Live

Președintele ASF: Decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu

Data publicării:
Foto: arhivă GettyImages

Decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu în viitorul apropiat, scopul unei astfel de decizii fiind acela de a creşte încrederea consumatorilor pe această piaţă, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea, informează Agerpres.

"Tot pentru creşterea încrederii consumatorilor ne gândim să dăm caracter obligatoriu decontării directe pentru asigurarea RCA. Consiliul ASF nu a luat încă o decizie, dar cântărim cu multă grijă şi dăm multă atenţie avantajelor pentru asiguraţi şi pentru reglarea pieţei pe care această soluţie le-ar putea avea. Dacă ar fi obligatorie decontarea directă credem că s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazard moral şi selecţie adversă, clientul fiind mult mai interesat de calitatea şi promptitudinea serviciilor asiguratorului şi nu doar de preţul poliţei aşa cum se întâmplă în prezent. Mai mult, comportamentul lui în trafic s-ar putea îmbunătăţi ştiind că societatea de
asigurări preferată pentru calitatea şi promptitudinea serviciilor de decontare directă îi va solicita o primă mai mare la reînnoirea poliţei în cazul unui accident din vina sa. Aşadar ar fi mai atent cum conduce pentru a beneficia în continuare la rândul său de o protecţie foarte bună la un preţ convenabil în cazul în care ar fi el cel lovit în trafic. Tot din această perspectivă, sperăm ca în viitor asigurările auto cu componentă telematică să fie mai mult prezente în piaţă şi să contribuie la creşterea eficienţei acesteia deopotrivă pentru asiguraţi şi asigurători", a explicat preşedintele ASF într-o declaraţie remisă AGERPRES.

El a menţionat că ASF a creat "nu cu mult timp în urmă" un departament dedicat supravegherii conduitei asiguratorilor şi intermediarilor pe piaţa asigurărilor, întrucât efortul instituţiei de a contribui la dezvoltarea pieţei trebuie dublat de adresarea cât mai timpurie şi eficientă a potenţialelor riscuri din sfera operaţională şi a conduitei.

"Este firesc ca un volum de activitate în creştere să pună într-o primă etapă presiune pe fluxurile operaţionale ale entităţilor supravegheate de noi, mai ales în cazul acelora care din cauza profitabilităţii reduse funcţionau anterior cu un aparat administrativ şi operaţional dimensionat la minim (pentru eficienţă maximă) care ar putea gestiona sub-optim un volum de activitate în creştere. De aceea am suplimentat resursele ASF destinate supravegherii conduitei, fără a le afecta pe cele destinate supravegherii prudenţiale. Ne aşteptăm ca acest efort să producă rezultate în cursul acestui an şi să contribuie la creşterea încrederii consumatorilor în această piaţă", a adăugat şeful ASF.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Concurenţei: RCA cu decontare directă în câteva săptămâni; vor exista preţuri de referinţă pentru reparaţiile auto

Ce noutăți aduce legea RCA. A fost votată de Parlament

Partenerii noștri