suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu a existat nicio examinare individuală în cazul haitienilor. Poate că unele dintre aceste persoane nu au beneficiat de protecţia de care aveau nevoie", a declarat Marta Hurtado, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar pentru drepturile omului, într-un briefing de presă la Geneva.
La rândul său, Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a subliniat cu acelaşi prilej că a cere azil este un drept fundamental al omului. "Facem apel ca aceste drepturi să fie respectate", a insistat ea.
Preşedintele american Joe Biden anunțase la finalul săptămânii trecute că va fi accelerat ritmul expulzărilor cu avionul a aproape 15.000 de migranţi, în majoritate haitieni, masaţi de mai multe zile sub un pod în Texas, la frontiera cu Mexic. Expulzările de haitieni fuseseră suspendate temporar în urma seismului care le-a devastat acestora ţara luna trecută.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News