Se pune taxă pe toate pensiile mai mari de 10 000 de lei, dar PSD nu se atinge de pensiile parlamentarilor
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pe toate pensiile mai mari de 10 000 de lei. Printre cei care vor fi vizați de această măsură se numără magistrații, personalul navigant, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic, funcționarii curții de conturi și personalul auxiliar din instanțe. În schimb, nu se atinge nimeni de pensiile speciale ale parlamentarilor, care în unele cazuri depășesc 10 000 de lei.
Deși a declarat într-o conferință de presă, după ședința CEx, că vor fi impozitate doar pensiile speciale, Eugen Teodorovici vrea să impoziteze cu cel puțin 30% toate pensiile care depășesc pragul de 10 000 de lei. Motivul este acela că dacă ar suprataxa doar pensiile speciale, măsura ar putea fi declarată neconstituțională.
Conform datelor pe care le are în acest moment Ministerul Muncii, vor fi impozitate 4 046 de pensii de serviciu (pensii speciale) și 300 de pensii stabilite pe baza contributivității.
„Pe legi speciale, în luna iunie avem: 4046, din care magistrați 3 252, persoanl navigant 653 și restul sunt din zona funcționarilor publici parlamentari, a corpului diplomatic, curtea de conturi și personalul auxiliar din instanțe.”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi pentru Digi24.ro.
La nivelul minsterului de Finanțe nu s-a stabilit încă procentul „taxei de solidaritate”. Această taxă ar putea fi cuprinsă între 30% și 50%.
Nu vor fi impozitate pensiile militarilor, care nu sunt plătite din sistemul public de pensii, dar nici pensiile parlamentarilor care sunt „indemnizații pentru limită de vârstă”, plătite din bugetul Parlamentului. În unele cazuri pensiile parlamentarilor depășesc 10 000 de lei, în funcție de numărul de mandate și se cumulează și cu pensiile din sistemul public pe care le încasează aleșii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News