Live

Peste 10,22 miliarde de lei au fost acordate prin IMM Invest. Programul a intrat în a patra fază de implementare

Data publicării:
Creștere economică de doar 0,1% în primele trei luni ale anului. Datele făcute publice azi de INS. Foto: Getty Images

Numărul de credite aprobate de cei 21 de finanțatori participanți la programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii IMM Invest a ajuns la 11.589, iar volumul finanţării garantate este de peste 10,22 miliarde lei, transmite Agerpres.

Programul IMM Invest a intrat în cea de-a patra fază de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura zero costuri de finanţare pentru aplicanţii programului, potrivit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Această subvenţie constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum şi a plăţii sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

În prezent, în portalul www.imminvest.ro sunt înregistrate 65.342 IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 miliarde lei, din care aproximativ 60 miliarde lei reprezintă solicitări pentru credite de investiţii, iar peste 25 miliarde sunt solicitări pentru credite capital de lucru. Finanţarea acestor IMM-uri va contribui la menţinerea a 802.806 persoane angajate şi va impulsiona crearea de alte noi locuri de muncă, conform FNGCIMM.

Înscrierile la IMM Invest se fac până pe 31 decembrie 2020

Aplicaţia programului imminvest.ro este deschisă pentru noi înscrieri până la data de 31 decembrie 2020.

"Programul prevede parcurgerea de către IMM a patru etape: prima etapă presupune analiza eligibilităţii privind încadrarea în categoria IMM- realizată de către FNGCIMM; în faza a doua banca selectată de către IMM solicită documentaţia de credit, efectuează analiza economico-financiară şi, conform propriilor norme de creditare, stabileşte dacă proiectul pentru care se solicită finanţarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul şi transmite solicitarea de garantare către FNGCIMM. În etapa a treia FNGCIMM analizează şi garantează creditele aprobate de către instituţiile financiar bancare", se arată un comunicat de presă.

În etapa a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculează şi efectuează plata sumelor cuvenite finanţatorilor în contul dobânzilor şi comisioanelor până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.

La două luni şi jumătate de la debutul programului, FNGCIMM a făcut plăţi în contul granturilor acordate de 16,060 milioane lei.

"Soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut în ultimii 12 ani, cu 40 miliarde lei, de la 77 miliarde lei (2007) la 117 miliarde lei (2019), media de creştere lunară a fost de 0,3 miliarde lei. Prin facilităţile aduse de IMM Invest s-au acordat 10.220.224.704 lei în aproximativ 2 luni, ceea ce înseamnă o creştere de 34 de ori peste media lunară din ultimul deceniu", a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Potrivit acestuia, creditele prin IMM Invest reprezintă 11% din stocul total de credite în lei pentru companii. Anul trecut rata lunară de creştere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună.

IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje

În perioada imediat următoare, FNGCIMM va operaţionaliza un nou program guvernamental, IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje, cu avans zero de finanţare. Valoarea maximă a finanţării este de 5 milioane de lei pe beneficiar şi îşi propune stimularea accesării finanţărilor de tip leasing, în vederea achiziţionării de active noi sau second-hand pentru desfăşurarea activităţii companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producţie şi asigurarea fluxurilor financiare necesare acestora prin operaţiuni specifice de sell-and-lease-back.

"IMM Invest (accesul la capital financiar), Factoring-ul cu regres (schema de garantare de către stat a creditului comercial), Scontarea cu garantarea de către stat şi Programul de Garantare a Leasing-ului de Echipamente şi Utilaje (accesul la creditul furnizor), pot deveni pilonii de relansare a economiei româneşti şi reprezintă răspunsul FNGCIMM la necesităţile crizei actuale, care a adus multe provocări, dar şi multe oportunităţi de resetare a sectorului IMM şi de deschidere a sistemului bancar către finanţarea economiei", subliniază reprezentanţii FNGCIMM.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiara nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Digi Economic: O nouă „Ordonanță trenuleț”. Subiectele principale: majorarea salariilor la stat și a sumelor pentru primării

Ciucă, despre ajutorul de 4 mld. euro de la CE: Antreprenorii se pot înscrie de săptămâna viitoare pentru a accesa fondurile

Plafoanele pentru IMM Invest, majorate la 1,8 milioane de euro. Valabilitatea programului a fost prelungită până la 31 decembrie

Guvernul a prelungit IMM Invest și IMM Factor în 2021

Partenerii noștri