Live

Când consumă mașina mai mult carburant? Când este pornit aerul condiționat, sau când este oprit și se merge cu geamurile deschise?

Data publicării:
Mitul potrivit căruia o mașină consumă mai puțin carburant atunci când merge cu geamurile deschise și climatizarea închisă a fost spulberat.

Reporterii Digi24 au realizat un experiment prin care au vrut să demonteze un mit care circulă printre șoferii din România: faptul că mașina ar consuma mai puțin carburant, atunci când instalația de aer condiționat e oprită, iar autovehiculul merge cu geamurile deschise. Pentru a demonstra că acest mit e fals l-am invitat pe Emil Gâtej, specialist în condus defensiv, la o plimbare pe Autostrada Soarelui, pentru a merge cu mașina în ambele situații. Cu acest prilej, specialistul a oferit șoferilor și câteva sfaturi despre cum pot folosi corect aerul condiționat pe timpul verii, pentru a nu-și pune mașina și sănătatea în pericol.

Mitul potrivit căruia o mașină consumă mai puțin carburant atunci când merge cu geamurile deschise și climatizarea închisă a fost spulberat azi de către un experiment Digi24.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv: Avem un consum de 5.8, cu aerul condiționat pornit. Opresc aerul condiționat și o să deschid geamurile. O să vedem ce se întâmplă. Iată, consumul a început să crească, avem un trend ascendent: 6 - 6,1 - 6,2. Deci, consumul a crescut cu 0,4 litri în câteva secunde.

Explicația e destul de simplă.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv: O instalație de aer condiționat bine calibrată de producător pe mașina respectivă va crește consumul cu maxim 1 litru la suta de kilometri. Pe când geamurile deschise vor acționa ca o frână aerodinamică, aerul va fi o frână aerodinamică asupra autovehiculului, care va trebui să depună mai mult efort, pentru a compensa această rezistență la înaintare.

Sfatul specialistului pentru folosi a corect instalația de aer condiționat din mașină

Specialistul contactat de către Digi24 a oferit câteva sfaturi șoferilor despre cum să-și folosească corect instalația de aer condiționat din mașină, pentru a evita situații de genul celei din weekendul trecut, când un autovehicul a luat foc din cauza suprasolicitării instalației de climatizare, pe fondul vitezei excesive.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv: Aerul condiționat, ca orice alt sistem cu care este dotat un autovehicul, trebuie să funcționeze după modelul mediu, după modelul celei mai bune economii, astfel încât să nu meargă după principiul totul sau deloc. Deloc înseamnă cum am văzut mai devreme, suportăm cu greu vântul și consumul crește, totul înseamnă că dăm la minim (...) înseamnă temperatură foarte scăzută și dăm cât putem de tare ca viteză.

Pentru a vă proteja sănătatea și mașina, specialiștii recomandă folosirea aerului condiționat pe modul automat sau să-l setați la o temperatură cu 10 grade mai mică decât cea de afară.

Reporter George Lăcătuș / Operator: V. Drăghici

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Ficțiunea de la Hollywood, devenită realitate într-un experiment de succes: O explozie nucleară ar putea salva Pământul de un asteroid

Aeroportul Otopeni își modernizează aerul condiționat. Cât va cheltui numai pentru expertiza tehnică

Chinezii au inventat un dispozitiv de răcire care ar putea reduce la jumătate facturile la energie pe timpul verii

Partenerii noștri