Pandemia a scumpit mâncarea, dar ce este mai rău abia acum urmează. Adevăratele efecte se vor vedea în toamnă
Pandemia a schimbat regulile după care joacă industria alimentară. Sunt ieftiniri la porțile fermelor, dar nu și în magazine. Românii se plâng că dau mai mulți bani acum pe mâncare față de anul trecut.
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Comercianții spun că plafonarea prețului la produsele românești i-ar falimenta
Producătorii au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețul la fel de mare
Reguli noi în restaurante
Alimentul care s-a scumpit de aproape trei ori din 2021
Cumpărăturile la sat sunt mai scumpe decât la oraș
Francezii distrug camioanele cu alimente venite din afară. Un cuplu de șoferi de TIR din România a rămas fără transport
Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu 18% față de anul trecut
Imaginile care păreau să anunțe o criză alimentară fără precedentă nu vor fi uitate curând. La aproape 5 luni distanță, rafturile magazinelor sunt iar pline, iar marfa s-ar fi ieftinit. Asta spune un raport al Comisiei Europene ale cărei date arată că ar trebui să dăm mai puțin pe mâncare acum decât o făceam în aceeași perioadă a anului trecut.
Prețul cărnii de porc, la poarta fermei, este cu 19 procente mai mic decât în iulie 2019. Comparativ cu restul Europei, În România, acest tip de carne se vinde sub media europeană.
Dragoș Frumosu, președinte FNSIA: "Este o scădere de moment ceea ce se întâmplă se întâmplă datorită a două cauze – în primul rând este faptul că în ultimele luni de zile, pe fondul pandemiei, au scăzut vânzările, iar pe de altă parte - ceea ce a influențat destul de puternic situația este evenimentul petrecut la marele abator din Germania. Fiind pentru o perioadă închis, desigur, necesarul lui nu a putut fi preluat de nimeni și atunci obligatoriu de la fermier prețul a scăzut".
Realitatea de pe hârtie este însă diferită faţă de cea din teren.
Dorin Cojocaru, președinte Asociația Patronală Româna din Industria Laptelui: "Prețul la raft este stabilit de hypermarket făcând o balanță între puterea de cumpărare și costurile procesatorului să spun așa. Îmi este teamă că lunile următoare, din cauza pandemiei, a creșterii numărului șomerilor și așa mai departe să nu fim invadați, invadați cu ghilimele, de către comunitatea europeană, adică să ne trimită foarte multe produse alimentare ieftine, la preț de dumping, dar de o calitate îndoielnică".
Chiar dacă efectele anunțate de Comisia Europeană nu se văd și în buzunarele românilor, reprezentanții industriei alimentare anunță că în viitor urmează noi scumpiri.
Aceștia spun că pandemia, seceta și gripa porcină africană își vor arăta efectele cel mai târziu la toamnă.
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News