OUG 114. Tăriceanu anunță schimbările la taxa pentru bănci
Guvernul va modifica controversata ordonanţă 114, cunoscută și ca „ordonanța lăcomiei” la sfârşitul lunii, anunţă preşedintele ALDE. Călin Popescu Tăriceanu spune că vor fi schimbări legate de taxa suplimentară de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie şi a detaliat date despre măsurile care vizează băncile.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Preşedintele Senatului spune că principiile pe care a fost construită OUG 114/2018 vor rămâne valabile, fiind vorba despre scăderea preţului la gaze şi scăderea dobânzilor, în paralel cu creşterea nivelului de creditare. Tăriceanu anunţă că vor exista stimulente pentru băncile care scad dobânzile, dar şi penalizări pentru cele care vor menţine, „nejustificat”, un nivel ridicat al dobânzilor la credite.
„Taxa pe activele bancare, de asemenea, va rămâne în continuare să funcţioneze, dar ea nu este legată de ROBOR, ci pe un indice stabilit pe baza mediei tranzacţiilor efective. Va exista, de asemenea, un stimulent pentru bănci, în aşa fel încât, ele să scadă dobânzile pentru că acesta a fost lucrul pe care l-am urmărit şi să crească nivelul de creditare”, a spus Tăriceanu.
Acesta susţine că „mediul bancar a recunoscut că dobânzile în România pentru credite sunt mult peste dobânzile practicate în alte ţări europene”.
„Noi considerăm că nu există o justificare a acestui lucru şi sigur că avem în vedere să mergem cu două măsuri: una de penalizare în cazul în care practică în continuare dobânzi ridicate nejustificat şi o măsură de stimulare pentru cei care coboală dobânzile şi acordă credite mai multe. Cu alte cuvinte, în termeni mai tehnici, creşte gradul de intermediere financiară al băncilor”, a mai spus Tăriceanu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News