Live

Unda de șoc care a cutremurat sistemul financiar elvețian. Raportul prăbușirii băncii Credit Suisse a fost făcut public

Data publicării:
Colapsul băncii elvețiene Credit Suisse aproape că a declanșat o criză financiară globală. Sursa foto: Profimedia Images

Elveția a publicat vineri un raport parlamentar mult așteptat despre prăbușirea de anul trecut a băncii Credit Suisse, un eveniment care a pus sub semnul întrebării reputația de țară stabilă financiar și a stârnit întrebări ample despre ce a mers prost în acest caz, scrie Reuters.

Managementul defectuos al executivului Credit Suisse a distrus banca și aproape că a declanșat o nouă criză financiară globală, a concluzionat o anchetă elvețiană. După o investigație de 18 luni privind prăbușirea dramatică a uneia dintre cele mai mari bănci din lume, o comisie parlamentară de anchetă nu a găsit nicio dovadă că implozia Credit Suisse ar fi fost cauzată de o conduită necorespunzătoare a autorităților, în schimb a făcut 30 de recomandări și solicitări despre care a spus că ar putea ajuta la prevenirea unei crize similare în viitor. Iată câteva concluzii cheie:

Regula „prea mare pentru a eșua”

UBS, unul dintre cei mai mari administrator de averi din lume, a cumpărat Credit Suisse într-o salvare de urgență după care și-a consolidat statutul de cea mai mare bancă din Elveția. Guvernul trebuie să ia în considerare cât de mult este UBS mai mare în raport cu economia elvețiană, decât băncile mari din alte țări, atunci când își dezvoltă regulile „prea mare pentru a eșua” (TBTF) și ar trebui să acorde prioritate stabilității pieței financiare, se arată în raport.

O astfel de legislație ar trebui să contribuie la asigurarea viabilității sistemului financiar elvețian și la prevenirea crizelor financiare internaționale.

Dar raportul, ale cărui constatări se așteaptă să alimenteze dezbaterea privind regulile actualizate TBTF, nu a oferit sugestii concrete cu privire la cât mai mult capital ar trebui să dețină băncile precum UBS. Impunerea unor cerințe mai mari de capital este una dintre cele mai controversate părți.

Prea mulți șefi, prea multe bonusuri

Comitetul a concluzionat că conducerea Credit Suisse a fost în principal de vină pentru criză și a recomandat guvernului să ia în considerare impunerea unor măsuri ample asupra băncilor relevante din punct de vedere sistemic.

Printre opțiuni, acesta a sugerat limitarea plăților bonusurilor atunci când afacerile merg prost, întărirea părerii acționarilor cu privire la problemele de stabilitate și introducerea unei cerințe de ședere obligatorie de 10 ani în Elveția pentru majoritatea membrilor consiliului de administrație.

FINMA, criticată că este prea blândă

În timp ce raportul recunoaște că autoritățile elvețiene au reușit să evite o criză financiară globală, autoritatea de reglementare financiară FINMA a primit critici semnificative, făcând ecou evaluărilor anterioare ale crizei.

FINMA a fost acuzată că este prea blândă cu banca, în special într-o decizie din 2017 care a permis Credit Suisse să utilizeze o procedură contabilă care i-a redus cerințele de capital. Comitetul a cerut guvernului să introducă măsuri pentru a reduce posibilitatea băncilor de a relaxa cerințele de capital și lichiditate în viitor. De asemenea, a cerut guvernului să acorde FINMA mai multe competențe, inclusiv dreptul de a numi și de a face de rușine băncile mari, de a amenda administratorii și de a dispune restricții temporare privind dividendele și răscumpărările de acțiuni.

Banca Națională Elvețiană (SNB) trebuie să fie împuternicită să forțeze băncile importante din punct de vedere sistemic să se pregătească pentru asistență extraordinară de lichiditate (ELA), a constatat comitetul. De asemenea, a cerut guvernului să reducă stigmatizarea în jurul acestei asistențe.

Raportul a prezentat, de asemenea, ideea de a lăsa controlul auditului băncilor cu importanță sistemică exclusiv în mâinile FINMA. În prezent, o mare parte din responsabilitatea pentru această sarcină este deținută de un alt organism cunoscut sub numele de RAB.

Sistem de protecție a lichidității publice

Autoritățile elvețiene trebuie să aibă puterea de a utiliza un sistem de protecție a lichidității publice în caz de criză, a spus comitetul. Un astfel de „backstop” - care oferă efectiv numerar unui creditor care are probleme cu guvernul care suportă riscul - a fost introdus prin legea de urgență în martie 2023, când Credit Suisse se prăbușea. Cu toate acestea, dacă ar fi fost disponibil anterior, ar fi putut atenua panica care i-a făcut pe clienți să abandoneze Credit Suisse în 2022 și 2023, a constatat comitetul.

În septembrie 2023, guvernul a propus o modificare legislativă pentru a introduce un mecanism de protecție a lichidității publice. Parlamentul este de așteptat să o dezbată anul viitor.

Informațiile trebuie să fie cunoscute de toată lumea

Când derapajul Credit Suisse s-a accelerat la sfârșitul anului 2022, unii oficiali cheie elvețieni au fost ținuți în întuneric, cu discuțiile între principalii jucători din guvern, conducerea BNS și Credit Suisse avute uneori în întâlniri secrete nedocumentate, iar amploarea crizei a fost minimizată în mod repetat.

Comitetul a spus că guvernul ar trebui să îmbunătățească procedurile de schimb de informații și să păstreze înregistrări adecvate ale întâlnirilor.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Rușinos! Clubul din România care nu și-a mai plătit jucătorii de NOUĂ luni. După meci, n-a mai rezistat: ”Plângem noaptea”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce face Elveția pentru a înăspri interzicerea simbolurilor naziste, pe fondul creșterii antisemitismului

Elveția vrea să-și renoveze buncărele antiatomice. Fiecare cetățean are un loc rezervat într-un adăpost nuclear

O pensionară a pierdut 600.000 de dolari după ce o bandă de escroci a păcălit-o că face parte dintr-o misiune secretă a FBI

Femeia condamnată la moarte pentru cea mai mare fraudă bancară din lume ar putea scăpa de execuție dacă plătește 9 miliarde de dolari

Partenerii noștri