Live

Ratingul României depinde de ordonanţa lăcomiei. Anunţul făcut de Standard and Poor's

Data publicării:

Sunt semne tot mai clare că ordonanţă lăcomiei va fi modificată. Ultimul indiciu: Agenţia Standard and Poor's a amânat luarea unei decizii privind perspectiva de rating a României, iar analiştii spun că decizia vine ca urmare a unei solicitări a guvernului de la Bucureşti, care ar fi promis renunţarea la unele măsuri prevăzute de controversata ordonanţă.

Economiştii aşteptau aseară retrogradarea perspectivei economiei româneşti din "stabilă" în "negativă". Însă analiştii de la Standard and Poor's au amânat decizia, invocând un "apel" formulat de autorităţile române.

„Apel” făcut de România

România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenţionează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.

"S&P Global Ratings a stabilit că s-au îndeplinit condițiile pentru formularea unui astfel de apel, fiind în conformitate cu politicile și procedurile sale. În consecință, ne vom abate de la calendarul nostru din 2019 pentru a rezolva apelul. Planificăm să rezolvăm în două săptămâni", se arată într-un comunicat Standard and Poor's.

Ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe şi publice şi perspectivele de creştere încă solide. În opinia S&P, eficiența instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce constrânge ratingurile.

Deşi România continuă să beneficieze de pe urma poziţiilor solide fiscale şi ale rezervei externe, agenţia crede că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta aceste buffere (rezerva financiară), iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii, arată Agerpres.

Victor Ponta: Teodorovici și Vâlcov au trimis o scrisoare la Standard & Poor's. Ce au promis

Fostul premier Victor Ponta susţine că executivul de la Bucureşti ar fi promis că va renunţa la măsurile ce ar fi determinat reducerea.

"De frica anunţului privind schimbarea ratingului de ţară, Teodorovici şi Vâlcov au trimis o scrisoare la Standard & Poor's şi au jurat că schimbă în maxim 2 săptămâni Ordonanţa 114/2018: taxa pe activele bancare se reduce la un sfert, ROBOR-ul rămâne ca până acum, etc." a scris pe Facebook Victor Ponta.

Liberalii cred că modificarea ordonanţei nu este suficientă și cer abrogarea de urgență a OUG 114.

Retrogradarea perspectivei economice ar echivala cu ştergerea României de pe lista statelor recomandate pentru investiţii. În acest moment, ratingul României este în categoria celor recomandate pentru investiţii. Ţara noastră este la această treaptă din 2014, după şase ani în care fusese pe lista statelor nerecomandate pentru investiţii.

Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată urmând să fie anunţată în două săptămâni.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Standard&Poor's reconfirmă ratingul suveran al României la "BBB-" şi menţine perspectiva stabilă. Câciu: Dă încredere investitorilor

Florin Cîțu: Suntem foarte aproape de momentul în care toți românii vor simți beneficiile creșterii economice

Standard & Poor's şi Moody's au reconfirmat ratingul României. Perspectiva este stabilă

Florin Cîţu îi declară „eroi” pe antreprenorii români, după ce Standard & Poor's a îmbunătăţit perspectiva economică a României

Partenerii noștri