Vânzările de locuințe au scăzut puternic în primele luni din 2023. "Există cerere, oamenii sunt interesați, dar nu se fac tranzacții"
Vânzările de apartamente și case au scăzut la nivel național cu peste 23%. Dobânzile ridicate, inflația, dar și prețurile mari la apartamente sunt motivele pentru care românii amână achiziția unei locuințe.
În ianuarie-martie 2023 s-au vândut cu 10.000 de locuințe mai puțin decât în aceeași perioadă din anul precedent. Totodată, în primul trimestru din 2023 s-au vândut cu 7.000 mai puține locuințe decât în aceeași perioadă din 2001.
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal
35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni
"În momentul acesta avem aceleași premise ca la sfârșitul anului trecut. Dobânzile sunt în continuare mari, față de anul trecut au crescut semnificativ, deci dacă te încadrai la un credit imobiliar anul trecut, acum îți trebuie câteva zeci de mii de euro în plus pentru același apartament. Sunt anumite zone în care au crescut prețurile pentru că a existat această creștere a prețurilor la materialele de construcții, care a început înainte de pandemie și s-a accentuat când a început războiul. Să nu uităm că la începutul anului am avut și creșterea salariului minim în construcții, deci costurile au crescut și au continuat să pună presiune pe prețurile apartamentelor noi. Dacă ne uităm, cererea este încă mare. Cererea în special de locuințe noi și eficiente energetic.
Oamenii acum vin, vizionează și așteaptă. Sunt mai prudenți. Și pentru că nu se încadrează la un credit, dar și văzând această inflație care încă nu dă semne că va încetini și le-a afectat bugetul și pe alte planuri.
Este o perioadă de așteptare, cam așa spun toți jucătorii din piață, că cerere există, oamenii sunt interesați, dar nu se fac tranzacții pentru că oamenii, mai ales dacă nu se încadrează la un credit, așteptă să le mai crească veniturile sau poate să mai strângă pentru un avans", a declarat Irina Chițu, consultant financiar.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News