Live

De ce pleacă românii la muncă în străinătate. Salariul nu este singurul motiv care îi atrage

Data actualizării: Data publicării:

Salariul mai bun nu este singurul motiv pentru care peste 50% dintre români preferă să muncească în alte țări. România este totuși dorită ca destinație de angajare inclusiv de israelieni, norvegieni și greci.

Circa 55% dintre români şi-au exprimat dorinţa de a lucra în străinătate, iar cei mai mulţi dintre respondenţii români care şi-ar dori să lucreze într-o altă ţară au sub 30 de ani şi au studii superioare, conform unui studiu realizat la nivel internaţional de către Bestjobs şi The Boston Consulting Group.

Astfel, România se află pe acelaşi palier cu state precum Austria, Germania, Italia, Irlanda, Belgia sau Danemarca în ceea ce priveşte dorinţa de mobilitate a forţei de muncă, între 50% şi 60% dintre respondenţi, potrivit News.ro.

”În ceea ce priveşte top 10 ţări unde şi-ar dori să lucreze, românii au ales state precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Statele Unite, Canada, Austria, Spania, Belgia şi Italia. În acelaşi timp, România a fost şi ea nominalizată în top 5 state în care şi-ar dori să lucreze respondenţii din Israel, Coreea de Sud, Italia, Turcia, Ghana, Nigeria, Egipt, Norvegia, Grecia sau Qatar”, se arată în comunicat.

La nivel global, topul celor mai atractive ţări în care candidaţii ar dori să lucreze este condus de Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Australia şi Marea Britanie.

Printre cele mai importante motive pentru care românii ar alege să lucreze într-o altă ţară se numără dorinţa de a avea un trai mai bun, instabilitatea politică din România, accesul la servicii guvernamentale şi sociale mai bune şi oportunităţi mai bune de carieră, potrivit studiului.

"Observăm că în multe state din Europa Centrală şi de Est disponibilitatea de relocare a candidaţilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economice. Şi totuşi, în ţări precum România, climatul politic şi social reuşeşte să influenţeze tot mai mult decizia de mobilitate a forţei de muncă, în contextul în care angajaţii îşi doresc nu doar siguranţă financiară, ci şi un mediu stabil şi predictibil în care să trăiască", a declarat Clients Manager în cadrul Bestjobs, Mădălina Dan.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România se confruntă cu unul dintre cele mai grave exoduri de creiere din lume. În ultimii 10-15 ani, 20% din forța de muncă a emigrat

Care e diferența dintre premier și prim-ministru și cine ocupă această funcție? Răspunsurile neașteptate ale unor tineri

În premieră în istoria recentă, emigraţia a fost mai mare decât imigraţia în Rusia. Peste 400.000 de oameni au plecat din țară

Al doilea val al „exodului creierelor” din Rusia. Cine sunt cei care părăsesc acum țara

Partenerii noștri