Live

România, depășită în 2016 de Kosovo sau Bosnia la km noi de autostradă

Data actualizării: Data publicării:

Cu doar 15 kilometri de autostradă noi deschiși în perioada 2016-2017, România se plasează la acest capitolul în urma majorității țărilor vecine.

După ce Ministerul Transporturilor s-a lăudat cu inaugurarea a 15 kilometri noi de autostradă la începutul acestui an, de fapt aceștia fiind doar o parte a unui sector cu o lungime totală de 28,6 kilometri care trebuie definitivat, România nu va deschide niciun kilometru de autostradă în acest an.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) s-a fript în urmă cu câțiva ani cu ciorbă în cazul alunecărilor de pe lotul 3 din Sibiu Orăștie, iar acum suflă și în iaurt.

Mai multe loturi de autostradă care trebuiau terminate în acest an și la care lucrările au fost realizate în absența unor autorizații de construire valide vor rămâne nefolosite, chiar dacă stadiul de execuție este aproape de 100%. Este vorba de loturile 3 și 4 din Sebeș – Turda, construite de italienii de la Tirrena Scavi și, respectiv, de austriecii de la Porr.

În cadrul unei deplasări recente pe şantier, oficialii CNAIR au descoperit însă unele fisuri şi drenuri neconforme, declara recent Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Dacă nu vor fi remediate problemele constatate, recepţia nu va fi efectuată, spunea purtătorul de cuvânt al CNAIR. Acesta a explicat că după precedentul cu lotul 3 din Autostrada Sibiu – Orăştie, CNAIR pune accentul pe calitate şi nu îşi mai asumă deschiderea de autostrăzi cu lucrări neconforme sau nefinalizate integral.

În primăvara anului trecut guvernarea tehnocrată a adoptat soluții superficiale privin lucrările. Acestea fuseseră făcute fără autorizații de construire ceea ce era și este ilegal și sancționat dur de lege. Desigur, fiind vorba de o companie de stat și nu de cetățeni nu au existat sancțiuni. O decizie a Guvernului din primăvara lui 2016 a stabilit că lucrările realizate până la acel moment să fie expertizate de firme de inginerie care să stabilească dacă lucrările au fost corespunzătoare.

Odată obținute certificatele pentru lucrări au fost acordate și autorizațiile de construire. Acum CNAIR dă semn că nu se mai grăbește cu inaugurările. În țările din jur lucrurile curg normal, fără astfel de artificii, iar rezultatele se văd.

Cifrele privind kilometrii de autostradă deschiși de fiecare țară europeană sunt disponibile aici.

Kosovo este o entitate mică cu o suprafață mai redusă decât cea a județelor Constanța și Tulcea împreună. Este departe de a avea puterea economică a României și nici banii sau finanțările UE. Spre exemplu, bugetul inițial al CNAIR prevedea pe 2017 nu mai puțin de un miliard de euro pe sectorul rutier. Suma primită de compania noastră de stat este jumătate din bugetul total al Kosovo. Cu bani primiți CNAIR ar fi putut construi 100 de kilometri de autostradă în zonă de câmpie și deal. Spre deosebire Kosovo se poate baza doar pe un PIB de 6,65 miliarde dolari, față de 180 miliarde al României. Cu toate acestea în decembrie 2016 Kosovo a inaugurat 20,4 de kilometri de autostradă între Priștina și Babush.

În Serbia numărul sectoarelor de autostradă deschise în 2016 este mai mare decât în România. Inaugurările din 2016 au fost: aprilie, A1 Grabovnica – Grdelica 5.6km și Dobanovci – podul Ostruznica 10.1km, noiembrie A2 Ljig – Preljina, 40.4km, decembrie 2016 A4 Ciflik – Stanicenje, 12.1km . Un total de 68,3 kilometri. Dealtfel Serbia, o țară cu un PIB de cinci ori mai mic decât al României și fără fonduri UE, are o rețea de autostrăzi comparabilă cu cea a României, respectiv 782 kilometri de autostradă.

La rândul ei Bosnia și Herțegovina a deschis și ea, anul trecut, mai mulți kilometri de autostradă decât România. Porțiunea Prnjavor – Johovac, inaugurată în septembrie 2016, are o lungime de 34.5km.

De departe însă țara cu cele mai multe inaugurări de autostrăzi și drumuri expres din Europa Centrală și de Est este Polonia. În iulie 2016 au fost inaugurate patru proiecte, respectiv A1: Lodz-Nord A2 – Tuszyn, 40.6km , S8 (drum expres): Rzgow – Lodz-Sud A1, 5.1km , S7: nord de Milomlyn-Sud Milomlyn Nord, 1.0km și A4: Rzeszow-Est (S19) – Jaroslaw-Vest 41.2km . În august a fost inaugurat A4: vest de Jaroslaw-vest, 1.5km , în septembrie S8: vest de Mezenin – Mezenin 4.1km , în octombrie S3, Miedzyrzecz-Nord – Miedzyrzecz-Sud 6.4km și S19, Lublin-Weglin – sud de Lublin-Weglin 1.6km , în decembrie S19 Lublin-Slawinek (S17) – Lublin-Weglin 9.2km, S7: sud de Milomlyn-Nord – Milomlyn-Sud, 3.1km, S7 – sud de Milomlyn-Nord – Milomlyn-Sud, 3.1km, S8: Zambrow-Est – Vest de Mezenin,11.3km, S8: vest de Mezenin – Mezenin,4.1km.

În pofida rezultatelor proaste în România promisiunile fără acoperire sunt frecvente. În iulie ministtrul Transporturilor pormitea 90 de kilometri de autostradă. ”Am spus că până la sfârşitul anului vom inaugura 90 de kilometri de autostradă. Primii 15 i-am dat în folosinţă pe Lugoj-Deva lotul II, urmând să deschidem loturile III şi IV Sebeş-Turda, loturile III şi IV Lugoj-Deva şi intrarea în Bucureşti pe cei trei kilometri. Am discutat cu constructorii şi fiecare şi-a asumat termenele, dar vreau să văd că se respectă şi din punct de vedere al calităţii”, spunea ministrul Răzvan Cuc, remaniat între timp.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O nouă rută va lega Autostrada de Centură Bucureşti Nord de viitorul terminal al Aeroportului Otopeni

Polonia și-a desfășurat cele mai moderne tancuri K2 Black Panther în apropierea graniței cu Rusia

România ar putea cumpăra rapid tancuri K2 din Coreea de Sud, pentru a recupera timpul până la venirea Abrams-urilor americane

Polonia ar putea accepta să predea avioanele MiG - 29 Ucrainei. Condițiile puse de președintele Duda forțelor NATO

Partenerii noștri