Video Pâinea, carnea și laptele se scumpesc. Producătorii anunță creșteri de prețuri din cauza facturilor tot mai mari la energie
Carnea, pâinea și laptele se vor scumpi, anunță producătorii. Aceștia se plâng că au primit facturi de energie mai mari cu până la 700% și că, din cauza creșterii prețurilor la energie, s-au scumpit până și ambalajele în care își pun produsele.
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Producătorii au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețul la fel de mare
Statul la stat. Cum ajung românii să își ia zilnic porția de pesticide
Inovație pentru facturi mai mici la energie la Politehnica București
Cu cât s-a scumpit traiul zilnic al românilor
Brânza, de două ori mai ieftină la stână decât în magazine
Cât ar putea costa în această primăvară legumele timpurii
În cele din urmă, totul este plătit de clienți. Oamenii spun că resimt tot mai puternic majorările de prețuri.
- Totul s-a scumpit, tot, suntem așa, cam la limita saraciei.
- Dacă iei mai multe produse, se adună și se simte la bugetul familiei.
- Carnea, pâinea (s-au scumpit - n.r.). Bunăoară, acum o lună de zile era 1 leu pâinea. Întrebam: nu o scumpiți? Au zis că nu. A mai trecut o săptămână, s-a facut 1 leu și 20, după o săptămână 1 leu 30.
Pâinea s-a scumpit după ce în toată lumea au crescut prețurile la cereale, dar și din cauza creșterii prețurilor la gaze și electricitate.
Aurel Popescu - ROMPAN: "Avem colegi din țară care ne semnalează că au creșteri de 6 ori, de 8 ori. Aceasta la gaze. La energie electrică, creșterile sunt de 3-4 ori. La materia prima, 50%. prețul pâinii a crescut până acum cu 5-6%".
Scumpirea materiei prime a însemnat costuri mari pentru producătorii de carne. În plus, este și amenințarea pestei porcine.
"Dăcă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import. Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele", explică Ioan Ladoși, producător de carne.
"S-a scumpit motorina, s-a scumpit energia, s-au scumpit medicamentele, îngrășămintele, furajele. Laptele a crescut cu 5 bani, iar furajele au crescut cu 1 leu pe kg", spune și Claudiu Davițoiu, producător de lapte.
Producătorii se plâng că până și ambalajele în care își pun produsele s-au scumpit.
"Stiu un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime. Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%", a precizat Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui
Producătorii prevăd creșteri ale prețurilor pentru lactate între 2,5 și 15 la sută.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News