Fosta directoare TAROM: Cuc mi-a cerut inițial să opresc 5 curse și să identific parlamentarii de la bord. Reacția ministrului
Răzvan Cuc i-a cerut inițial Mădălinei Mezei să oprească cinci curse interne și să identifice parlamentarii care s-ar fi aflat la bord, a declarat fosta directoare a TAROM, la conferința de presă de vineri.
Pilot TAROM, despre zborurile anulate: „Nu a fost o grevă mascată. A fost o reacţie la condiţiile pe care le avem”
Blocajul TAROM: Compania vrea să mărească salariile angajaților
Ciolacu negociază vânzarea de acțiuni TAROM la companii din Qatar și EAU
Încăierare în timpul unei dezbateri, în Maldive
Purtătorul de cuvânt al PNL a votat, din greșeală, pentru autonomia Ținutului Secuiesc
Șoșoacă insultă persoanele homosexuale în Senat
MAE: Zborurile din Israel către România nu sunt restricționate
Cum arată cel mai nou aeroport din România
Un deputat AUR a sunat noaptea parlamentari de la alte partide să îi înjure
ACTUALIZARE 17:55 - Ministrul demis al transporturilor, Răzvan Cuc, a confirmat, vineri, într-o conferință de presă, că s-a întâlnit miercuri seara cu Mădălina Mezei, fosta directoare a TAROM, dar a negat că i-ar fi cerut reținerea unor aeronave la sol în ziua moțiunii de cenzură. În schimb, recunoaște că s-a interesat ce parlamentari vin la București, dar spune că a vrut să se asigure că „totul e OK”.
Cele cinci curse erau din Timișoara, Baia Mare, Satu Mare, Oradea și Iași, a precizat Mezei.
Fosta directoare a spus că solicitarea a fost făcută cu două zile înainte de votul moțiunii și i-a spus ministrului Răzvan Cuc că oprirea curselor nu este în atribuțiile ei.
Întrebată dacă i-a cerut ministrul Răzvan Cuc să rețină avioanele la sol, Mezei a răspuns: „Da (...) Nu trebuia să ajungă deputații să voteze moțiunea. Am discutat pe posibilitatea opririi la sol a aeronavelor pe cursele interne. I-am spus că nu pot să fac eu așa ceva pentru că sunt pilotate de niște oameni liberi și n-am eu nicio putere să-i fac să țină avioane la sol. Pe mine m-a șocat interpelarea dânsului”.
„Mi-a cerut întârzierea unor zboruri TAROM care să împiedice deputații să vină să voteze moțiunea. S-a pus problema de câteva curse interne, nu era un număr final de deputați. TAROM are un contract cu Camera Deputaților și Senatul pentru care blocăm locuri. Trebuiau să se rezerve pe zboruri, era vorba de 4, 5 deputați care ar fi fost potențiali pasageri pe zborurile TAROM”, adeclarat la Digi24 Mădălina Mezei.
Moțiunea a fost votată într-o zi de joi. Conform declarației făcută la Digi24 de Mădălina Mezei, Răzvan Cuc i-ar fi cerut să întârzie zborurile încă de marți.
„Prima abordare din partea ministrului a fost în ziua de marți, după care miercuri. Marți a vrut să știe dacă este posibil, i-aspus că nu este posibil, a spus că „mai vedem miercuri” și miercuri și-a declarat clar intenția de a întârzia cel puțin o cursă”, a spus fosta șefă a TAROM.
Întrebată dacă directorul TAROM poate întârzia cursele, Mădălina Mezei a spus că nu este posibil așa ceva.
„I-am spus domnului ministru că nu este posibil așa ceva, cursele sunt pilotate de aviatori TAROM, avioanele sunt întreținute de mecanici și oamenii de la TAROM sunt liberi și au discernământ pentru că transportă pasagerii în siguranță. Pentru piloți, misiunea de zbor este un atu al carierei, nu se pot pune în situații de genul ăsta”, declarat Mezei.
Mezei: Ar fi ieșit un scandal enorm. Domnul Cuc ar fi putut să intervină la alte persoane din compania TAROM
„Eu în primul rând am fost speriată, după care am început să pun în aplicare un plan care să împiedice orice fel de intervenție legată de zborurile companiei. Ar fi ieșit un scandal enorm. Domnul Cuc ar fi putut personal să intervină la alte persoane din compania TAROM”, a adăugat fosta directoare a companiei.
Mădălina Mezei spune că nu s-a gândit să înregistreze discuția cu Răzvan Cuc, pentru că „discuțiile între un director general și ministru nu presupuneau o înregistrare. Nu m-am gândit vreodată că trebuie să fiu pusă în postura de a denunța pe cineva”.
Fosta directoare spune că nu a făcut dezvăluiri în seara moțiunii de cenzură și nici în zilele următoare pentru că a considerat că nu era treaba ei.
„Nu era treaba mea să fac această dezvăluire mediatică, treaba mea era să mă sigur că zborurile vor funcționa conform programului operațional și am făcut demersuri în acest sens. Am sunat directorul tehnic al companiei să mă asigur că nu e nicio problemă în starea tehnică a aeronavelor, am sunat directorul de zbor să mă asigur că echipajele vor fi programate conform planului. Am sunat OCC – Operational Control Center – pentru a ruga o urmărire și o monitorizare a zborurilor în conformitate cu programele de operare, am sunat comandantul cursei să îl asigur că vom avea toleranță zero dacă se va face ceva în acest sens și ca atare zborurile au operat conform programului. Informațiile din spațiul public nu au fost distribuite de mine. Eu poat doar să confirm, pentru că am fost întrebată și nu vreau să îmi asum o ascundere a adevărului”, a mai declarat Mădălina Mezei.
DNA s-a autosesizat în cazul acuzațiilor că ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, i-ar fi cerut fostei directoare Tarom, Mădălina Mezei, să rețină avioanele la sol în ziua moțiunii de cenzură.
DNA a făcut deja primul pas în acest caz, astfel că a stabilit deja un calendar al audierilor. Prima care va da declaraţii este fosta directoare a TAROM, Mădălina Mezei.
În privinţa autosesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe acest subiect, Mădălina Mezei a susţinut că procurorii nu i-au solicitat niciun fel de probe ci doar au invitat-o în calitate de martor în baza unui dosar deschis pentru Ministerul Transporturilor, „care are în vedere abuzul în serviciu”.
Premierul demis Viorica Dăncilă a dispus vineri trimiterea Corpului de control al prim-ministrului la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA, „în scopul clarificării aspectelor manageriale semnalate de mass-media”.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News