Live

Rata inflației a ajuns la un nou nivel record – 14,5% în mai. Gazele s-au scumpit cu peste 86%, combustibilul cu 38%

Data actualizării: Data publicării:
Rata inflației a ajuns în luna august la 15,32%. FOTO: Getty Images

Scumpirile bat noi recorduri. Rata inflației a ajuns la 14,5% în luna mai. Creșterea a fost de 0,7 puncte procentuale. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu peste 17% în ultimul an.

Rata inflației a ajuns în luna mai la 14,5%, după o creștere de 0,7 puncte procentuale. Rata inflației a crescut de la 13,8%, cât era în aprilie.

În luna mai s-au scumpit mărfurile nealimentare cu 17,8%, mărfurile alimentare cu 14,25% iar serviciile cu 7,47%.

Cartofii au înregistrat cea mai mare creștere a prețului dintre alimente, cu 50,93%, urmat de ulei, cu 44,14%, mălaiul cu 31,55%, făina cu 30,13% iar pâinea cu 22,51%.

Între scumpirile la mărfurile nealimentare se numără și cele la utilități. Prețul gazelor s-a mărit cu 86,71%, energia termică cu 22,98%, energia electrică cu 18,46% iar combustibilul cu 38,48%.

„Pe termen scurt, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată să avanseze până în luna iunie, când ar urma să atingă un maximum de 14,2%. Evoluţia va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de producţie (cu energia, materiile prime, transportul), exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a ocazionat o transmisie relativ accelerată a acestora asupra preţurilor de vânzare ale bunurilor şi tarifelor serviciilor din coşul indicelui CORE2 ajustat. De asemenea, dinamica IPC va reflecta şi majorarea preţurilor la energia electrică şi gazele naturale în luna aprilie 2022, în condiţiile expirării măsurilor anterioare de compensare şi plafonare şi ale trecerii la noua schemă, care presupune condiţii de eligibilitate mai stricte. Totuşi, intensitatea acestor presiuni este apreciată a se diminua pe termen mediu, pe măsura disipării presupuse a efectelor asociate războiului”, se spune în Raportul publicat pe 12 mai.

În absenţa altor informaţii, BNR menţionează că proiecţia macroeconomică include ipoteza revenirii preţurilor energiei electrice şi ale gazelor naturale la niveluri contractuale actualizate (determinate pe baza mecanismelor pieţei liberalizate) în luna aprilie 2023, ceea ce va implica majorări însemnate la acest orizont.

Inflația va mai avea un vârf anul viitor, pentru că atunci expiră măsurile de plafonare a prețurilor gazelor și energiei, atrage atenția Cristian Popa, membru în Consiliulul de Administrație al BNR.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Banca Centrală a Rusiei pregăteşte o creştere uriaşă a dobânzilor, în timp ce Putin insistă că „nu există niciun motiv de panică”

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Partenerii noștri