Live

Mugur Isărescu a făcut rost de lichidități în euro. Se pregătește pentru eventuale probleme generate de criza COVID-19

Data publicării:
Economia zonei euro intră într-o fază mai dură. Foto: Guliver/GettyImages

Banca Națională a României precizează într-un comunicat de presă transmis joi că a agreat cu Banca Centrală Europeană o linie repo pentru a se furniza BNR lichiditate în euro. „Această măsură are drept scop acoperirea eventualelor nevoi urgente de lichiditate în euro, ca urmare a unor posibile disfuncţionalităţi la nivelul pieţelor, manifestate în cazul în care impactul generat de pandemia de Covid-19 la nivel regional şi internaţional s-ar amplifica semnificativ”, se arată în comunicatul de presă.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizează că riscurile principale la adresa economiei şi a finanţelor ţării ţin de evoluţiile în planul sănătăţii publice.

„Riscurile principale la adresa economiei şi a finanţelor ţării pe care le întrevedem țin, evident, de evoluțiile în planul sănătății publice. Pentru aceasta, vom continua să monitorizăm și să actualizăm evaluările noastre și vom canaliza măsurile în direcția furnizării de lichiditate necesară concomitent cu menținerea stabilității financiare, precum și cu continuarea unei tendințe sustenabile de scădere treptată a ratelor de dobândă; măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă, care reprezintă principala sursă de finanțare a economiei reale și a sectorului bugetar”, se arată în comunicatul BNR.

El precizează că, tot în sens preventiv, instituţia a agreat cu Banca Centrală Europeană o linie repo pentru a se furniza BNR lichiditate în euro. Isărescu susține că ratele de dobândă încă mai ridicate în România, comparativ cu Cehia, Polonia şi Ungaria sunt consecința deficitului şi a necesarului mare de finanțare pentru acoperirea deficitului fiscal şi refinanțarea datoriei publice.

„Ratele de dobândă încă mai ridicate în România, comparativ cu Cehia, Polonia şi Ungaria, sunt consecința şi nu cauza situației economico-financiare a României: deficite gemene, cel mai mare deficit fiscal din UE la debutul crizei economice generate de pandemie şi necesarul mare de finanțare pentru acoperirea deficitului fiscal şi refinanțarea datoriei publice. Aceste realități dominante exercită o presiune permanent ascendentă asupra dobânzilor la care se împrumută ţara. Notele agențiilor de rating, evaluările publice ale Comisiei Europene şi ale Băncii Centrale Europene contribuie, de asemenea, la această diferențiere şi ele nu pot fi desconsiderate”, precizează guvernatorul BNR.

Potrivit comunicatului BNR, în ultimele 4 săptămâni, Banca centrală a continuat să pună în practică măsurile prevăzute în Hotărârea Consiliului de Administraţie din 20 martie 2020 şi reconfirmate ca direcţie de acţiune în şedinţa de Consiliu din 29 mai 2020.

„Asigurarea lichidităţii necesare finanţării economiei reale şi a cheltuielilor publice a rămas preocuparea majoră. Astfel, în condiţiile unui deficit de lichiditate pe piaţa monetară, BNR a efectuat noi operaţiuni repo pe baze bilaterale (aşa cum este prevăzut în Regulamentul nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţă monetară efectuate de BNR şi facilităţile permanente acordate de aceasta participanţilor eligibili - art. 9) stocul mediu zilnic al acestor operaţiuni situându-se în perioada 15 mai - 15 iunie la circa 7 miliarde de lei. De asemenea, s-a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, volumul total al acestora ajungând, în data de 5 iunie 2020, la peste 3,8 miliarde de lei. Conform prevederilor art. 7 (c) din Regulamentul menţionat anterior, operaţiunile definitive cu titluri de stat se pot derula numai pe baze bilaterale. Opţiunea BNR pentru operaţiuni pe bază bilaterală este legată de preocuparea de a asigura lichiditatea în strictă legătură cu necesarul de finanţare şi de a coborî în mod sustenabil ratele de dobândă, în condiţiile prevenirii volatilităţii excesive a cursului de schimb al leului şi a deprecierii ne-necesare a monedei naţionale”, mai menţionează Mugur Isărescu.

Redactor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Isărescu despre facturile la energie și inflație: „Nu avem un scenariu exploziv”

Crește dolarul: Cu cât s-a depreciat leul în raport cu moneda americană

Ciolacu recunoaște că România a fost deja afectată de criza economică din Europa. „Nu intrăm în recesiune”

Confruntări între angajați și conducere la Volkswagen, pe fondul scăderii vertiginoase a profiturilor. Marasmul industriei auto germane

Partenerii noștri