Live

O investiție profitabilă în vremuri de pandemie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Sunt puține active sau mărfuri care să fi cunoscut creșteri în ultima perioadă. Dar în toată nebunia piețelor a existat un plasament care a adus o creștere bună, de peste 15%: cafeaua. Cotațiile la termen pentru acest produs au tot urcat în pandemie.

Și evoluția este cumva contraintuitivă – odată cu închiderea barurilor și restaurantelor, tehnic cererea ar fi scăzut, chiar și cu o compensare prin consumul casnic. În cel mai bun caz, cererea s-ar fi menținut la același nivel. Însă, în favoarea cafelei au jucat achizițiile făcute din panică.

În New York, prețul de referință al cafelei arabica pentru livrările din mai a înregistrat o creștere de 15 procente în ultima lună. Scumpirea vine după ce, la începutul lunii februarie, prețul cafelei a scăzut, ca urmare a pandemiei. Însă, acesta a revenit rapid, astfel că la sfârșitul lui martie s-a înregistrat o creștere de 30 de procente comparativ cu minimul din februarie.

În ceea ce privește aprovizionarea, restricțiile impuse de autorități au reprezentat un impediment. Însă cafeaua este un produs alimentar, astfel că, din punct de vedere legal, cafeaua trebuie să continue să fie culeasă, procesată și distribuită în magazine.

Și rutele de transport maritim au fost perturbate încă de când epidemia de coronavirus a blocat China, unde focarul a izbucnit la sfârșitul lui 2019. Iar problemele de transport pot deveni o problemă pe termen lung.

Mai există și alți factori care pot influența prețurile. Spre exemplu, un puternic dolar american a făcut producătorii brazilieni să fie dornici să își vândă stocurile la un preț bun.

Pentru cafea, perioada 2019 - 2020 a înregistrat un deficit în ceea ce privește stocurile. Astfel, a fost nevoie de surplusul de producție din anul anterior, ceea ce a dus la scumpiri.

Evoluția prețului cafelei în contextul izbucnirii epidemiei și impunerii restricțiilor a fost dificil de estimat. Însă specialiștii se așteaptă ca, odată cu epuizarea proviziilor, consumatorii să nu mai cumpere cantități la fel de mari de cafea.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţurile cafelei au urcat aproape de maximele ultimilor 50 de ani. Anunțul producătorilor

Fundația Tinmar acordă burse de merit în valoare de 500 € elevilor cu rezultate excepționale

Vești proaste pentru consumatorii de cafea, prețul a ajuns la un nou record. Când ne vom confrunta cu noi scumpiri

Luptă în instanță pentru zahărul din cafea. Mii de firme s-au trezit cu decizii de impunere, iar unele au dat statul în judecată

Partenerii noștri