„Trăim în țara cărnii de vită, dar nu ne permitem decât pui”. Criza a ruinat un stat care era odată printre cele mai bogate din lume
Argentina era odată una dintre cele mai bogate țări din lume – mai bogată și decât Franța sau Germania, scrie BBC. Acum, însă, din cauza unei profunde crize economice, Argentina a coborât până pe locul 70, iar oamenii nu își mai permit să își cumpere nici carne de vită, care era cândva principalul produs de export al țării.
O mare parte din bogăția Argentinei a fost câștigată prin comerțul de carne de vită, în special cu Marea Britanie. Dar asta a fost acum mai bine de 100 de ani.
În prezent, un număr tot mai mare de argentinieni nu își mai permit să mănânce carnea de vită provenită de la vacile care mai cutreieră pajiștile fertile din Pampas.
„Este foarte dificil”, spune Oriana, o tânără care locuiește într-un cartier prăpădit din capitala Buenos Aires. „Te întrebi mereu 'cum o să mă descurc?'. Suntem țara cărnii de vită, dar noi mâncăm doar pui pentru că este mai ieftin.”
Chiar și carnea de pui este un lux. Anul trecut, inflația a crescut până la 211% - cea mai ridicată rată din ultimii 30 de ani. Doar în luna decembrie, prețurile au crescut cu peste 25%.
Oriana locuiește împreună cu soțul ei, Samir, și fiica lor, Chiara, dar și cu părinții lui Samir și fratele lui. Plata facturilor este o grijă constantă. Prețurile la mâncare, chirie, electricitate și transport cresc în continuu.
Samir, care lucrează ca curier, se teme că orașul va deveni din ce în ce mai periculos, pe măsură ce oamenii sunt tot mai disperați. „Ar putea să te omoare doar pentru telefonul tău mobil”, spune Samir.
Cel puțin 40% din populație trăiește în sărăcie
Cel puțin 40% din populație trăiește în sărăcie, potrivit ultimelor date oficiale ale guvernului. Cifrele reale ar putea fi, însă, mult mai mari.
Atât Oriana, cât și Samir au votat pentru noul lider al Argentinei, Javier Milei, libertarianul radical de dreapta cu o freză extravagantă și un stil agresiv. Acesta a venit din urmă în alegerile de anul trecut și a câștigat cu peste 55% din voturi.
„El înțelege problemele oamenilor”, spune Samir. „Cred că el este exact ceea ce Argentina are nevoie... pentru a rezolva problema inflației.”
Alții nu sunt așa de siguri. Claudio Paez a fost un om de afaceri de succes care deținea un lanț de magazine de dulciuri și alimentare. Acum mai are doar 2 magazine din cauza costurilor ridicate și a puterii de cumpărare a clienților săi care nu își mai permit să cheltuie prea mulți bani.
Paez se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească și mai mult. „Dacă problemele economice continuă pentru încă trei luni, o să am probleme și nu voi mai putea să acopăr costurile”, spune el.
Tot mai mulți argentinieni sunt nevoiți să improvizeze ca să supraviețuiască. Nu departe de unul dintre magazinele lui Perez, o dubiță este parcată pe marginea drumului – portbagajul este plin de pachete cu ouă.
Prețul ieftin al produselor (1 dolar pentru 12 ouă) a atras mulți clienți care au format o coadă lungă. Proprietarul dubiței nu stă mult pe loc, însă, în caz că vine poliția.
Aproape jumătate din forța de muncă din Argentina lucrează la negru
Străzile din Buenos Aires, cu arhitectura lor bogată, amintesc de boom-ul economic din secolul al XIX-lea, dar, în același timp, sunt pline de negustori stradali, curieri și taxiuri neoficiale.
Aproape jumătate din forța de muncă din Argentina lucrează în sectorul informal, potrivit unei analize a datelor oficiale făcută de Universitatea Națională din Salta.
La acest lucru se adaugă și faptul că foarte puțini oameni plătesc de fapt impozite, din cauza unei legi adoptate de fostul guvern chiar înainte de alegeri – o veste proastă pentru o țară care este practic falimentară și are mare nevoie să genereze venituri.
Argentina cheltuie mult mai mult decât câștigă și are deja datorii uriașe: are de plătit 44 de miliarde de dolari către Fondul Monetar Internațional, fiind cel mai mare restanțier al organizației.
Președintele Milei spune că știe ce trebuie făcut pentru a rezolva criza economică. Un economist la bază, Milei este un mare fan al pieței libere și a unui aparat de stat cât mai redus.
În campania electorală, Milei a atras atenția prezentându-se cu o drujbă adevărată pentru a semnala angajamentul său pentru reducerea drastică a cheltuielilor.
Milei a promis și că va distruge banca centrală și moneda locală, peso, pe care o va înlocui cu dolarul american. Ambele idei sunt deocamdată în așteptare, nu în ultimul rând din cauză că guvernul duce lipsă de dolari.
„În ultimii 30 de ani, am tipărit bani ca nebunii și de aceea avem o inflație așa mare”
În schimb, Milei a devalorizat la jumătate peso-ul pentru a încuraja competitivitatea. A tăiat, de asemenea, numărul de ministere tot la jumătate. Următoarea reducere va fi cea a cheltuielilor publice.
„În ultimii 30 de ani, am tipărit bani ca nebunii și de aceea avem o inflație așa crescută. Acum, pentru prima dată, avem un președinte care înțelege problema”, spune analistul Sergio Berensztein.
Singura soluție, potrivit analistului, este să echilibrezi bugetul – ceva ce guvernul a promis să facă până la finele anului. Dar, întreg procesul va fi unul foarte „greu”.
Milei a fost clar alesul poporului, dar partidul său, Avanza Libertad („Libertatea înaintează”), a câștigat doar 15% din locuri în parlament la alegerile din 2021. Lui Milei i se mai opun și puternicele sindicate argentiniene, care au anunțat greve generale săptămâna trecută și au organizat proteste mari în toată țara.
„Cei mai mulți oameni care au votat cu Javier Milei și-au dorit o schimbare, dar asta nu înseamnă că susțin această abordare libertariană în economie și stat”, spune Juan Cruz Diaz, de la firma de consiliere Cefeidas Group.
Congresul argentinian va vota săptămâna viitoare dacă aprobă sau nu planul președintelui. Diaz este de părere că Milei are doar „câteva luni” la dispoziție pentru a redresa situația economică a țării până când lumea se va întoarce împotriva sa.
Luna de miere politică a lui Javier Milei va fi cel mai probabil una foarte scurtă.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News