Video Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral. Ce spune președintele Consiliului Fiscal despre bugetari
Urmează nota de plată după dezmățul din anul electoral. Economiștii avertizează că anul viitor nu vom scăpa de noi majorări de taxe și impozite. Totodată, prețurile vor continua să urce, dar mai puțin, în timp ce creșterea salariilor ar urma să piardă din avânt. Președintele Consilului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat la Digi 24 că, în opinia sa, veniturile bugetarilor ar trebui înghețate în anul 2025 pentru a se putea ține sub control deficitul buegtar, care anul acesta va fi probabil de 8,5% din PIB.
Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Carnea de pasăre se scumpește la sfârșit de an. Cu ce prețuri se va vinde înainte de Crăciun
Semnalele actuale din economie nu sunt deloc încurajatoare: produsul intern brut a scăzut în trimestrul III, iar economia ar putea crește doar cu 1% pe tot anul.
Tot în scădere sunt și investițiile străine în România: în primele 10 luni ale anului au intrat cu 6,3% mai puțini bani în România față de aceeași perioadă din 2023.
Deficitul bugetar se apropie de nivelul celui din pandemie, când România era în carantină - a ajuns la 7,11% din PIB, adică aproape 126 de miliarde de lei.
Statul ar trebui să ia de anul viitor măsuri nepopulare, pentru a reduce această gaură din buget, cum ar fi tăierea cheltuielilor și creșterea taxelor și impozitelor.
În plus, incertitudinea de pe scena politică după rezultatele alegerilor, la pachet cu ascensiunea unor partide extremiste și cu discurs anti-european nu fac decât să sporească îngrijorările analiștilor. Nu puțin sunt cei care se așteaptă la o scădere a economiei în 2025. De aceea, oamenii de afaceri cer viitorului Guvern creionarea unui buget, care să asigure banii necesari pentru salarii și pensii, dar și alocarea unor fonduri suficiente pentru investiții.
Președintele Consiliului Fiscal: Veniturile din sectorul bugetar nu trebuie să crească în 2025
Daniel Dăianu a explicat, la Digi 24, că economia românească este aproape „de șanț”, din cazua cheltuielilor foarte mari și a veniturilor insuficiente. Mai mult, președintele Consiliului Fiscal spune că veniturile bugetarilor ar trebui înghețate în 2025, pentru ca România să poată ține sub control deficitul bugetar, care anul acesta va ajunge la 8,5% din PIB.
„Pentru unii din afară, pentru unii care înțelegeau situația din interior, aceste cheltuieli foarte mari, cu venituri insuficiente, îndreptau țara în șanț. Și nu suntem departe de șanț. Ați anunțat, văd taxe și impozite noi, ați anunțat tăieri de cheltuieli. Sunt necesare și opinia mea este că ar trebui ca în 2025 unele venituri să fie înghețate. Cred că în sectorul bugetar n-ar mai trebui să crească venituri. Noi trebuie, în 2025, să avem un deficit de în jur de 7% din PIB. Ar trebui să ajungem acolo de la 8,5, că așa se pare că va fi execuția bugetară la finele lui 2024. Eu nu știu ce măsuri pot să ia, nu pot să iei chiar măsuri în disperare. Economia nu trebuie nici măcar să o zdruncini”, a declarat Daniel Dăianu.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News