Live

S&P menţine ratingul României la ultima treaptă recomandată pentru investiții, dar are și semnale de alarmă

Data actualizării: Data publicării:

Standard & Poor's, cea mai mare agenţie de rating a riscului de credit din lume, a păstrat ratingul de ţară al României la BBB-,  cu perspectivă stabilă, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiţii. În comunicatul agenției sunt enumerate însă și condițiile în care această perspectivă ar putea fi reconsiderată și este menționată inclusiv lupta anticorupție și modificarea legilor justiției.

Agenţia a amânat în prima fază, la 1 martie, luarea unei decizii privind perspectiva de rating a României, ca urmare a unei solicitări a Guvernului de la Bucureşti care ar fi promis renunţarea la unele măsuri prevăzute de controversata ordonanţă a lăcomiei.

„Credem că guvernul român va solicita o reacție din partea unor acționari interni importanți și va revizui prevederi-cheie din ordonanța de urgență 114. În opinia noastră, un astfel de pas este de natură să limiteze efectele negative asupra eficienței politicii monetare și să ajute la recăpătarea încrederii asupra perspectivelor de creștere a economiei pe termen mediu”, arată agenția de rating într-un comunicat publicat vineri, 15 martie 2019

„Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunțată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei şi la creșteri semnificative ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru sectorul bancar, s-ar crea, de asemenea, o presiune asupra ratingului”, avertizează S&P.

Agenția are și o serie de comentarii critice.

„Până acum, politicile guvernului actual sunt predominant pe termen scurt, concentrând resursele fiscale disponibile pe creșterea salariilor și pensiilor. Inițiativele pentru o reformă structurală lipsesc, în detrimentul unei rețele de infrastructură precare și a unui sistemului de învățământ subperformant. (...) În plus, România continuă să sufere din cauza corupției, deși
Direcția Națională Anticorupție a făcut progrese în ultimii ani. Controversatele reforme din justiție care ar putea slăbi incriminările pentru corupție și interferența politică asupra  instituțiilor independente riscă să slăbească statul de drept și să diminueze mecanismele de control”, arată S&P

În cazul în care ordonanța lăcomiei ar suferi modificări insuficiente, S&P consideră că taxele nou introduse ar putea cauza întârzieri în planurile de investiții străine, în special în sectorul energetic.

Citiți și: 

Guvernul promite schimbări în Ordonanța lăcomiei. Ce a scris Eugen Teodorovici agenției Standard&Poor's

Ordonanța lăcomiei, modificată peste două săptămâni

În ce condiții ar putea fi amânată OUG 114. Precizările lui Călin Popescu Tăriceanu, la Digi24

Ce a făcut viceguvernatorul BNR Florin Georgescu în biroul lui Liviu Dragnea?

VIDEO. Dragnea s-a enervat când a fost întrebat de studiul de impact al BNR privind efectele OUG 114

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Agenţia S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă, anunță Ministerul Finanțelor

S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă. Boloș: „E un semnal de încredere pentru investitori”

S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă. Boloș: „Ne angajăm să reducem treptat deficitul”

S&P și-a revizuit prognoza de creștere pentru piețele emergente

Partenerii noștri