Live

Top 5 cei mai bogați români. La ce averi au ajuns în 2024. „Ating noi recorduri”

Data actualizării: Data publicării:
În momentul de față, sunt 2.781 de miliardari în întreaga lume, cu 141 mai mulți decât în 2023. Ion Țiriac e pe locul doi. Foto: Profimedia

În 2024, averile miliardarilor români ating noi recorduri, depășind pentru prima dată pragul de 100 de miliarde de lei. În ciuda provocărilor economice și politice, clasamentul celor mai bogați români arată o creștere semnificativă față de anii anteriori, relatează Forbes.

Primul loc este ocupat pentru al treilea an consecutiv de Frații Pavăl (Dedeman), cu o avere de 17 miliarde de lei, dominând sectorul retailului de bricolaj. Cu șase miliarde mai puțin, Ion Țiriac și Daniel Dines (UiPath) împart locul al doilea, fiecare cu câte 11 miliarde de lei.

Top 5 cei mai înstăriți români

  •  Frații Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman) – 17 miliarde de lei

Rețeaua de magazine de bricolaj Dedeman, înființată de frații Dragoș și Adrian Pavăl, a raportat în 2023 un profit net de 1,53 miliarde de lei, în scădere cu 10% față de anul precedent.

  •  Ion Țiriac – 11 miliarde de lei

Ion Țiriac se află printre cei mai bogați oameni din lume, fiind prezent în fiecare din ultimii 15 ani în clasamentul Forbes al miliardarilor planetei. Născut pe 9 mai 1939, Ion Țiriac s-a remarcat ca jucător de tenis, câștigând peste 40 de titluri și ca jucător profesionist de hochei pe gheață. Ulterior, a înființat peste 40 de companii care îi poartă numele.

  •  Daniel Dines (UiPath - companie de software) – 11 miliarde de lei

Până în prezent, acțiunile UiPath au scăzut cu 48,4%. Însă, compania a avut venituri de 1,35 miliarde de dolari în cele 12 luni încheiate la 30 aprilie 2024, cu o creștere de 22,71% de la an la an. 

  •  Matei Zaharia și Ion Stoica (Databricks - companie de date și inteligență artificială) – 6 miliarde de lei

În septembrie 2023, Databricks a fost evaluată la 43 de miliarde de dolari, după ce a obținut o finanțare de peste 500 de milioane de dolari. Compania are în prezent peste 6.000 de angajați și a ajuns la statutul de „decacorn”, adică o firmă tech care ajunge la o valoare estimată de cel puțin 10 miliarde de dolari în urma unor investiții obținute înainte de listarea la Bursă.

  •  Familia Talpeș (Bitdefender - companie de securitate cibernetică) – 5 miliarde de lei

Soții Măriuca și Florin Talpeș, matematicieni de profesie, au debutat în mediul de business prin fondarea companiei Softwin în 1990, prima firmă de pe piața românească de software certificată.

Cel mai bogat om din lume

Cel mai bogat din lume este Bernard Arnault, care deține locul 1 pentru al doilea an consecutiv. El este cu 38 de miliarde de dolari mai bogat decât următorul clasat în topul Forbes, Elon Musk, aflat la conducerea marilor companii Tesla și SpaceX. Pe listă mai este și Taylor Swift după ce turneul ei de 152 de concerte susținute pe cinci continente, i-a generat venituri de peste un miliard de dolari.

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Taxarea celor mai bogate 3.300 de persoane din lume va fi discutată în Brazilia, la reuniunea G20

Donald Trump Jr. a făcut avere din politică. Din ce proiect online a scos milioane de dolari

Celebritățile care fac sute de milioane de dolari după moarte. Freddie Mercury și Elvis Presley, în top

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Partenerii noștri