Live

Pandemia a scumpit mâncarea, dar ce este mai rău abia acum urmează. Adevăratele efecte se vor vedea în toamnă

Data actualizării: Data publicării:
Cos de cumparaturi la supermarket. Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Pandemia a schimbat regulile după care joacă industria alimentară. Sunt ieftiniri la porțile fermelor, dar nu și în magazine. Românii se plâng că dau mai mulți bani acum pe mâncare față de anul trecut. 

Imaginile care păreau să anunțe o criză alimentară fără precedentă nu vor fi uitate curând. La aproape 5 luni distanță, rafturile magazinelor sunt iar pline, iar marfa s-ar fi ieftinit. Asta spune un raport al Comisiei Europene ale cărei date arată că ar trebui să dăm mai puțin pe mâncare acum decât o făceam în aceeași perioadă a anului trecut.
Prețul cărnii de porc, la poarta fermei, este cu 19 procente mai mic decât în iulie 2019. Comparativ cu restul Europei, În România, acest tip de carne se vinde sub media europeană.   

Dragoș Frumosu, președinte FNSIA: "Este o  scădere de moment ceea ce se întâmplă se întâmplă datorită a două cauze – în primul rând este faptul că în ultimele luni de zile, pe fondul pandemiei, au scăzut vânzările, iar pe de altă parte - ceea ce a influențat destul de puternic situația este evenimentul petrecut la marele abator din Germania. Fiind pentru o perioadă închis, desigur, necesarul lui nu a putut fi preluat de nimeni și atunci obligatoriu de la fermier prețul a scăzut". 

Realitatea de pe hârtie este însă diferită faţă de cea din teren.

Dorin Cojocaru, președinte Asociația Patronală Româna din Industria Laptelui: "Prețul la raft este stabilit de hypermarket făcând o balanță între puterea de cumpărare și costurile procesatorului să spun așa. Îmi este teamă că lunile următoare, din cauza pandemiei, a creșterii numărului șomerilor și așa mai departe să nu fim invadați, invadați cu ghilimele, de către comunitatea europeană, adică să ne trimită foarte multe produse alimentare ieftine, la preț de dumping, dar de o calitate îndoielnică". 

Chiar dacă efectele anunțate de Comisia Europeană nu se văd și în buzunarele românilor, reprezentanții industriei alimentare anunță că în viitor urmează noi scumpiri.

Aceștia spun că pandemia, seceta și gripa porcină africană își vor arăta efectele cel mai târziu la toamnă.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

Ce alimente mâncăm în Postul Crăciunului. Sfaturi și recomandări de la specialiștii în nutriție pentru mesele din zilele de post

Furtul celor 22 de tone de cheddar nu este un jaf singular. De ce sunt interesați hoții de brânzeturile de lux

Recomandări pentru cumpărarea produselor de post. La ce trebuie să fim atenți

Partenerii noștri