Live

Video Reprezentant patronate: Industria de retail din România a rămas aproape integral fără venituri

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Industria de retail, în special cea nealimentară, a rămas aproape integral fără venituri şi se află în acest moment într-o „situaţie foarte, foarte proastă", iar decontarea cu întârziere a şomajului tehnic, după mai bine de două luni de zile de când trebuie plătit de către angajatori, riscă să creeze o „problemă serioasă de supravieţuire” a acestei industrii, a declarat la Digi 24, Cosmin Savu Cristescu, secretarul executiv al Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL).

„Din procedura care a fost introdusă cu privire la decontarea şomajului tehnic rezultă că acest şomaj tehnic se decontează după mai bine de două luni de zile de când trebuie plătit de către angajatori. Începând cu săptămâna 6 martie, toată industria de retail a rămas aproape integral fără venituri. Or, dacă şomajul tehnic al lunii aprilie, de exemplu, va fi decontat cel mai devreme de a doua jumătate a lunii iunie, în condiţiile în care retailul nu mai are venituri de la începutul lunii martie, avem o problemă serioasă de supravieţuire a majorităţii firmelor", a precizat Cristescu.

Cosmin Cristecu a mai spus că patronatele din industria de retail sunt deschise dialogului cu guvernul  pentru găsirea unor soluţii rapide care să rezolve aceste probleme.

RORETAIL grupează, conform Agerpres, peste 500 de magazine din România, care comercializează aproximativ 100 de branduri naţionale şi internaţionale, cu peste 3.000 de angajaţi.

Angajatorii direct afectaţi de măsurile impuse odată cu declanşarea stării de urgenţă vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de plata indemnizaţiilor acordate salariaţilor în valoare de 75% din salariile brute acordate, pentru toţi angajaţii lor, dar nu mai mult de 75 % din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De asemenea, angajatorii afectaţi indirect, dar ale căror încasări au scăzut cu cel puţin 25% faţă de primele două luni ale anului şi care nu au capacitatea financiară pentru a plăti toţi salariaţii, vor putea beneficia de măsurile prevăzute de OUG 30/2020, respectiv de plata şomajului tehnic din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru cel mult 75% dintre angajaţi care au contracte active la data intrării in vigoare a ordonanţei.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bebeluş de 2 luni a murit din cauza COVID-19

Un al 7-lea val de COVID ar putea veni în toamnă, spune Alexandru Rafila

Peste 9.300 de cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore. Aproape 4.000 de pacienți internați, peste 600 sunt minori

Un vaccin adaptat, mai eficient împotriva variantei Omicron, ar putea apărea la toamnă

Partenerii noștri