Live

„Evitați orice călătorie” în Liban, avertizează MAE. Câți cetățeni români și-au înregistrat prezența la ambasada României din Beirut

Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Afacerilor Externe. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe recomandă ferm cetățenilor români să evite să călătorească în Liban, iar celor care se află deja acolo să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile. MAE reamintește că, încă din luna octombrie a anului trecut, a emis un avertisment de călătorie de nivel 8/9 - EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE! pentru Republica Libaneză. Până în prezent, 1.136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban la Ambasada României în Beirut. 

Ministerul spune că avertizarea e în vigoare în prezent și „a fost reamintit în permanenţă atât prin intermediul mijloacelor de comunicare ale MAE, individual, fiecărei persoane înregistrate la AR Beirut, cât şi prin intermediul paginilor de pe reţelele de socializare ale misunii diplomatice a României la Beirut”.

„În continuare este valabil avertismentul de călătorie cu privire la existența riscurilor majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare. MAE recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile. Având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban, am reiterat permanent recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare de către MAE, dacă situaţia o va impune”, mai spune comunicatul de presă al MAE.

Până în prezent, 1.136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban la Ambasada României în Beirut. MAE este în legătură permanentă cu aceștia.

„Situația de securitate este fluidă și evaluăm toate scenariile, în funcție de informațiile din teren și din dialogul cu partenerii europeni și regionali, pentru a nu expune la riscuri adiționale și a nu pune în pericol viața persoanelor aflate în situații vulnerabile. În plus, MAE a trimis echipe consulare mobile atât la Beirut, cât și în alte state din regiune, tocmai pentru a putea oferi asistență consulară cetățenilor români și membrilor de familie din Liban care solicită acest lucru”, mai arată sursa citată.

Instituția mai spune că menține un dialog permanent cu statele membre UE și partenere din regiune și de la nivel internațional cu privire la evoluțiile situației politice și de securitate din Orientul Mijlociu.

 

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban. „Dreptul internațional trebuie respectat”

SUA au susținut discret decizia Israelului de a ataca Hezbollah: discuțiile private dintre cele două tabere

Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o greșeală crucială în războiul din Siria

Erdogan face apel la lumea musulmană „să se unească împotriva barbariei moderne”, după bombardamentele israeliene din Liban

Partenerii noștri