Live

Suedia, cu o abordare diferită în pandemie, a încheiat al doilea trimestru cu o economie mai puțin șifonată decât marile puteri UE

Data actualizării: Data publicării:
Stockholm, Foto: GettyImages

Economia Suediei, țară care a evitat starea de alertă în timpul pandemiei de coronavirus, a scăzut cu 8,6% în intervalul aprilie-iunie, comparativ cu primele trei luni ale anului, informează BBC.

Informațiile oferite de Biroul de Statistică suedez arată că țara nordică a înregistrat o scădere economică mai blândă față de țările care au luat măsuri mai stricte.

Cu toate acestea, scăderea trimestrială de 8,6% a fost cea mai mare suferită de economia suedeză în ultimii 40 de ani.

Uniunea Europeană a anunțat o contracție de 11,9% în al doilea trimestru, iar la nivel individual țările au fost și mai afectate. Spania a avut o scădere de 18,5%, Franța a scăzut cu 13,8%, iar Italia cu 12,4%.

"Scăderea PIB este cea mai mare înregistrată într-un singur trimestru începând cu perioada 1980", a comunicat Biroul suedez de Statistică.

"Este, așa cum ne așteptam, o scădere dramatică. Însă în comparație cu alte țări, situația este mult mai bună, spre exemplu, în comparație cu Europa de Sud" a declarat analistul-șef al băncii Nordea, Torbjorn Isaksson.

Suedia s-a bazat în principal pe distanțarea socială voluntară încă de la începutul pandemiei, dar și pe munca de acasa când a fost posibilă și evitarea mijloacelor de transport în comun.

Deși majoritatea activităților economice din Suedia au continuat să se deruleze, economia țării este dependentă de exporturi, iar scăderea cererii a avut un efect puternic.

Cu toate acestea, Suedia nu a intrat în recesiune, pentru că în primul trimestru a înregistrat o creștere de 0,1%. Se consideră a fi în recesiune o economie care are cel puțin două trimestre consecutive de scădere.

Prognozele estimează că Suedia va încheia anul cu o scădere economică de 5%, similară cu celelalte țări din Scandinavia, dar mai mică decât cea a Italiei, Spaniei sau Marii Britanii.

Editor web: V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul vrea să înființeze „Departamentul pentru eficiență guvernamentală”. Ținta: economisirea a 1% din PIB

Cu ce ne-alegem după alegeri?

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Partenerii noștri