Live

Turcia va pierde 1% din PIB, anul acesta, din cauza cutremurelor, estimează BERD

Data publicării:
Turcia ar putea pierde 1% din PIB, în 2023, din cauza problemelor economice cauzate de cutremurele din 6 februarie. Foto: Profimedia Images

Efectele economice ale cutremurului din Turcia ar putea avea ca rezultat anul acesta pierderi de până la 1% din PIB-ul ţării, care este de 819 miliarde de dolari, se arată într-un raport publicat joi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), informează Agerpres.

Instituţia financiară apreciază că eforturile de reconstrucție vor compensa, parțial, impactul negativ la adresa lanţurilor de aprovizionare şi a infrastructurii.

"Cutremurul a afectat într-o mare măsură zonele agricole, unde industria nu este foarte dezvoltată, astfel încât efectele negative la alte sectoare sunt limitate", a declarat pentru Reuters economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

Previziunile privind economia Turciei, cel mai mare beneficiar al fondurilor BERD, au fost revizuite în scădere, de la 3,5% la 3% în 2023, fără a se lua în considerare în aceste previziuni impactul cutremurului.

Sarcina estimării impactului exact al cutremurelor este complicată de rolul regiunii afectate în cadrul economiei Turciei. Pe hârtie, cele 10 provincii cele mai afectate de cutremurele de luni au o pondere relativ mică în PIB-ul Turciei. Însă, aceste provincii fac parte dintr-un important coridor industrial şi agricol care joacă un rol crucial pentru prosperitatea Istanbulului şi a altor mari oraşe.

Analiştii de la Oxford Economics estimează că numai perturbările pe termen scurt ale activităţii în cele zece provincii vor şterge între 0,3% şi 0,4% din PIB. Iar pagubele produse zonelor agricole ar putea rezulta în probleme în aprovizionarea cu alimente şi o majorare a inflaţiei.

Chiar dacă seismul amplifică "sentimentul pesimist general" cu privire la acţiunile turceşti, perspectivele lor pe termen lung vor depinde de inflaţie, de "politicile neortodoxe" ale lui Erdogan, precum şi de alegerile din luna mai, susţine Nenad Dinic, analist la Bank Julius Baer.

"Va fi nevoie de mai multe luni pentru a stabili impactul economic, având în vedere că pierderile directe şi indirecte de pe urma cutremului sunt necunoscute. Pe termen scurt, însă, ţara va avea nevoie urgent de măsuri fiscale şi măsuri de politică monetară, iar sprijinul internaţional este o necesitate pentru a asigura stabilitatea întregii regiuni", spune Simon Quijano-Evans, economist şef la Capital Management.

La începutul acestei săptămâni, Turkish Enterprise and Business Confederation, o asociere a oamenilor de afaceri turci, estima că pagubele seriei de cutremure se vor ridica la 84,1 miliarde de dolari. Aproape 71 de miliarde reprezintă doar costurile estimate ale reconstrucției locuințelor distruse sau avariate, iar restul pierderile generate de zilele de lucru pierdute și veniturile nerealizate în această perioadă.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Bugetul Ucrainei pentru 2025 include 1,3 miliarde de dolari doar pentru producția de arme. Practic, războiul ocupă peste 26% din PIB

Ciolacu spune că „nu este o necesitate” creșterea bugetului apărării României la 3% din PIB

Partenerii noștri