Live

Ministerul Energiei: „România primeşte cele mai multe fonduri UE dintre toate statele din regiune”. Câți bani iau alte țări

Data publicării:
România riscă să piardă fonduri europene, dacă nu ia măsuri. FOTO: Shutterstock

România primeşte cele mai multe fonduri europene, prin Fondul pentru Modernizare, dintre toate statele din regiune. Aproape 1,1 miliarde de euro, reprezentând o primă plată, au fost transmişi României de către Uniunea Europeană, printre care şi pentru investiţia aferentă Mecanismului Contractelor pentru Diferenţă (CfD), promovat de Ministerul Energiei.

România a primit o primă tranşă de 1,095 miliarde de euro pentru investiţii în dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, a reabilitării/modernizării reţelelor de termoficare, a reţelei de transport a gazelor naturale, precum şi investiţii în material rulant eficient energetic, arată comunicatul de presă al Ministerului Energiei.

De asemenea, suma include şi finanţarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferenţă. Astfel, România beneficiază de cea mai mare sumă de bani din partea Comisiei Europene, comparativ cu celelalte ţări din regiune, respectiv 37% din totalul fondurilor.

Ce sume primesc alte țări

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt România (1.095 miliarde euro); Bulgaria (65.2 milioane euro); Croaţia (52 milioane euro); Cehia (835.2 milioane euro); Estonia (24.1 milioane euro); Ungaria (76.8 milioane euro); Letonia (26.8 milioane euro); Lituania (59 milioane euro); Polonia (697.5 milioane euro) şi Slovacia (35 milioane euro).

„Fondul pentru Modernizare este un instrument esenţial pentru tranziţia verde a României şi modernizarea sistemului energetic naţional. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanţări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanţăm investiţiile atât de necesare. Iată, prin eforturile echipei de la Ministerul Energiei şi din Guvernul României, ţara noastră se conturează ca principalul actor energetic din regiune. Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potenţialul României în dezvoltarea de noi capacităţi energetice este uriaş, de aceea deviza mandatului meu rămâne: investiţii, investiţii, investiţii. În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investiţiile finanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR, au depăşit 25 de miliarde de euro”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, conform sursei citate.

El a adăugat că instituţia pe care o conduce se concentrează pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizat şi PNRR.

„Continuăm în acelaşi ritm”

„Continuăm în acelaşi ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare reţea energie electrică, modernizare reţea de termoficare şi modernizare CET-uri, dar şi pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat şi celui public să obţină finanţări pentru implementarea unor proiecte de eficienţă energetică, cât şi pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferenţă (CFD)”, a mai explicat Burduja.

Ministerul Energiei se pregăteşte de lansarea primei licitaţii care vizează Contractele pentru Diferenţă. Urmează să fie stabilite în perioada următoare ultimele detalii cu privire la împărţirea sumelor alocate pentru investiţiile în energia eoliană şi cea solară, în funcţie de portofoliul existent de proiecte finanţate din PNRR şi Fondul pentru Modernizare.

Proiectele sprijinite de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se axează pe producţia de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea şi implementarea surselor regenerabile de energie, pe modernizarea reţelelor energetice şi pe eficienţa energetică.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ursula von der Leyen va prezenta marți noua echipă de comisari europeni

UE a început o operațiune de salvare a unui petrolier atacat de rebelii Houthi în Marea Roșie, pentru a preveni un dezastru ecologic

Oprea: Avem tradiția industriei de petrol și gaze și posibilitatea de a capta și stoca carbon. Să menținem în România industria grea

Ungaria amenință că dă în judecată Comisia Europeană pentru a-și recupera costurile pentru protejarea frontierei externe a UE

Partenerii noștri