Live

Ministrul Economiei anunță ieftinirea gazelor după 1 iulie: Liberalizarea va duce la o scădere de 10-15%

Data actualizării: Data publicării:
Virgil Popescu. Foto: gov.ro

Gazele pentru populaţie se vor ieftini după liberalizarea prețurilor, care va avea loc pe 1 iulie, anticipează ministrul Economiei, Virgil Popescu, care estimează o scădere de 10-15%. Și consumatorii industriali se vor bucura de prețuri mai bune, crede ministrul.

ACTUALIZARE Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că guvernul a luat în ședința de joi măsuri care să permită liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 iulie, menţionând că se aşteaptă la o scădere a preţurilor cu 10-15%.

"Am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la o scădere cu un procent între 10-15% şi mă aştept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă şi în facturile cetăţenilor", a declarat Virgil Popescu la finalul ședinței de guvern.

El a menţionat că de la 1 iulie va exista o piaţă liberă de gaze naturale şi că prin modificările aduse la Legea energiei electrice şi a gazelor naturale au fost ridicate "ultimele bariere" în calea liberalizării.

"Începând cu data de 1 iunie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a pus la punct un program de vânzare pe piaţa centralizată a gazelor de către cei doi mari producători. Acest program se numeşte generic 'gas program release'. Prin acest program, practic, o cantitate pe care noi am stabilit-o astăzi în lege, de 40% din producţia totală a celor doi producători - din care se scade consumul tehnologic şi consumul propriu -, va fi ofertată la un preţ aliniat la preţul european, la preţ de referinţă al bursei de la Viena. De acolo se pleacă licitaţia. Au fost deja tranzacţionări făcute la un preţ de 30 de lei, de 40 de lei, de 50 de lei, în plină iarnă, un preţ care este cu cel puţin 30% mai mic decât preţul reglementat de acum", a spus Popescu.

Popescu a explicat că una dintre modificările aduse permite furnizorilor de gaze naturale să vândă oriunde în ţară dacă au un punct virtual de informare a cetăţenilor.

"Un furnizor de gaze naturale nu putea vinde gaze naturale decât acolo unde avea, pe o rază de 50 de kilometri, un punct fizic, adică un 'shop', să îi zicem, un magazin de vânzare a gazelor naturale. În condiţiile în care am văzut în plină pandemie că este vorba de foarte multă digitalizare, de comunicaţii, de online, să împiedicăm un furnizor de gaze naturale care are, să zicem, un preţ foarte bun din sudul ţării să vândă în nordul ţării şi să poată să vândă doar dacă acolo are un punct fizic de lucru era o barieră administrativă de nepermis. Astăzi am ridicat acest lucru, permiţând furnizorilor care pot să vândă oriunde în ţară doar dacă au un punct virtual de informare a clienţilor. Obligatoriu, în acest punct de informare trebuie să primească reclamaţii, sesizări, să le rezolve şi de asemenea trebuie să facă informare cu privire la preţul mediu de achiziţie al gazelor naturale pentru fiecare categorie de client, atât pentru clientul casnic, cât şi pentru cel industrial", a precizat ministrul.

Popescu a prezentat şi alte măsuri menite să transparentizeze procesul de achiziţie şi de vânzare a gazelor naturale.

"A doua barieră pe care am ridicat-o: am înlocuit acel program de vânzare obligatorie a 50% din producţie pe o bursă centralizată cu acest program de 'gas program release'. Este tot o vânzare, dar este o vânzare competitivă, la un preţ de referinţă european. (...) De asemenea, furnizorii trebuie să cumpere pentru clienţii casnici, cu minimizarea costurilor, transparent, din această piaţă liberă, din acest 'gas program release', cantitatea de gaze pe care trebuie să o oferteze clienţilor casnici. De asemenea, ultima barieră în calea liberalizării gazelor naturale este că începând cu anul gazier 2021 piaţa reglementată de înmagazinare a gazelor nu va mai exista. Va fi de asemenea o piaţă liberă", a precizat el.

Potrivit ministrului, au fost aduse modificări şi Legii offshore, în acelaşi scop.

"O ultimă modificare este făcută pentru a pune în acord Legea offshore, legea de extracţie a gazelor din Marea Neagră, acolo unde exista obligativitatea vânzării a 50% din producţie pe pieţele centralizate, cu Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, cei care extrag gazele din Marea Neagră având aceeaşi obligativitate, să comercializeze tot 40% din gaze pe piaţa centralizată, dar prin acest 'gas program release'", a afirmat Popescu.


"Începând cu data de 1 iulie, preţul la gaze va fi format liber şi cred că pentru prima dată nu mai putem vorbi de creşterea preţului la gaze, ci cu cât va scădea preţul la gaze. Eu sunt foarte optimist şi o să vedeţi că avem dreptate. Preţul la gaze, în urma liberalizării, va fi mai mic decât preţul pe care populaţia îl plăteşte în momentul acesta, un preţ reglementat. Cert este că este nevoie de o informare amplă a populaţiei, a consumatorilor casnici - ce trebuie să facă, cum pot să schimbe un furnizor foarte simplu, indiferent dacă au semnat sau nu un contract cu furnizorul din acest moment. (...) Sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori, care deţin peste 90% din piaţă. Trebuie să mai ştie consumatorii casnici că una este distribuţia gazelor, deci cei care deţin conductele de distribuţie a gazelor, şi alta este furnizarea. (...) Tariful de distribuţie a rămas reglementat peste tot în Europa, deci acolo nu poate fi umblat", a declarat Virgil Popescu joi, la începutul şedinţei de guvern.

El a adăugat că şi clienţii industriali vor avea acces la gaz ieftin după liberalizarea preţului.

"S-a înlocuit modalitatea de vânzare pe bursă a gazului de către producător cu o vânzare, tot pe bursă, într-un mod transparent şi sub altă formă. Acolo pot participa inclusiv clienţi industriali mari, să cumpere gaz direct de la producători, să evite furnizorii", a mai spus ministrul.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Virgil Popescu: Haideţi să nu ne mai plângem singuri de milă. Nu ne ia nimeni gazul din Marea Neagră

Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei: Nu există risc de blackout, iar cine susţine asta este interesat doar să creeze panică

Ciolacu, atac la fostul ministru al Energiei: Păi măi, mintea ta n-a putut gândi că îți trebuie zonă de stocare pentru energia solară

Scandal în PNL după ce Alin Nica a fost înlăturat de la șefia filialei Timiș. Vîlceanu: A fost schimbat cu votul absenților

Partenerii noștri