Taxa „Hotel California”. Olanda vrea să pună piedici multinaționalelor care ar intenționa să plece
Olanda vrea să pună piedici multinaționalelor care intenționează să plece. Ea însăși un paradis al optimizării fiscale, Olanda vrea acum să taxeze firmele care pleacă spre state cu regimuri fiscale mai favorabile.
Un proiect de lege olandez menit să descurajeze multinaționalele să plece din țară prin impunere de taxe de exit de miliarde de euro câștigă tot mai mult sprijin politic, scrie Financial Times. Asta, după ce gigantul britanico-olandez Unilever a avertizat că își va anula decizia de a se reloca de la Rotterdam în Marea Britanie și a înființa o singură entitate juridică, dacă inițiativa va fi adoptată.
Descrisă drept taxa „Hotel California” de către critici - după numele unui cunoscut single al formației Eagles despre un hotel unde poţi intra oricând, dar nu-l mai poţi părăsi niciodată -, propunerea aşteaptă o opinie juridică în această lună care va determina compatibilitatea acesteia cu legislaţia fiscală olandeză şi a Uniunii Europene. Partidele politice din guvern şi opoziţie au indicat că vor susţine legea, dacă aceasta este conformă legislației europene.
Inițiatorul spune că legea a fost concepută pentru a pune capăt unei curse către taxare minimă în ceea ce privește impozitarea companiilor. Nu dorim ca firmele să cumpere jurisdicția fiscală cea mai avantajoasă, a declarat deputatul ecologist.
Celălalt grup vizat de lege este Royal-Dutch Shell. Șeful grupului petrolier a declarat luna trecută că nu exclude mutarea sediului central din Olanda în Marea Britanie.
Trei din cele patru partide din coaliția de guvernare susțin acest proiect, însă premierul Mark Rutte, el însuși un fost executiv Unilever, este mai puțin entuziast și avertizează că legea ar putea face Olanda mai puțin atractivă pentru investițiile străine.
Noi violențe în Amsterdam după atacul asupra fanilor israelieni ai echipei Maccabi Tel-Aviv. A fost decretată stare de urgență
Comoară de 800 de ani, găsită cu detectorul de metale
Bulgaria amenință Olanda și Austria
Rareș Bogdan, despre Schengen: Am stat suficient în genunchi
IGSU va cumpăra două nave de la grupul olandez Damen
Dilema olandeză: gaze sau cutremure?
Olanda. Canabisul, o afacere de stat
Mii de oameni protestează la Amsterdam
Cîțu: Companiile pe care vrem să le penalizăm au plătit taxe în avans în 2020
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News