Live

O companie românească se pregătește pentru lansarea pe bursa americană

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Twitter/UiPath

UiPath, prima companie românească „unicorn”, devenită între timp „decacorn”,  se pregătește de lansarea pe bursa americană. Încă din februarie compania analizează acest pas, iar acum co-fondatorul Daniel Dines a anunțat că listarea ar putea să aibă loc anul viitor. Informația a fost dezvăluită într-un interviu pentru CNN. 

Fondatorul Daniel Dines a dat acum un termen clar pentru oferta publică inițială. Pandemia i-a crescut afacerile, iar acum UiPath are șansa sa devină și profitabilă, nu să trăiască din banii strânși de la investitori.

Lansată în 2015, UiPath creează roboți programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile repetitive care îi solicită inutil.

În urmă cu o săptămână, compania a atras o nouă finanțare de la un grup de investitori, obținând o evaluare de peste 10 miliarde de dolari, ceea ce o transformă din „unicorn” (denumire dată în momentul în care o companie primește o finanțare de un miliard de dolari - n.r.) în „decacorn”. Într-o altă rundă de finanțare a atras 225 milioane de dolari, obținând o evaluare post-investiție de 10,2 miliarde de dolari. 

Nasdaq, bursa celor mai mari companii de tehnologie din lume, a felicitat compania UiPath, fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă într-un apartament de pe strada Delea Veche din Capitală, după ce a ajuns la o evaluare de peste 10 miliarde dolari, în urma celei mai recente runde de finanţare, potrivit Mediafax.

Noua investiție va sprijini planurile firmei de a accelera procesele de automatizare în companii, astfel ca fiecare afacere să devină, în final, o afacere bazată pe software, spune Dines. Epidemia a evidențiat nevoia critică de automatizare a proceselor și asta într-un timp cât mai scurt. 

Înfiinţată în România în anul 2005 sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald's Corp, Duracell şi Swiss Re. Compania a avut anul trecut venituri de 360 milioane dolari şi a atras finanţare de la investitori precum Sequoia, CapitalG, Wellington Management, Sands Capital şi alţii. În 2018, a devenit primul „unicorn” din România, scrie Agerpres.

Citiți și:  Cum a ajuns Daniel Dines primul miliardar în dolari din afaceri cu roboți software. Povestea unei afaceri cu succes ameţitor

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Wall Street deschide în ușoară creștere, după prăbușirea de luni

De ce s-au prăbușit bursele și ce înseamnă pentru politica americană (Politico)

Șase români au ajuns pe lista miliardarilor lumii. Cine este cel mai bogat român din Topul Forbes 2024

Nasdaq, operatorul bursei americane, va sprijini dezvoltarea piețelor de capital din Ucraina

Partenerii noștri