Live

Ușurare pentru românii cu rate legate de ROBOR. Indicele e la un pas să coboare sub 7%, după un parcurs teribil în 2022

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 7,04% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ultima dată când indicele a avut o valoare apropiată a fost pe 14 iulie 2022, când era la nivelul de 7,05%.

ROBOR la 3 luni este pe un trend descrescător după valoarea record de 8,21% atinsă pe 27 octombrie 2022 - maximul ultimilor 12 ani. Astfel, după recordul din toamnă, ROBOR a început să scadă, procesul fiind intercalat cu perioade scurte de stagnare, dar ferit de creșteri.

Astfel, indicele e la un pas să coboare sub pragul de 7%, situație nemaîntâlnită din vara lui 2022.

În prima zi a anului când a fost publicat, 3 ianuarie, ROBOR la 3 luni avea o valoare de 7,56% pe an și în doar o lună și jumătate a scăzut cu peste jumătate de punct procentual.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,39% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,75% pe an.

ROBOR a avut fluctuații uriașe în 2022

Scăderea de la începutul anului este un motiv de ușurare pentru românii care au ROBOR la 3 luni în calculul ratelor la credite, în special după fluctuațiile uriașe din 2022.

ROBOR la 3 luni a pornit anul la valoarea de 3,02% pe an și nimic nu indica ceea ce va urma: o serie de creșteri puternice care vor culmina cu valori record și doborârea unor recorduri vechi de 12 ani.

La început de martie, indicele depășea 4% pe an, iar la început de mai deja trecuse de 5%. În iulie, ROBOR la 3 luni depășise 7% și în august atingea 8,14%. A doua zi după stabilirea recordului ultimilor 12 ani, mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a oprit această creștere. Toamna a adus scăderi timide și o nouă valoare record în octombrie, însă apoi scăderile au devenit mai pronunțate și constante.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

Editor : Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au reacționat ferm, după ce UEFA i-a spus ”NU” României în urma meciului cu Kosovo: ”Nici n-a stat pe gânduri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ratele la creditele legate de IRCC vor crește din toamnă. Analist financiar: Românii să se obișnuiască cu dobânzi mai mari

Scad ratele la credite. Cine va plăti mai puțin la bancă

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 6,19% pe an

Ratele românilor la început de 2024: IRCC stagnează de un an, după creșteri masive. ROBOR a scăzut în 2023, dar se menține lider

Partenerii noștri