Live

Stația intermodală Străulești a fost finalizată, însă nu se știe când va fi dată în folosinţă

Data publicării:

Staţia intermodală Străuleşti, destinată, în special celor care vin din provincie în Bucureşti şi nu vor să conducă pe străzile aglomerate ale oraşului, a fost finalizată. Este singura din Capitală, a costat 160 de milioane de lei, are 650 de locuri de parcare şi acces direct la metrou, autobuz şi troleibuz. Deocamdată este închisă pentru public, dar oficialii Ministerului Transporturilor au publicat câteva fotografii din interiorul clădirii şi-au anunţat că Metrorex este pregătită să recepţioneze lucrarea. În Occident, asemenea terminale sunt cea mai facilă metodă de evitare a traficului rutier urban şi a tarifelor costisitoare de parcare din oraş.

Bucureştiul are, cel puţin teoretic, într-un singur loc, metrou, troleibuz, autobuz, taxi, depou cu 13 linii de garare şi o parcare cu 650 de locuri. Se numeşte "terminal multimodal", după modelul construcţiilor similare din Occident. A fost construit la Străuleşti şi face legătura directă cu liniile de transport în comun care merg în Capitală. Are şi sală de aşteptare, restaurant şi chiar teren de tenis. Nu a fost încă anunţat momentul când va fi dat în folosinţă.

Terminalul se află lângă Drumul Naţional 1A, şosea tranzitată zilnic de zeci de mii de maşini. Ca să evite traficul infernal din Capitală, destui şoferi aşteaptă deja să-şi lase maşinile în parcarea terminalului şi să-şi continue călătoria cu metroul sau autobuzul. Preţul orei de staţionare n-a fost încă anunţat de ministerul Transporturilor. Este subiect principal de discuţie chiar şi printre cei care au lucrat la proiect.

În marile capitale, statul a construit terminale intermodale pe fiecare magistrală de metrou. Primăria Milano gestionează 22.

Milano este un oraș foarte aglomerat și unul dintre cele mai poluate din Europa. Fără aceste parcări ar fi fost însă mult mai rău. Suntem la Famagosta, la capătul liniei verzi și parcarea din spatele meu are o capacitate de 2.200 de locuri. Peste 2.000 de oameni își lasă în fiecare dimineață mașinile aici pentru a-și continua drumul spre centrul orașului, fie cu autobuzul sau metroul. Astfel de parcări sunt pe toate magistralele, câte una sau două, la fel și în gări sau aeroporturi. Prețul unei zile de parcare nu depășește 10 euro. Pentru 10 ore de exemplu, poţi plăti 2 euro, iar persoanele cu dizabilități pot parca gratuit”, afirmă Sergiu Balaban - jurnalist Digi24.

„Da, sunt foarte utile, ba chiar ar trebui să le mărească pentru că de multe ori dimineața nu mai găsești loc liber. Este plin. Din punctul meu de vedere, această parcare este mai mult un loc în care îmi parchez mașina doar dacă în acea zi, la acea oră, nu am legături la transportul în comun. De la periferie în Milano. Asta este experiența mea. Văd utile aceste locuri doar în acest caz. Dar dacă ar îmbunătăți legăturile din centru spre periferie, aceste parcări ar deveni inutile”, spune un italian.

O parte din staţiile intermodale italiene sunt deschise permanent, altele funcționează după programul mijloacelor de transport în comun. În Milano, dincolo de sumedenia de restricţii, prețul unei singure ore de parcare depăşeşte un euro şi jumătate. Este lezne de înţeles, aşadar, de ce mii de oameni preferă să folosească aceste parcări intermodale care, deşi sunt multe, par mai mereu... insuficiente.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Milano interzice fumatul în spaţiile exterioare de la 1 ianuarie 2025

O mașină a căzut de la etajul al doilea al părcării de la Mega Mall Bucureşti. La volan se afla un tânăr fără permis

City break-ul, înlocuit cu vacanța de o zi. Care sunt destinațiile la modă printre români pentru „day trip-uri”

Doi italieni sunt cercetați penal pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri