Live

România primeşte 60 de milioane de euro de la UE pentru modernizarea infrastructurii feroviare şi construcţia unui pod peste Prut

Data actualizării: Data publicării:
Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa va fi finanţată de UE cu 43,5 milioane de euro. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a decis să sprijine cu 616 milioane de euro 35 de proiecte care vor permite investiţii în infrastructuri cheie care pot fi utilizate atât în scop civil cât şi militar, printre acestea aflându-se şi infrastructura feroviară din Portul Constanţa şi construirea podului peste Prut de la Ungheni, informează Agerpres.

Cele 35 de proiecte au fost selectate în cadrul celei de-a doua cereri de propuneri incluse în Pachetul de Mobilitate Militară.

"Rezultatele celei de-a doua runde de cereri de propuneri reflectă nevoia ca statele membre să îmbunătăţească utilizarea în scop dual a sistemului de transport. A fost o rundă extrem de competitivă cu proiecte câştigătoare din 17 ţări. Sunt încântată că unele proiecte din Germania, România şi Polonia rezolvă în mod direct îmbunătăţirea infrastructurii de-a lungul liniilor de solidaritate" către Ucraina, a declarat comisarul european pentru Transport, Adina-Ioana Vălean.

Printre cele 35 de proiecte selectate se numără şi modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa, etapa 1 Valu lui Traian, care va beneficia de o finanţare de la UE în valoare de 43,5 milioane de euro precum şi proiectarea şi construirea podului peste Prut de la Ungheni, care va beneficia de o finanţare de 16,4 milioane de euro.

O bună parte din bani vor merge către Germania, care va primi aproximativ 155 de milioane de euro pentru a-şi extinde reţeaua feroviară pentru utilizare militară.

Banii sunt destinaţi consolidării podurilor feroviare şi construirii unor noi terminale de marfă. Finanţarea este de asemenea menită să amelioreze conexiunile cu Ucraina pentru transportul de marfă. Reţelele feroviare mai bune ar putea înlocui o parte din capacitatea de transport de mărfuri pe care Ucraina a pierdut-o din cauza blocadei navale a Rusiei asupra porturilor de la Marea Neagră.

Contribuţia financiară de la UE va lua forma unor granturi directe care vor co-finanţa costurile totale ale proiectelor.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Partenerii noștri