Vagoanele de metrou rămase suspendate acum două luni sunt tot aşa. "O pierdere de 6 milioane de euro"
La două luni de la incidentul de la metrou, când două vagoane au deraiat şi au rămas suspendate la doi metri înălţime, rezolvarea este şi ea în aer. Garnitura este în continuare în aceeaşi poziţie, iar recuperarea imposibilă, spun reprezentanţii sindicatului. În căutarea unui răspuns la ancheta aceştia dau vina pe software, în timp ce oficialii Metrorex aşteaptă finalizarea cercetărilor.
Angajații Metrorex ar putea intra în grevă
Scandal uriaș la metrou, provocat de un bărbat care își agresa iubita
Un bărbat a căzut pe șine, la Piața Unirii
Haos la metrou, după ce un om a căzut pe șine
Incident la stația de metrou Piața Unirii. Toți călătorii au fost evacuați dintr-un tren
Raport Metrorex: Erori în lanț ale angajaților au dus la ciocnirea a două trenuri în februarie
Inconștiență extremă la metrou
Unde și cu cât vor crește salariile anul viitor
Cât câștigă angajații străini în România
Una dintre cauzele incidentului de la metrou din ianuarie a fost o problemă de software, care a menţinut alimentarea vagoanelor, spun angajaţii de la metrou.
Marin Picu, mecanic instructor: „A încălcat toate protocoalele de siguranţa populaţiei. Ca să porneşti un tren, e ca la o maşină, să bagi cheia în contact. Asta nu avea aşa ceva. E ca şi când maşina dvs ar porni singură. Putea, când a coborat din hală să intre în circulaţie şi să prindă un tren din urmă”.
O problemă gravă, atrag atenţia sindicaliştii Metrorex.
Ion Rădoi - lider USLM: „Din fericire, în acel moment şi în acea zonă nu existau călători, pentru că e vorba de depou. Dar gândiţi-vă când avem 2000 de călători în tren”.
Oficialii Metrorex asigură însă că situaţia este sub control: „Circulația trenurilor de metrou cu călători se desfășoară în condiții de siguranță. Atât Metrorex cât și instituțiile cu atribuții în controlul activităților privind siguranța circulației, verifică în permanență respectarea procedurilor, iar eventualele accidente/incidente produse în circulația trenurilor cu călători sunt investigate de Agenția de Investigare Feroviară Română – AGIFER”.
La aproape 2 luni de la incident, garnitura de metrou este în continuare suspendată pe linia din depou.
Marin Picu, mecanic instructor: Trebuie o firmă specializată. Spaţiul e foarte mic.
Reporter: Ar fi nevoie să fie sparţi pereţii în zonă?
Marin Picu: Probabil să mai spargă. Dar nu are cum, e plafonul depoului. E complicat.
Ion Rădoi, lider USLM: „Nu avem nicio posibilitate să o scoatem de acolo, decât ca fier vechi. O pierdere de 6 milioane de euro”.
Liderii de sindicat se plâng şi de alte pierderi la nivelul companiei. Una dintre ele este contractul privind mententanţa trenurilor.
Ion Rădoi, întrebat cine se ocupă de mentenanţa garniturilor de tren: „Din păcate, nu se mai ocupă Metrorex, ci o firmă franţuzească faţă de perioada în care au preluat-o, când aveam 1200 de salariaţi în depouri şi la uzina de reparaţii şi ne costa 12 milioane de euro acum avem trenuri noi, 450 de salariaţi, faţă de 1200 şi ne costa 40 de milioane de euro. Vă las pe dvs să gândiţi ce se întâmplă cu banii României”.
Contractul de mentenanţă a garniturilor de metrou are o valoare de 240 de milioane de euro şi a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News