Live

Bugetul pe 2019: Sunt bani pentru 200 de metri din autostrada Moldova

Data publicării:

Trei asociații din zona Moldovei, anume „Moldova vrea autostradă”, „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” și „Împreună pentru A8” au protestat vineri împotriva bugetului pe 2019 care nu include bani pentru realizarea autostrăzii A8, Iași – Tg.Neamț – Ditrău – Tg.Mureș.

Lipsa banilor din buget în condițiile în care există o lege care impune realizarea proiectului a fost numită de cele trei asociații „o nouă acțiune sfidătoare a Guvernului la adresa Moldovei”. Aprecierile apar într-un comunicat de presă remis vineri de cele trei asociații. 

Ironie sau scuză? Sunt bani, însă doar pentru câteva sute de metri de autostradă

Chestionat de G4Media.ro,  purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a declarat, pentru că ar există bani alocați anul acesta pentru A8 și că a fost vorba inițial de o eroare în document care a fost rectificată. Banii ar fi cam 9 milioane de lei din care nu se poate face nici măcat un kilometru de autostradă.

“Pentru Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș, sunt prinse în proiectul de buget credite bugetare în valoare de 9 milioane lei și credite de angajament (pentru anii viitori, angajate în acest an) în valoare de 37 milioane de lei”, a declarat Alin Șerbănescu. Din suma prevăzută pe acest an, respectiv 9 milioane lei,respectiv aproape 2 milioane de euro s-ar putea construi în jur de 200 de metri de autostradă.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat la finele lunii noiembrie 2018, în ședință publică, legea care prevede construirea Autostrăzii Unirii. A fost o premieră la Palatul Cotroceni, de la care social-democrații au lipsit. Asta deși se numără printre semnatarii legii și au votat în favoarea ei. Șeful statului a profitat de ocazie pentru a lansa noi critici la adresa Guvernului. A avertizat Executivul că este cu ochii pe el pentru a se asigura că această autostradă va fi construită.

Este trist că a fost nevoie de o lege pentru ca Guvernul să fie obligat să facă pași concreți. A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea, așadar avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească fonduri alocate pentru Autostrada Unirii”, a spus Klaus Iohannis.

Inițiativa unei legi pentru a obliga Guvernul să construiască Autostrada Unirii le-a aparținut parlamentarilor PMP. Proiectul a fost semnat de 70 de aleşi de la toate partidele și a fost votat aproape în unanimitate, acum trei săptămâni.

Guvernul României în ultimii 11 ani nu a făcut niciun proiect de infrastructură pentru Iași, pentru Moldova. Să facem drumul care să îi unească pe toți românii și mai ales să scoată din sărăcie și subdezvoltare Iașiul și Moldova”, spunea Petru Movilă, deputat PMP.

Redăm comunicatul celor trei asociații:

Construcția Bugetului Național pe anul 2019, anunțat astăzi, confirmă temerile repetate public de către asociațiile civice ce luptă pentru realizarea de infrastructură mare în regiune: ignoră cu desăvârșire o urgență regională și națională, Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

Alocarea bugetară pentru acest proiect este zero.

Masterplanul General de Transport al României (MPGTR) și Legea privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii, Iaşi-Târgu Mureş, ultima adoptată la sfârșitul anului trecut în urma unui lung șir de proteste publice, acțiuni de stradă și presiuni ale societății civile din Moldova, nu au contat absolut deloc în structura bugetară pentru anul în curs.

Guvernul Dăncilă-Dragnea-Vâlcov a ales să continue apăsat șirul de gesturi sfidătoare la adresa a peste patru milioane de români, locuitori ai regiunii, care consideră conexiunea urgentă cu Vestul ca fiind condiția esențială pentru anularea subdezvoltării.

Lipsa alocării bugetare amână pe termen nedefinit sau chiar anulează șansa Moldovei – o zonă cu rată de emigrare de 25%, în pericol major de colaps demografic – de a-și regăsi drumul spre bunăstare.

Această acțiune a Guvernului Dăncilă-Dragnea-Vâlcov, inconștientă și umilitoare, este pe deplin antinațională și poate genera grave dezechilibre sociale.

Asociațiile ce promovează construirea de autostrăzi în Moldova protestează împotriva actualei construcții bugetare și cere imperativ amendarea actualului proiect și alocarea resurselor financiare necesare pentru pornirea lucrărilor.

Construirea urgentă a Autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș este categoric și fără tăgadă o problemă de siguranță națională!”.

Citește o analiză privind suma alocată infrastructurii de transport în 2019 în bugetul de stat.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luni se deschide circulația pe segmentul Dumbrava – Mizil din autostrada A7

Azi se deschide circulaţia pe A7 între Buzău și Focşani

Câți kilometri de autostradă și drum expres are acum România, după deschiderea unei noi secțiuni din A1

Grindeanu: „Dorinţa mea nu este neapărat de a continua la Ministerul Transporturilor”

Partenerii noștri