Live

VIDEO. Cum arată singurul tunel feroviar din România construit după 1989

Data publicării:

Singurul tunel feroviar construit în România după 1989 este aproape de finalizare, în județul Hunedoara. Lung de 800 de metri, acesta face parte din tronsonul de cale ferată Vințu de Jos - Simeria, care este modernizat cu aproape 320 de milioane de euro.

Tunelul construit în aproape trei ani și zona din jurul său reprezintă cea mai spectaculoasă parte a viitoarei magistrale feroviare.

Pe toată lungimea sa de 800 de metri, tunelul este construit în curbă. Potrivit proiectului, trenurile de călători ar putea circula cu 160 de km pe oră, în timp ce trenurile de marfă au prevăzută o viteză maximă de 120 de km/oră.

A fost făcut integral de o firmă românească, e primul tunel românesc de după Revoluție, lungimea lui este impresionantă chiar și pentru tuneliști și pentru lucrările de tunel de specialitate”, spune Liviu Drenchea, șef de proiect.

Tronsonul de 43 de km între Vințu de Jos și Simeria face parte din traseul de 2.000 de km al coridorului 4 Pan-European feroviar, ce leagă oraşul german Nurnberg de Constanța.

Proiectul prevede lucrări de modernizare și reabilitare a infrastructurii feroviare, dar și construirea a 11 poduri și a tunelului pentru care în această porțiune a fost deviat traseul Drumului Național 7, relatează reporterul Digi24 Andrada Velciov.

100 de muncitori lucrează acum pe șantierul căii ferate. 90% din proiect este finalizat.

„Așteptăm din păcate să se reloce o conductă de gaz care ne blochează în capete proiectului, și la intrare, și la ieșire, după care sperăm în maxim jumătate de an tunelul va fi gata”, spune Liviu Drenchea.

Proiectul a fost finalizat în 2011, însă construcţiile au început abia în 2015. Valoarea totală a lucrărilor pentru tronsonul dintre Vințu de Jos și Simeria este de 318 milioane de euro fără TVA.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai bune companii feroviare din Europa: Trenitalia, pe primul loc. Unde se află CFR Călători în clasament

Traficul feroviar, blocat 4 ore la Balota din cauza locomotivei trenului IRN 79 Arad - București. Întârzieri de până la 240 de minute

Primul tren produs de PESA pentru România va sosi în țară în vara 2025. Ce garnituri vor livra polonezii

Un bărbat a fost reținut în cazul celor trei frați dispăruți din Hunedoara. Ce au aflat autoritățile

Partenerii noștri