Live

Temeri privind recesiunea în zona euro: „Perspectivele sunt sumbre”

Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Scăderea activităţii economice în zona euro a accelerat luna trecută, pe fondul înrăutăţirii cererii în sectorul serviciilor, arată rezultatele unui sondaj publicat luni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în octombrie la 46,5 puncte, de la o valoare de 47,2 puncte luna precedentă. Este cel mai redus nivel din noiembrie 2020, când restricţiile impuse în urma pandemiei afectau continentul.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, iar datele publicate luni indică o prelungire a scăderii activităţii economice în acest trimestru.

„Datele PMI confirmă estimările preliminare şi sunt în linie cu prognozele noastre privind un nou declin al zonei euro în trimestrul patru din 2023. Perspectivele sunt sumbre, noile comenzi înregistrând cel mai sever recul din septembrie 2012, excluzând pandemia, iar exporturile afectează evoluţia economiei”, a apreciat Adrian Prettejohn de la Capital Economics.

În Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatea în sectorul serviciilor s-a contractat în octombrie, pe fondul reducerii semnificative a cererii. În Franţa, scăderea activităţii economice a continuat luna trecută. În schimb, în Spania activitatea în sectorul serviciilor a crescut în octombrie.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Cea mai mare economie europeană riscă să intre în recesiune. Care sunt semnele

Partenerii noștri