Live

Prețul apartamentelor a atins un record absolut la nivel național. Bucureștiul este depășit de mai multe orașe din țară

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Prețul apartamentelor a atins un maxim istoric la nivel național. Evoluția vine pe fondul creșterii susținute a prețurilor pentru locuințe noi în marile orașe. Singura excepție este Iașiul, unde evoluția este contrară celei înregistrate în alte mari centre urbane.

Prețul apartamentelor a ajuns în mai la 1.598 de euro pe metru pătrat la nivel național. Nivelul este cu peste 11 la sută mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Imobiliare.ro. Reprezentanții platformei arată că avansul vine pe fondul cererii ridicate, care va continua să se mențină și în lunile următoare.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară. Prețul mediu a ajuns la 2.753 de euro pe metru pătrat, după un avans de zece la sută în ultimul an. Dar piața imobiliară din al doilea mare oraș al țării se pregătește să depășească un nou prag. Cu o creștere de trei procente doar în ultimele 30 de zile, proprietățile noi se apropie de nivelul de trei mii de euro pe metru pătrat.

Brașovul își consolidează poziția de al doilea cel mai scump oraș al țării pe piața rezidențială după ce a înregistat cel mai ridicat ritm de creștere. Prețurile apartamentelor au urcat cu aproape 19 la sută, până la 1.907 euro pe metru pătrat. În cazul apartamentelor noi, prețul mediu a ajuns la 2.224 de euro pe metru pătrat. Brașov și Cluj sunt astfel singurele orașe unde prețul mediu al apartamentelor noi a depășit două mii de euro pe metru pătrat.

În București, prețurile apartamentelor au atins un nou maxim istoric. Prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.723 de euro, fiind cu peste 11 la sută peste nivelul din urmă cu un an. Un nou nivel maxim a fost atins și pe segmentul apartamentelor vechi, de 1.705 euro pe metru pătrat.

Un avans similar a fost înregistrat și pe piața imobiliară din Constanța. Prețul mediu a urcat astfel la 1.656 de euro pe metru pătrat. Însă, pe segmentul apartamentelor noi, oferta mare a ținut prețurile sub control. Prețurile cerute de proprietari au înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variație din țară, de 4,2 la sută, și au ajuns la 1.806 euro pe metru pătrat.

În schimb, Timișoara e orașul în care apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult. După creșteri de aproape 22% în ultimele 12 luni și de 4% în ultimele 30 de zile, prețul mediu pe acest segment a atins 1960 euro pe metru pătrat. Timișoara are însă cele mai accesibile apartamente vechi din rândul marilor orașe, deși s-au scumpit cu șapte la sută în ultimul an. Acestea costă, în medie, 1.568 de euro pe metru pătrat.

Iașul rămâne centrul regional cu cele mai ieftine apartamente. În medie, prețul locuințelor este de 1.590 de ero pe metru pătrat. Dar cel mai important oraș din Moldova surprinde prin diferența foarte mică între costul locuințelor noi și al celor vechi – doar 13 euro pe metru pătrat. Asta după ce prețurile locuințelor noi au scăzut cu aproape două procente în ultimele 30 de zile.

Datele Imobiliare.ro arată că locuințele s-au scumpit și în orașele medii. Cea mai spectaculoasa creștere a avut loc în Oradea, unde prețurile medii au urcat cu peste 17 la sută în ultimele 12 luni, la 1.602 euro pe metru pătrat. Dar creșteri importante s-au înregistrat și în Sibiu, Craiova și Ploiești.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Un sat din Italia oferă case la prețul de un dolar americanilor supărați de rezultatul alegerilor din SUA

Explozie într-un bloc din Brăila: 40 de adulți și 9 copii au fost evacuați. 16 apartamente și o grădiniță, afectate

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

Partenerii noștri