Live

Scenariu sumbru în ţara în care economia "duduie". Analiştii financiari anunţă cât se va deprecia leul

Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Moneda naţională se va deprecia în următoarele 12 luni, la o medie de 4,84 lei/euro, în timp ce rata inflaţiei s-ar putea situa în octombrie 2020 la 3,82%, arată estimărilor analiştilor financiari.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în septembrie faţă de luna anterioară cu 4,8 puncte, până la 47,6 puncte, în timp ce comparativ cu septembrie 2018 a scăzut cu 2,9 puncte.

Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de august cu 3,6 puncte, până la valoarea de 65,3 puncte, iar faţă de septembrie 2018 a crescut cu 3,1 puncte. Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 5,4 puncte, a valoarea de 38,7 puncte, iar faţă de aceeaşi luna a anului anterior, a scăzut cu 5,9 puncte.

Peste 75% dintre participanţi la sondajul CFA se aşteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967 lei/euro, în timp ce pentru 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471 lei/euro.

De asemenea, analiştii anticipează majorarea primei de risc a României; peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipează majorarea pretului CDS pentru România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, lansat de către Asociația CFA România în luna mai 2011, cuantifică anticipațiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Redactare G.M.

Sursa: Mediafax

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE pentru a opta lună la rând

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Comisia Europeană reduce masiv estimarea privind avansul economiei românești. Avertizarea privind deficitul bugetar pentru 2024 și 2025

Partenerii noștri